Tee pullataikina käytännössä laskiaispullien ohjeella, mutta tehdään siitä pienempi. 3/5 olisi sopiva suhdanne. Tai tietysti jos haluaa enemmän mustikkaista herkkua tehdä, niin sillon voi tuon tehdä kokonaisenakin. Jos haluaa tehdä vähän tavallisia pullia samalla, niin sehän passaa myös mainiosti.
Ota taikinasta noin puolet pohjaa varten. Kaulitse taikina alustalla noin uunipellin kokoiseksi. Jos siitä tulee vähän isomman kokoinen, se ei haittaa sillä yli menevät osat voidaan leikata pois. Kaulittu taikina pitäisi jotenkin onnistua heittämään leivinpaperin päälle, joten jos jostain löytyy ylimääräinen käsipari avuksi, tästä on hyötyä. Sitten vielä taikina ja leivinpaperi uunipellille ja leikataan ylimääräiset reunat pois. Taikinaa kannattaa painella vähän reunoillekin, ettei mustikkatäyte vaan pääse vilahtamaan karkuun.
Ja sitten itse mustikoihin. Sulata mustikat mikrossa ja sekoita niihin tämän jälkeen kaksi ruokalusikallista perunajauhoa. Desillinen sokeria vielä mukaan ja sekoitetaan ihan vaan lusikalla kaikki yhteen. Lusikoi mustikat taikinan päälle ja tasoita koko alueelle. Niin ja jos mustikat ovat tuoreita, silloin perunajauhoja ei välttämättä tarvita.
Tämän jälkeen kaulitaan jäljelle jäänyt taikina kohtalaisen ohueksi ja pitkäksi soiroksi. Leikkaa siitä reilun sentin levyisiä kaistaleita ja asettele ne piirakan päälle ristikoksi. Isosta viivottimesta on suunnattomasti apua, jos haluaa ristikon osista suoria. Voitele taikinan pinta kananmunalla ja jos siltä tuntuu niin voit ripotella päälle vielä raesokeriakin. Ja sitten pullapiirakka uuniin 200:aan asteeseen noin 20:ksi minuutiksi. Tarkkaile taas tilannetta, jottei taikina kärvähdä pinnalta. Anna valmiin piirakan jäähtyä vähän ja sitten se onkin valmis syötäväksi.
Tällä reseptillä taikinaa tosiaan tulee sen verran, että siitä saa tehtyä muutaman pullan samalla. Jos haluaa aikalailla täsmäkokoisen taikinan tehdä, niin tuo aiemmin mainittu 3/5 taikinasta riittänee. Mutta miksi ei tekisi samalla jotain muutakin. Näistä pikkupullista ei nyt ehkä tullut varsinaisia muotovalioita, mutta eipä tuo haittaa.
Jos iskee samanlainen tilanne kuin täällä, että piirakka on saatava tarjolle vikkelään niin tuulettimen avulla sen saa nopeasti jäähdytettyä. Siihen vaan suoraan tuulettimen eteen ja alle vielä jotain, että ilma pääsee kunnolla kiertämään niin piirakka on hetkessä sopivissa lämpötiloissa syömistä ajatellen.
Resepti:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
14 dl vehnäjauhoja
150 g leivontamargariinia
Täyte:
1 l mustikoita pellillistä kohden
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl sokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita mukaan vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa ja alusta margariinilla. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä. Ota puolet taikinasta ja kaulitse leivinpaperiarkin/uunipellin kokoiseksi. Nosta paperille ja paperin kanssa pellille. Painele reunat korkeammiksi.
Sekoita mustikat, perunjauho ja sokeri keskenään lusikalla. Lusikoi täyte piirakan päälle ja levitä tasaisesti. Kaulitse loppu taikina ja leikkaa siitä kapeita kaistaleita ja asettele ne piirakan päälle. Voitele kananmunalla ja ripottele vaikka päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja syö.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita mukaan vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa ja alusta margariinilla. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä. Ota puolet taikinasta ja kaulitse leivinpaperiarkin/uunipellin kokoiseksi. Nosta paperille ja paperin kanssa pellille. Painele reunat korkeammiksi.
Sekoita mustikat, perunjauho ja sokeri keskenään lusikalla. Lusikoi täyte piirakan päälle ja levitä tasaisesti. Kaulitse loppu taikina ja leikkaa siitä kapeita kaistaleita ja asettele ne piirakan päälle. Voitele kananmunalla ja ripottele vaikka päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja syö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti