lauantai 12. huhtikuuta 2014

Ruokapyramidihuijaus

Postiluukusta tipahti sisään tuossa pari viikkoa sitten kirja nimeltä Ruokapyramidihuijaus. Sitä on tässä sen jälkeen selailtu ja lueskeltu ja nyt voisi tuosta opuksesta vaikka laittaa muutaman sanan tännekin. Kiitokset ensinnäkin kirjasta Atena Kustannukselle sekä tietysti opuksen kirjoittajille, Susanna Kovaselle ja Harri Lapinojalle.

Kirja pureutuu siis tietysti ruuan maailmaan ja erittäin vahvasti myös käsityksiin ruokateollisuudesta, elintarvikkeiden vaikutuksista sekä ruokateollisuuden moraalista. Ei liene kenellekään epäselvää, että erityisesti viime vuosikymmeninä ruokateollisuus on muuttunut ja kehittynyt valtavasti. Joissakin tapauksissa se on hyvä asia ja toisissa taas ei niinkään.

Yksi koko kirjan läpi kulkeva teema tuntuu olevan ruokateollisuuden tutkimus ja sen luotettavuus, eikä tämä tule ainakaan itselle yllätyksenä. Mikäli yhtään seuraa uutisia, niin ainakin viikoittain jokin ruokateollisuuteen liittyvä tuote julistetaan vaaralliseksi, terveelliseksi, superruuaksi tai sairauden aiheuttajaksi. Ja muutaman viikon tai kuukauden päästä tulee esille seuraava tutkimus, joka kumoaa kyseisen väitteen ja väittää taas jotain aivan muuta.

Nimensä mukaisesti kirja myös käsittelee ruokateollisuuden ruokapyramidihuijausta. Lähes kaiken takana tuntuu olevan loppujen lopuksi raha ja politiikka, eikä kuluttajille tarkoitettujen mainosten ja todellisuuden välillä ole juurikaan yhteneväisyyksiä. Hyvänä esimerkkinä voi mainita mainoksissa kedoilla käyskentelevät lehmät, joilla jokaisella on oma nimi. Tätä mielikuvien maitoa ei juurikaan kaupasta saa. Näin maalta kotoisin olevana on myönnettävä, että toki näitäkin maatiloja on, mutta valtaosa maidosta ei kuitenkaan tule näiltä kotitiloilta vaan suurfarmeilta.

Selvää on siis kuitenkin se, että käyttäjä ei todennäköisesti tiedä kuitenkaan koko totuutta käyttämänsä ruoka-aineen takana. Mielikuvat ja imago luodaan huipulla ja käyttäjä luottaa tietoon, joka on puutteellista. Tämä kuulostaa toki kovin epämiellyttävältä ja negatiiviselta, mutta onhan ruokateollisuudessa paljon positiivisiakin asioita tapahtunut. Kaikki ei siis ole niin mustavalkoista, mitä ehkä annetaan ymmärtää.

Ymmärrettävää on se, että vastareaktiona ruokateollisuuden "salamyhkäisyydelle", osa ihmisistä alkaa suosia tuotteita, joiden valmistusketjusta on poistettu turhat välikädet. Mikäli on mahdollista saada kasviksia, lihaa, maitoa tai muuta vastaavia suoraan maatilalta, niin monet varmasti käyttävät sitä mahdollisuutta hyväkseen.

Kaiken kaikkiaan kirja oli siis ihan viihdyttävää luettavaa. Mikäli seuraa uutisia ja mediaa, niin kaikki kirjan esittämät asiat eivät varmastikaan tule yllätyksenä. Se kuitenkin kokoaa kätevästi kasaan monia eri aiheita ja saa varmasti ajatukset liikkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit