Sivut

maanantai 8. syyskuuta 2014

Tilliliha, tuo kouluaikaisten tunteiden herättäjä


Tillilihasta tuntuu lähes jokaisella ihmisellä tässä maassa olevan jonkinlaisia tuntemuksia. Useimmiten vaikuttaa siltä, että nuo tuntemukset ovat negatiivisia ja lähtöisin koulusta. Välillä kyllä mietityttää, että mistä tämä myytti on peräisin, koska en itse muista ainakaan hirveästi tillilihaa kammonneeni ja olen tosiaankin melkoisen valikoiva. Ei se nyt suosikkeihinkaan kuulunut, mutta oli niitä monta muuta inhokkia sitä ennen listalla.

Nyt kuitenkin käydään murtamaan tätä myyttiä, että tilliliha olisi kamalaa. Kauppareissulta mukaan tarttui vajaan kilon naudanpaisti, palsternakkaa, selleriä ja porkkanaa. Kaikki muu oli kai kaapeissa. Ja se mitä puuttuu, niin sen voi juosta nopeasti hakemaan lähi S-Marketista. Siihen kun on edelleenkin matkaa alle 500 metriä. Ja näitä blogeja tehdessä siellä tulee juostua usein.

Naudanpaisti vaan kattilaan kiehuvan lihaliemen sekaan ja sitten alennetaan lämpötilaa niin, että vesi on vain lähellä kiehumispistettä. Lihasta tulee sitkeää jos vesi kiehuu koko ajan. Tällaisen hienon asian oli kokki oppinut koulussa ja pitikin siitä melkein 15 minuutin esitelmän powerpointteineen. No, ei nyt aivan, mutta ei paljoa puuttunut. Niin siis, lihaa kypsymään sopivan kuumaan veteen. Kauho taas pinnalle muodostuva vaahto pois.

Vaahdon keräämisen jälkeen heitellään mausteet mukaan, eli 10 maustepippuria ja 3 laakerinlehteä. Reilun kokoinen tillipuskakin sinne humahti. Sitten lihan annetaan vielä hautua alhaisessa lämpötilassa parin tunnin ajan. Kun liha on tuon ajan hautunut, otetaan sen keitinnesteestä noin litran verran talteen.

Lihan hautuessa valmistetaan vaalea peruskastike eli veloutékastike. Se toimii hyvin pohjana moneenkin erilaiseen kastikkeeseen. Tätä varten tarvitaan 50 grammaa palsternakka, toinen samanmoinen selleriä ja kolmas porkkanaa sekä yksi keskikokoinen sipuli. Freesaa kasviksia kattilassa noin kymmenen minuutin ajan. Lisää 60 grammaa voita ja anna sen sulaa kasvisten joukkoon. Sitten vielä 60 grammaa vehnäjauhoja sekaan ja pyöritellään ne sinne hyvin joukkoon. Talteenotettua lämmintä keitinlientä sekoitetaan mukaan tasaisesti sekoittaen litran verran ja kastikepohjan annetaan hautua tunnin verran. Sen jälkeen se siivilöidään.


Haudutettu liha pilkotaan kuutioiksi. Kastikepohja siirretään taas kattilaan ja lämpimät lihakuutiot lisätään kastikkeen sekaan. Lisää tilli ihan viimeiseksi ja vähän sitruunamehua, pyörittele ne joukkoon ja tilliliha on valmista tarjoiltavaksi. Tillilihan seuraksi sopivat hyvin lihaliemessä haudutetut perunat, jotka valmistuvat kätevästi uunissa. Perunat vaan vuokaan, lihalientä astian pohjalle ja uuniin 175:een asteeseen. Käännetään kerran ja se on siinä.

Hyvin herkullinen lopputulos. Liha oli oikein mureata, kastike maistuvaa ja perunat vielä kruunasivat kokonaisuuden. Eli jos jollakulla jotain traumoja on tillilihasta, niin tätä voimme suositella ihan huoletta.

Resepti: 

800 g naudanlihaa
2 l lihalientä
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä

50 g palsternakkaa
50 g selleriä
50 g porkkanaa
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
1 l lihalientä (keitinlientä)
Tilliä
Sitruunamehua

Keitä naudanlihaa miedolla lämmöllä lihaliemessä. Kauho vaahtoa pois pinnalta keittämisen ajan. Lisää vaahdon poistamisen jälkeen laakerinlehdet, maustepippurit ja tillipuska. Anna hautua vielä kaksi tuntia. Ota keitinlientä talteen litran verran. Kuutioi liha.

Freesaa kasvikset, lisää voi ja anna sen sulaa joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita ne hyvin joukkoon. Lisää lihalientä vähän kerrallaan tehokkaasti sekoittaen. Anna seoksen pulputella kevyesti tunnin verran. Siivilöi kastike. 

Lisää kastikepohjaan lihakuutiot. Myös tillit ja sitruunamehu pääsevat mukaan ihan vähän ennen tarjoilua. Tarjoile tilliliha perunoiden kera ja nauti. Pääse yli traumoista.




4 kommenttia:

  1. Kuulun siihen ryhmään, jolla noita kouluaikaisia traumoja tillilihan suhteen löytyy - mutta tuo näyttää jo siltä, että voisi olla hyvääkin! :) Laitosruokien lihojen ja kastikkeiden laatu tuppaa olemaan sitä luokkaa, että ne harvoin tämmöisen "kevyesti valikoivan" mielestä mitään hyviä ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulun samaan "kevyesti valikoivien" ryhmään ja koulussa monesti nälkä kyllä lähti kun näki ruuan. Ja olet ihan oikeassa, että varsinkin isommissa kouluissa/laitoksissa laadusta varmasti tingitään ja samalla siis mausta.

      Poista
  2. No,PER...Perhone,eks te tipantippaa lait etikkaa? Mun äitivainaa opetti simmottis...Sitruuna kyl ei ja sit joskus plottas munankeltuaisenki,muttei ain !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän versioon ei nyt tullut kyllä etikkaa. Melko tasapainoinen kokonaisuus oli kyllä tällä reseptillä, että kannattaa kokeilla näinkin. :)

      Poista