maanantai 13. tammikuuta 2014

Lohikeitto; pehmeän kermainen kalaherkku


lohisoppa

Keittojen kuukausi ja mikäpä sen parempaa ja klassisempaa kuin lohikeitto. Ja jos mietitään terveysvaikutteita, niin kyllähän lohesta edelleenkin saa omega 3 rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämelle. Aivan niin kuin Becel-mainos väittää. Ilmeisesti lohestakaan ei enää saa samanlaisia määriä omega kolmosta kuin aiemmin on saanut, tai ainakin internet vihjaa näin. 

Lohikeittoon et tarvitse hirveän paljon eri aineksia, sillä onhan se aika perusruoka. Tarvitset vain lohta, perunaa, porkkanaa ja maitoa pääaineiksi. Purjo, laakerinlehti, vehnäjauhot ja erilaiset mausteet... Niillä saadaan aikaiseksi loppusilaus.

lohisopan teko


Jos nyt käytäisiin tuumasta toimeen, sillä vatsa kurnii. Aloitetaanpa itseasiassa kuorimalla ja pilkkomalla perunat ja laittamalla ne kylmään veteen. Kuori sitten porkkana ja pilko se sekä purjo. Seuraavaksi vielä kuullotetaan vastakuoritut porkkana ja purjo maustepippurien ja laakerinlehden kera. Eli kattilaan vaan vähän voita ja kuullottamaan. 


Kun ainekset on kuullotettu, lisätään sekaan kuuma kalaliemi. Tämä siis edellyttää kalaliemen kuumentamista ensin. Kalaliemen saat tehtyä itse (edellisenä päivänä... nyt ei enää kannata sellaisesta haaveilla) tai sitten laitat yhteen vain kaksi kalaliemikuutiota ja litran vettä.

Jahka kuuma liemi ja kuullotetut ainekset ovat löyteneet toisensa, lisätään sekaan vähän aiemmin kuoritut ja pilkotut perunat. Keiton annetaan seuraavaksi kypsyä, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Tässä vaiheessa lisätään lohikuutiot ja annetaan hautua vielä muutama minuutti.

Ihan ei lopu vielä tämän keiton teko. Joukkoon kaadetaan seos, jossa kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja ja litra täysmaitoa sekoitetaan keskenään. Anna lohisopan porista vielä hetkinen, jotta myös jauhot kypsyvät.


Ihan vihonviimeisimpänä vaiheena keitto maustetaan suolalla ja tillillä. Ei tämä sen kummempia vaadi ja näin maut pysyvät mukavan puhtaina vielä. Lohikeitto onkin sitten näillä puheilla valmista, joten ei muuta kuin syömään. Ruisleipää pari viipaletta seuraksi ja hyvää on. Siis todella hyvää. Suolaa olisi saanut ehkä aavistuksen enemmän laittaa maustamisvaiheessa, mutta saa sitä lautasellekin lisättyä. Maku on ihanan pehmeä ja kermaisen oloinen.

Resepti:

(10 annosta)

8 keskikokoista perunaa
1 iso porkkana
1 pieni purjosipuli
500 g lohta
1 l kalalientä
1 laakerinlehti
runsaasti tilliä
1 tl suolaa
4 maustepippuria
1 täysmaitoa
2 rkl vehnäjauhoja

Kuori ja pilko perunat. Tee sama operaatio myös porkkanalle. Pilko purjosipuli. Kuullota kattilassa porkkana, purjo, maustepippurit ja laakerinlehti voin kera. Kaada joukkoon kuuma kalaliemi. Lisää sekaan perunat ja anna kypsyä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää lohikuutiot ja kypsennä muutama minuutti. Kaada joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja maito. Anna hautua vielä muutama minuutti, jotta jauhotkin kypsyvät. Mausta suolalla ja tillillä. 

1 kommentti:

  1. Itse teen aina perinteistä satakuntalaista lohikeittoa eli keittoon ei tule porkkanoita eikä maitoa- vain sipulia tai purjosipulia,lohta,pippureita,suolaa ja ehkä muutama kuivattu piparjuuren pala (oma versioni). Liemenä käytän aikaisemmin keittämiäni lohen "totkoja" eli fileerattaessa jääneitä ruotoja, nahkaa ja lohen päätä ja tietenkin mausteita -pippuria,vähän piparjuurta,sipulia/purjosipulia ja suolaa. Annan kiehua hiljalleen pitkän ajan. Kuorin vaahdon ja siivilöin valmiin pohjan. Tähän pohjaan laitan perunakuutiot, sipulia/purjosipulia kiehumaan ja ihan loppuvaiheessa lisään lohikuutiot.Kypsyvät lähes saman tien. Tarkistan maun, lisään tarvittaessa suolaa, runsaasti ruohosipuli- ja tillisilppua. Meillä tykätään tästä, porkkanoista tulee liikaa makeutta näin satakuntalaisen mielestä.Jos kirkasta kalalientä ei tarvita kaikkea, pakastan loput. Käytän pohjan suurustetuksi kalaliemeksi. Kiehahtaneeseen liemeen lisään tarvittaessa vettä, mututuntumalla Koskenlaskijajuustoa, maitoa, suurusteena joko maissitärkelystä tai Maizena vaaleaa suurustetta. Lopuksi loraus kermaa, ruohosipulisilppua ja tilliä. Meillä kyllä syödään tätä keittoa myös ihan pääruokana kera keitettyjen kananmunien, porkkanalohkojen ja ruisleivän & juuston kera.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit