perjantai 28. helmikuuta 2014

Leipäjuustoa niin, että hampaat narskuu

Leipäjuusto on itselle aina ollut se vähän kyseenalainen "ruoka" joka vaan narskuu hampaissa, eikä kauheasti maistu miltään. No, tästä määritelmän luomisesta on tietysti kulunut jo useampi vuosi, joten nyt on taas hyvä aika kokeilla sitä uudestaan. Ja ehkäpä se auttaa, että kyseessä on itsetehty juusto.

Tämä on käytännössä hyvinkin sama asia, kuin kotijuusto, mutta juustolle vaan näytetään uunia lopuksi, jolloin sen koostumus muuttuu hieman. Eli maitokauppaan vaan taas. Kolme litraa täysmaitoa ja vähän juustonjuoksutinta kuuluu ostoslistalle, jollei niitä kotoa jo löydy. Suolaa tarvitaan hieman myös.


Lämmitä maito kattilassa 37-asteiseksi ja lisää siihen ruokalusikallinen suolaa ja toinen juustonjuoksutinta. Nosta lämpötila 42:een asteeseen ja ota kattila levyltä. Laita kansi päälle ja anna juuston saostua 20-30 minuuttia.

Leikkaan pinnalle muodostuneeseen juustoon viillot veitsellä ja anna heran erottua vielä kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen juuston voikin laittaa muottiin. Täällä taas hieman sovellettiin ja käytössä oli irtopohjavuoka. Harso vaan vuokaan ja lapa kattilasta juustoa harson päälle. Kun kaikki juusto on vuuassa, harso taitellaan päälle. Sitten juustoa voikin alkaa painella, niin kaikki ylimääräinen neste valuu pois.

Kun juusto on tiivistä ja ei enää kummemmin valuta nestettä, voidaan se paistaa uunissa. Eli ota juusto pois vuuasta ja nosta varovasti uunipellille. Kannattaa ottaa jokin apuväline avuksi tai vaikkapa lisäkädet, niin ettei se pääse tosiaankaan murenemaan.  


Juusto laitetaan seuraavaksi 250-asteiseen uuniin ylätasolle paistumaan. Tämä kyseinen uunijuusto oli folion päällä, sillä leivinpaperi lehahti pikaisesti kulmasta palamaan, kun otti osumaa kuumiin vastuksiin. Juustosta lähti kohtalaisin hyvin nestettä myös irti, joten sitä piti pariin otteeseen kaataa pois. Kymmenisen minuuttia oli juustolle sopiva aika olla uunissa.

Mikäli uunista löytyy grillivastukset, niin niitä voi hyvin käyttää tähän tarkoitukseen. Lämpötilakin voisi silloin olla jopa 275 astetta. Juuston tulisi jokatapauksessa saada pintaansa vähän väriä. Juustosta tuli tosi hyvänmakuista. Sitä voi tarjoilla esimerkiksi hillon kanssa ja ainakin itse tykkäsin kovasti vadelmahillosta kumppanina.

Resepti:

3 l täysmaitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
1 rkl suolaa

Lämmitä maito 37-asteiseksi, lisää suola ja juustonjuoksutin. Nosta lämpötila 42:een asteeseen ja ota pois hellalta. Laita kansi päälle ja anna juuston saostua 20-30 minuuttia. Laikkaa juustoon ristikkäisiä viiltoja ja anna olla vielä 10 minuuttia. Nostele juusto muottiin, painele tiiviiksi ja anna nesteiden valua pois. Nosta juusto uunipellille folion päälle. Paista uunin ylätasolla 250-275 asteessa kymmenisen minuuttia. Saatat joutua kaatamaan välillä juustosta poistuvaa nestettä pois.

lauantai 22. helmikuuta 2014

Mummon salaattia. Ei siis mummosalaattia

Viimeiaikoina on tullut tehtyä kaikkea enemmän maukasta ja vähemmän terveellistä, niin kokeillaanpa nyt jotain mikä olisi hyvää, mutta silti kevyttä. Mummon salaatti sopisi tähän kuvaukseen, sillä se ei sisällä erityisen paljoa voita, sokeria jauhoja ja täysmaitoa. Tässä on nyt kuitenkin syöty lihapullia, Runebergin torttuja, donitseja ja vaikka mitä joten... yksi salaatti aina välillä ei tee pahaa.

Tähän mummon salaattiin tarvitaan lehtisalaattia, jota saa lähes poikkeuksetta jokaisesta ruokakaupasta. Sitä tähän menee helposti kaksi sellaista pikkuruukullista. Pesaise salaatinlehdet ja ota mahdolliset huonot osat pois.

Keitä kaksi kananmunaa niin, etteivät ne ole ihan täysin läpeensä kypsyneitä. Keltuaiste ei siis tarvitse jättää löysäksi, mutta aavistuksen pehmeähköksi. Eli tuollainen seitsemän minuuttia pitäisi olla juuri sopiva aika tätä lopputulosta varten. Kuori kananmunat, halkaise ne kahtia ja kaavi keltuaiset erilleen.

Murenna keltuaiset haarukalla ja sekoita ne pieneen määrään kermaa. Lopputuloksena tästä pitäisi olla sellainen tahnamainen tuotos. Lisää sekaan kaksi teelusikallista etikkaa. kaksi teelusikallista sokeria, hieman suolaa ja kaksi teelusikallista sinappia. Sekoita hyvin yhteen ja lisää vähäsen valkopippuria. Lopuksi seokseen kaadetaan vielä vähän kermaa. Yhteensä kermaa on seoksessa tämän jälkeen desin verran.

Tämän jälkeen voidaankin koota salaatti. Viipaloi kananmunan valkuaiset vaikka munaleikkurilla ja silppua tilliä. Revi salaatti pienehköiksi palasiksi ja ripottele lautaselle. Laita päälle aiemmin valmistamaasi salaatinkastiketta, tillisilppua ja valkuaisviipaleita ja salaatti alkaa olla valmista. Jos et viitsi koota jokaista annosta erikseen, voit tietysti koota salaatin isolle vadille.

Resepti: 

Lehtisalaattia
2 kananmunaa
1 dl kermaa
2 tl sinappia
2 tl etikkaa
2 tl sokeria
Suolaa

Keitä kananmunat ja erottele keltuaiset. Murskaa keltuaiset ja sekoita ne pieneen määrään kermaa, niin että lopputulos on tahnamainen. Lisää sekaan etikka, sokeri, suola ja sinappi. Sekoita ja lisää vielä valkopippuri. Kaada mukaan loppu kerma. Viipaloi kananmunan valkuaiset ja silppua tilli. Revi salaatinlehdet pienemmiksi ja laita salaattikulhoon. Lisää tilli, valkuaisviipaleet ja kastike. Sekoita ja nauti.




tiistai 18. helmikuuta 2014

Täytetty hauki vei voiton


Nyt on vuorossa reseptikilpailun antia ja tässä siis voittajamme, jonka meille lähetti Pia. Kiitos siis tästä reseptistä. Hauki ei välttämättä ole kaloista se kaunein, mutta sopii silti vallan mainiosti ruokapöytään. Kotona maalla sitä onkin ollut aika usein ruokapöydässä, mutta ei koskaan tässä muodossa. Enkä nyt taaskaan voi sanoa, että hauki olisi lemppareihini kuulunut.

Ilmeisesti en ole ainoa, jonka lempikala hauki ei ole, sillä reseptin lähettäjä myös ilmaisi, että tämä kyseinen resepti on ainoa tapa, jollaisena hauki maistuu. Ohjeen alkuperästä ei ollut sen kummemmin tietoa, mutta Pian äiti on kalaa näin valmistanut usein viikonloppuherkkuna.

Tässä oli oiva tilaisuus päästä tutustumaan taas kauppahallin toimintaan. Ihan oikeasti pitäisi kyllä käydä siellä paljon useammin, sillä kaikki on tuoretta ja saat usein juuri sen kokoisen kalan, lihanpalasen tai muun vastaavan kuin haluat. Ei tarvitse koota vakuumipakatuista palasista sopivaa määrää.

Tällä kertaa olimme siis menossa haukea onkimaan ja tarttuihan sieltä sellainen puolitoistakiloinen mukaan. Kauppahallin täti sen vielä suomusti ja perkasi siinä samalla, niin ei tarvinnut sitäkään enää tehdä kotona. Kala siis kassiin ja kotiin tekemään ruokaa.


Sekoita keskenään keitetty riisi, keitetyt ja pilkotut kananmunat, pilkottu tilli ja puolikkaan sitruunan mehu. Sekaan hulahti vielä puolisen teelusikallista suolaa ja ripaus valkopippuria. Loppusilauksena seokseen lisätään vielä 50 grammaa voisulaa. Kun tämä täyte on valmista, niin päästään hauen kimppuun taas. Laita hauen sisään suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan. Täytteessähän on toki vähän suolaa, mutta ei tarpeeksi, että se korvaisi kokonaan suolaamisen.

Suolaamisen ja pippuroinnin jälkeen täytetään hauki täytteellä. Pinnalle ripotellaan kerros korppujauhoja ja tämän kerroksen päälle laitetaan vielä voinokareita tasaisin välimatkoin. Niitä saa oikeastaan laittaa niin paljon kuin itse haluaa. Hauki laitetaan 200-asteiseen uuniin lämmittelemään noin puoleksi tunniksi. Isompi kala vaatii tietysti enemmän aikaa ja pienempi ehkä vähemmän. Tämä fisu ehti loppujen lopuksi olla uunissa 35 minuuttia.

Kun hauki on kypsä ja otettu uunista ulos, on se valmis tarjoiltavaksi. Ruotojahan siinä on jonkin verran, mutta ne ovat melko suuria ja ainakin tässä hauessa ne pysyivät aika hyvin kiinni. Ei siis ole hirveän vaikeata niitä mukana tulevia sieltä noukkia. Kokkihan innostui hauesta niin, että meinasi koko kala mennä kerralla. Vähän piti jo toppuutella, että jättää muillekin.

Resepti:


1 hauki
4 dl keitettyä riisiä
2 keitettyä kananmunaa
1 dl silputtua tilliä
Suolaa
Valkopippuria
n. 50 g voita
Korppujauhoja 

Ota hauki ja laita se uunivuokaan tai syvälle uunipellille. Yhdistä keitetty riisi, keitetyt kanamunat, tilli, sulatettu voi ja mausteet seokseksi, jolla hauki täytetään. Lisää suolaa ja valkopippuria myös hauen pintaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja laita kalan päälle vielä voinokareita. Paista 200:ssa asteessa puolisen tuntia, kunnes hauki on kypsä.



perjantai 14. helmikuuta 2014

Donitseja ystäville. Tai ihan vaan itselle.

Donitsit ovat varmasti kaikille tuttuja, jos ei muuten niin ainakin amerikkalaisista poliisisarjoista. Tavalla tai toisella ne ovat pitkään olleet jo suomalaistenkin herkkua. Ehkä perinteisempi versio olisi se sokeroitu versio, mutta tällä kertaa tehdään jotain erityistä. Ystävänpäivän kunniaksi donitsit saavat kinuskikuorrutteen.

Nyt siis herkkuja tekemään. Aloita pehmittämällä voi mikroaaltouunissa. Ei siis juoksevaksi, mutta sellaiseksi mukavan pehmeäksi. Lisää sekaan tavallinen sokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa. Kananmunat lisätään joukkoon yksi kerrallaan tasaisesti vatkaten.

Kun olet lisännyt kananmunat, kaada sekaan kerma. Yhdistele muut kuivat ainekset eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja suola keskenään ja kaada seokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta vatkata ei kuitenkaan tarvitse.

Ota kaulin kauniiseen käteen ja kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Niin ja käytä ihmeessä jauhoja apuna, ettei taikina tarraa kiinni kaikkeen mahdolliseen 10 metrin säteellä. Ideaalitilanteessa sinulla olisi tietysti reiällinen donitsimuotti, jolla taikinalevystä saadaan otettua irti donitseja. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, niin esimerkiksi juomalasi ja pullon korkki auttavat asiassa. Ylitse jääneet taikinapalaset voi uusiokäyttää samantien kaulitsemalla ne jälleen levyksi ja leikkaamalla donitseiksi. Toista kunnes taikinasta ei saa enää mitään järkevää aikaiseksi. Loppupaloista saa aikaiseksi vaikka pötkön, aivan kuten vieraileva kokki, Emmi, osoittaa taidoillaan alla olevassa kuvassa.



Sitten seuraavaksi päästäänkin käyttämään ainoastaan kerran aikaisemmin käytettyä rasvakeitintä. Ei ollut siis turha ostos. Ihan kattilakin käy, eli tätä varten ei tarvitse ostoksille lähteä. Kattilaan vaan öljyä ja lämmitetään se päälle 170-asteiseksi. Paista donitsit molemmin puolin niin, että kummankin puolen värit ovat kutakuinkin samaa sävyä. Ja mielellään tietysti niin, että donitsit ovat kauttaaltaan kypsiä. Ajallisesti siis noin 1-2 minuuttia per puoli, mutta tee koeversio, jolla voit testata sopivan kypsyyden.


Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle valumaan. Kannattaa laittaa talouspaperi vielä lautasen tai jonkin muun alustan päälle niin, ettei mitään tärkeätä rasvoitu alla. Anna donitsien jäähtyä ihan kunnolla ennen kuorruttamista. Jos nyt ei innostu kuorruttamisesta, niin donitsit voi yhtä hyvin sokeroida. Se tosin tulee tehdä niiden ollessa vielä lämpimiä.

Kuorruttamista varten tehdään kinuskikuorrutus. Ota taas kattila esiin (ei mikään viiden litran kattila vaan pienempi ja paksupohjainen) ja kaada sinne kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä ja sekoittele sitä aina välillä. Ajallisesti se saa kiehuskella tuollaiset 15-20 minuuttia. Lopputuloksena pitäisi olla sakeaa ja hyvännäköistä kinuskia. Kovin kovaksi sitä ei kuitenkaan kannata keittää. Sekoita lopuksi vielä voi muuten valmiiseen kinuskiin.


Sitten seuraakin se sormia kuumottava osuus, eli donitsien kuorruttaminen. Se pitää tietysti tehdä, kun kinuski on vielä lämmintä ja notkeaa. Samalla se tarkoittaa sitä, että sormet kyllä palaa mukavasti mikäli ne ottavat kontaktia kinuskin kanssa. Toisaalta taas kinuski alkaa jähmettyä helposti, joten ei sen jäähtymistäkään kannata odotella. Aseta donitsit jähmettymään leivinpaperin päälle. Loppuhuipennuksena voit vielä sulattaa valkosuklaata ja koristella kuorrutuksen sillä.

Donitsitkin taipuvat Olympiakisojen logoksi.

Resepti: 

40 g voita
0,8 dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
2 kanamunaamunaa
7 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa

Kuorrutus

2 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Pehmitä voi mikrossa. Vatkaa joukkoon sokerit ja lisää kananmunat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää kerma ja kuivat aineet seokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaulitse taikina sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa donitsin mallisia paloja. Kuumenna öljy yli 170-asteiseksi ja paista kypsiksi molemmin puolin. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja anna jäähtyä. Valmista kinuskikuorrutus sekoittamalla kerma ja fariinisokeri ja keittämällä 15-20 minuuttia. Sekoita aina välillä. Sekoita mukaan voi. Kasta donitsit valmiiseen kinuskiin ja anna jähmettyä.


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lihapullat ja perunamuusia; herkkuruokaa päivään kuin päivään

Nyt on tekeillä kyllä niin perinteistä kotiruokaa, kuin vain olla voi. Ja hyvä niin. Lihapullat ja perunamuusia sekä lisäksi vähän kermakastiketta. Kyllä näillä nälkä lähtee. Tämä on jo niin perusruokaa, että se ei siitä syystä välttämättä saa aina ansaitsemaansa arvostusta. Lihapullien tekeminen alusta vaatii kuitenkin jo vähän aikaa ja vaivaa, mutta on todellakin sen arvoista.

Kuori ja pilko sipuli melko pieneksi. Jauha pippurit jauheeksi (tai osta kaupasta valmiita jauheita jos muistat). Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää sille nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää teelusikallinen pippurijauhetta ja toinen paprikajauhetta. Lisää tämän jälkeen pannulle pilkotut sipulit ja ruskista ne. Näin mausteet niin sanotusti heräävät henkiin ja antavat runsaasti makua.

Jatketaan sekoittamalla kermaviili ja korppujauhot keskenään vaikkapa haarukalla. Seoksen pitäisi antaa olla noin kymmenen minuuttia. Tämään jälkeen voi sekoittaa keskenään 700 grammaa jauhelihaa, kaksi kananmunaa, kermaviili-korppujauhoseoksen sekä ruskistetut sipulit. Muista lisätä myös suola seokseen. Sitä voi lisätä maun mukaan, mutta tähän lihapullataikinaan tuli nyt kolme teelusikallista. Voit tässä välissä paistaa koepalan maun tarkistamiseksi.

Ala pyöritellä valmiista taikinasta pyöryköitä käsin. Kannattaa ottaa viereen kulhollinen kylmää vettä, niin voi siinä välillä hiukan kostuttaa käsiä. Näin lihapullataikinan ei pitäisi tarttua niin hanakasti käsiin kiinni. Kauhean suuria pullia ei kannata pyöritellä tai niiden paistaminen kestää turhan kauan.


Paista lihapullat pannulla voin kanssa. Kypsyyden voi tarkistaa halkaisemalla lihapullan. Vaihtoehtoisesti voit paistaa ne myös uunissa. 250 astetta ja noin viisitoista minuuttia riittänee hyvin ja kypsyyttä voi tarkkailla välillä.




Resepti:

700 g jauhelihaa
200 g kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 keskikokoinen sipuli
2 kananmunaa
3 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl pippuriseosta (mustapippuria, maustepippuria ja valkopippuria)

Perunamuusi:

Kuori jauhoisia perunoita ja keitä ne kypsiksi. Muussaa perunat ja kaada sekaan maitoa. Sekoita seosta ja lisää maitoa, kunnes muussin koostumus on mielestäsi sopiva. Lisää vielä suolaa ja vaikkapa nokare voita makua tuomaan.

Jauhoisia perunoita
Maitoa
Suolaa
Voita

Kermakastike:

Kun viimeisetkin lihapyörykät on paistettu pannulla, älä pese pannua vaan lisää ruokalusikallinen voita, kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja, kaksi ja puoli desiä vettä ja desi kermaa. Anna siis voin sulaa ennen jauhojen lisäämistä. Anna jauhojen ruskistua hieman voissa ja lisätään vesi sen jälkeen. Kun kastike on vähän ehtinyt siinä hautua, niin lisää vielä kerma ja sekoita tasaisesti. Ripottele sekaan vielä mustapippuria, suolaa, paprikaa ja currya ja anna maustua hetki, niin kastike alkaa olla valmista.

1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
1 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
paprikaa
currya

tiistai 4. helmikuuta 2014

Runebergin torttu; erittäin maukas klassikkoherkku

perinteinen runebergin torttu

Nyt on niin klassikkoleivos, että ei mitään rajaa. Kunnon reseptin etsiminen olikin sitten vähän vähemmän klassista. Netti ja kirjat ovat pullollaan jos jonkinlaista ohjetta ja keskustelupalstat ovat täynnä taistoja siitä, mikä niistä on aito ja alkuperäinen. Tuntuu siltä, että tuo ihan alkuperäinen ei ihan noin vain löydykään ja kaikki reseptit ovat jonkinlaisia variaatioita. Joten variotaatio tästäkin siis tulee.

Leivoksella on pitkät perinteet ja nimensä se on tietysti saanut Johan Ludvig Runebergilta, joka pyysi vaimoaan Fredrikaa loihtimaan jotain hyvää. Kaapissa olleista aineksista sai mitä ilmeisimmin aikaiseksi kyseisen tortun ja loppu on historiaa. 

runebergin torttuohje



Aloitetaanpa valmistelut. Murskaa puoli desiä pipareita ja puoli desiä hapankorppuja hienoksi jauhoksi. Sekoita mukaan puoli desiä mannasuurimoita ja desi korppujauhoja. Mantelirouhe kohtaa saman murskaavan kohtalon ja sitäkin voi pyörittää tehosekoittimessa. Tai sitten ostaa vain suoraan mantelijauhoja. Me nyt kokeilemme tällaista versiota. Eli siis kaikki yhteen vaan ja kunnolla soseeksi tai jauhoksi.

Useissa ohjeissa kehotetaan käyttämään mantelijauhoja, mutta rouheen jauhaminen itse tuo itseasiassa vähän uusia ulottuvuuksia. Rouheessa nimittäin on vielä kuorta paikallaan. Koostumuksestakaan ei tule aivan yhtä sileää, kuin valmiin jauhon. Lisäksi mannasuurimoiden lisääminen voi olla vähän eksoottinen asia, mutta miksipä ei.


Sekoita tämä jauhoseos vielä yhteen vehnäjauhojen kanssa. Lisää leivinjauhe ja kardemumma myös seokseen. Näin kaikki kuiva-ainekset ovatkin sitten kasassa.

Seuraavaksi päästäänkin vatkaamaan yhteen 200 grammaa voita ja pari desiä sokeria. Kun sokeri ja voi ovat kuohkeutuneet vaahdoksi, voit lisätä tipan karvasmanteliöljyä. Se on sitten melko voimakasta, että ei ole suositeltavaa lorauttaa enempää. Tässä versiossa ei kyllä karvasmantelia käytetty, sillä kaupasta ei löytynyt sitä. Jokunen muukin on ilmeisesti käynyt ostoksilla.

Lisää kaksi kananmunaa yksi kerrallaan. Sekoita siis vaahto hyvin ennen toisen kananmunan lisäämistä ja jatka sekoittamista taas sen jälkeen, kunnes vaahto on hyvin sekaisin. Tai siis sekoittunut.


Kun vaahto on valmis, kaadetaan kuivat aineet mukaan ja sekoitetaan yhteen. Lisää vielä puoli teelusikallista appelsiininkuorta seokseen ja valmista on siltä osin.


Taikinasta tulee aika paksua, joten seuraava vaihe riippuu ihan omasta mukavuudenhalusta ja viitseliäisyydestä. Taikinan voi nimittäin pursottaa pursotinpussin kautta voideltuihin vuokiin tai lusikoida sinne. Pursottamalla se tietysti levittyy tasaisemmin. Perfektionistikokki loogisesti turvautuu pursottimeen ja taikinan pursottaminen toimii ihan hyvin käsitreeninä. Pursota vuuat vain puolilleen, sillä leivos kyllä kohoaa vielä uunissa.

Kun taikina on jo vuuassa, niin voit painaa siihen keskelle noin sentin syvyisen reiän, johon lisätään vadelmahilloa. Tällä tavoin vadelmahillon maun saa paremmin koko torttuun. Täällä nyt jäi tämä vaihe väliin, aika pitkälti ihan vain unohduksen vuoksi.

Vuokaan sopi nyt vain kuusi torttua, joten loput tehtiin muffinssivuokiin. Lopputaikinasta saisi kyllä tehtyä vaikka hieman kakkumaisenkin version. Runebergin torttukakku ei kuulostaisi itseasiassa ollenkaan huonolta idealta. Mutta tosiaan, muffinssivuuat käyvät mainiosti myös.

Torttuja paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Näistä isommat vaativat vielä viitisen lisäminuuttia uuniaikaa. Tämän jälkeen Runebergin torttujen annetaankin jäähtyä kostuttamista ja kuorruttamista varten. Parvekkeelle siis vaan viilenemään.

Torttujen kostuttamista varten tarvitaan arrakinmakuista punssia. Sitä saa Alkosta ja valikoimaa ei ainakaan lähimmässä Alkossa ihan hirveästi ollut, joten valinta oli helppo. Sekoita desi punssia ja desi vettä keskenään. Upota tortut yksi kerrallaan punssiin ja nosta pois. Torttu hörppää aika hyvin sitä nestettä. Jos sitä on kokin maisteluilta vielä jäänyt, niin loput voi lusikoida vaikka torttujen päälle.

runebergin torttu kostuttaminen

Lopuksi laitetaan jokaisen tortun päälle vielä vadelmahilloa nokare sekä tietysti tomusokerista tehtyä kuorrutetta. Tässä versiossa kuorrute tehtiin tomusokerista ja appelsiinin mehusta. Ota siis kaksi desiä tomusokeria ja lisää appelsiinimehua tilkka. Sekoita lusikalla reippaasti ja lisää appelsiinin mehua, mikäli tarvitsee. Kuorrutteen pitäisi olla tarpeeksi jämäkkää, mutta silti pursotettavaa.

runebergin torttu klassikko


itsetehty runebergin torttu

Resepti:  

(8 isoa tai 12 pientä torttua)

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl mantelirouhetta
2,5 desiä "mausteseosta" (05 dl piparkakkumurskaa, 0,5 dl mannasuurimoa ja 0,5 hapankorppumurskaa ja 1 dl korppujauhoja)
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
Appelsiininkuorta

Kuorrutus

2 dl tomusokeria
Appelsiinin mehua

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksi kerrallaan yhä vatkaten. Murskaa piparkakut, hapankorput tehosekoittimella jauhoksi. Sekoita korppujauhojen ja mannasuurimoiden kanssa. Jauha myös mantelirouhe jauhoksi. Sekoita keskenään ja lisää leivinjauhe, kardemumma  ja vehnäjauhot. Raasta appelsiininkuorta sekaan. Pursota tai lusikoi voideltuihin vuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Kostuta tortut punssi-vesiseoksella. Laita päälle nokare hilloa ja pursota hillon ympärille tomusokerikuorrutetta.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Uunijuustoa ternimaidosta, eli tuttavallisemmin uunijussi




Jospa kokeilisi taas jotain vähän "erikoisempaa" herkkua. Kyseessä on siis ihan perusruoka sinänsä, mutta tämä uunijuusto tehdään ternimaidosta ja sitä ei ole ihan niin helposti saatavilla. Kokin kotoa sitä kuitenkin saa, joten siitä on otettava kaikki hyöty irti. Ternimaitohan on maitoa, jota saadaan heti lehmän poikimisen jälkeen. Se sisältää erityisen paljon esimerkiksi vitamiineja ja hivenaineita, joskaan ne eivät säily kuumennuksen yli. Kaupoista tätä ei puolestaan löydy juuri siitä syystä, että pastöroimaton tai kuumentamaton maito luetellaan riskituotteeksi. Maitotiloilta sitä voidaan myydä pieniä määriä kuluttajillekin.

Ei kuitenkaan pidä lannistua, sillä uunijuustoa voi tehdä myös ilman ternimaitoa. Siihen vain tarvitaan maitojauhetta ja kananmunaa, joita ei tässä ternimaitoversiossa tarvita. Yksi tällainen versio löytyy esimerkiksi Kotilieden nettisivuilta.

Mutta sitten itse asiaan. Tämä pikku välipala on erittäin helppo valmistaa. Siis todella helppo. Ota vain litra ternimaitoa, kaada se uunivuokaan ja lisää puoli teelusikallista suolaa. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja anna uunijuuston kypsyä vajaan tunnin verran. Juuston pinnan tulisi näyttää kauniin ruskealta. 

Voit nauttia uunijuuston ihan sellaisenaan vaikkapa sokerin ja kanelin kera tai vaihtoehtoisesti jonkin hillon kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit