keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pannukakkua, luumuhilloa ja sokerihumala

Luumuhillo


Tänään ei alkuperäisen suunnitelman mukaan pitänyt kyllä tehdä yhtään mitään, mutta himo iski ja pannaria oli saatava. Sen kera teki mieli karviaismarjahilloa, mutta karviaisia ei löytynyt lähimarketista, joten sen korvaa nyt luumuhillo. Jiihaa, ruuansulatus kuntoon...

Ensimmäiseksi siis luumuostoksille. Tässä on kyllä kauppalaskut vähän kasvanut sitten blogin perustamisen jälkeen, mutta tuleepa ainakin syötyä (toistaiseksi) hyviä ruokia. Mutta takaisin itse asiaan... Valitse ihan oman valinnan mukaan, mitä luumuja haluat käyttää. Kokki käytti kotimaisia, mutta jos niitä ei ole saatavilla, niin toki muutkin käy.

Tässä välissä on muuten aika aiheellista pestä hillopurkki kiehuvalla vedellä, jos se on ihan vastaostettu. Tuollainen kaunnin perinteinen lasipurkki löysi tiensä tähän keittiöön, joten se sai kunnian toimia kotina tälle hillolle. Ei sitä silti kannata niin innoissaan olla, että saa osat vedet käsivarsilleen, niin kuin eräälle nimeltä mainitsemattomalle blogikokille kävi. On se toki hienoa olla innoissan, mutta jos jännitystä kaipaa, niin kannattaa ennemmin ostaa lottokuponki.

Sitten hilloilemaan. Hillon tekeminen on oikeasti niin helppoa, että kenelläkään ei ole tekosyytä olla kokeilematta edes kerran. Kaada kattilaan pari desiä vettä, noin 500 grammaa sokeria (taattu sokerihumala kun tätä syö...) ja puristele joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja sitruunan kuori. Pistä vielä vaniljatanko halki ja heitä sekin joukkoon ja keitä kunnes lopputulos on jokseenkin siirappimaista. Tässäkin vaiheessa kannattaa muistaa, että sokeriliuos on kuumaa... Taas. Sormet pois sieltä nyt. Mutta siis, kerää vaniljatangon palaset pois, ne kun eivät sellaisenaan hilloon sovi. Ehkä voit jopa siivilöidä hillon jos siltä tuntuu. Kuorethan myös voi poistaa hillosta, mutta tässä versiossa ne jätettiin mukaan makua tuomaan.

Kaikki hilloainekset voi siis laittaa kyllä kerrallakin kattilaan, muttä näin tämä tehdään mummon ohjeella, perinteisesti.

Paloittele luumut sellaiseksi kuin haluat (jos rupeatte oikein taiteellisiksi, niin ottakaa kuvia ja laittakaa kommentteihin) ja viskaa ne kattilaan. Sen jälkeen keittele hilloa kokoon kunnes sen koostumus miellyttää. Mutta muista, että jäähtyessään se vielä paksunee... Toisaalta, jos pitää "marmeladista" niin mikäs siinä. Loppuhuipennus koittaa kun kauhot kauniiseen hillopurkkiin. Siinä sitä kelpaa ihailla, niin kauan kun sitä on jäljellä.


Resepti


1 kg kotimaisia luumuja
500 g sokeria
Vaniljatanko
Sitruuna
2 dl vettä

Pannukakku

Sitten erittäin hyvän ja simppelin jälkkärin (tai miksei vaikka välipalan) kimppuun. Tässä ei oikeasti tarvitse tehdä muuta kuin rikkoa kananmunan rakenne, sekoittaa se maidon kanssa lisätä kaikki kuivat ainekset eli jauhot, suola ja sokeri, ja vielä lopuksi sulatettu voi. Tätä tehtiin jo joskus aikaisemmin, ennen blogiaikaa ja silloin se tuli tehtyä ternimaidosta ja voin kertoa, että maku oli aivan loistava. Jos siis saat sitä käsiisi, niin anna palaa.


Ja taas harhauduin sivupoluille... Vatkaa niin kuin viimeistä päivää jonkin aikaa ja anna taikinan sen jälkeen rauhoittua puolisen tuntia. On se sen ansainnutkin tuon höykytyksen jälkeen. Sen jälkeen vain syvempi uunipelli esiin ja leivinpaperia pohjalle. Pirskota vielä vähän vettä leivinpaperin päälle, niin pannukakku pysyy hyvin paikoillaan. Seos perässä pellille ja 225 asteiseen uuniin.






Pannukakkujen tunnusmerkkinä on se, että ne viihtyvät uunissa yleensä puolisen tuntia. Siinä jossain vaiheessa se alkaa muistuttamaan jännittävällä tavalla epämuodostunutta ja väritöntä pomppulinnaa. Tarkkaile siis pomppulinnan tilannetta ja kun väri alkaa vaihtua kivan ruskeaan, pannukakkukin alkaa olla pikkuhiljaa valmiina.






Valmis pannukakku on tosi hyvää ihan uunituoreena, mutta voi se hetken aikaa antaa vielä vetäytyä, niin ei suutansa polta. Lapa sopiva annos lautaselle ja hilloa kans. Tämä ei kyllä muuta enää tarvitsekaan, sillä hillossa on sitä sokeria ihan riittävästi. Toki, jos haluat, niin voit tarjoilla tätä myös kermavaahdon tai jäätelön tms. kera. Maito vielä ruokajuomaksi, niin se on siinä.

Ja nyt vaan kaverit kylään ja syömään. 

Pannukakku

1 l maitoa
4 munaa
5 dl jauhoja
100 g voita
2 tl suolaa
1 rkl sokeria


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit