tiistai 10. joulukuuta 2013

Luukku 10: Maksalaatikko

Maksalaatikko on joulupöydän laatikoista se, mitä syödään ehkäpä eniten myös muinakin vuodenaikoina. Kauppojen hyllyiltä sitä löytyy ympärin vuoden, rusinoilla ja rusinoitta ja niin edelleen. Kevytversiota ei taida vielä olla, mutta eiköhän sellainenkin pian ilmesty.


Maksalaatikon tekeminen itse tyssää ehkä monilla tuohon melko laajaan ainesosalistaan. Siitä jos kuitenkin pääsee ohi, niin huomaa äkkiä, että itse laatikon valmistus on melko yksinkertaista. Esivalmisteluvaiheessa tulee vastaan kyllä ainakin yksi tunteellinen hetki, sillä sipuleita pitää kuoria laatikkoa varten. Muita ongelmakohtia ei ainakaan pitäisi olla.


Mutta käydäänpä ruuanlaittoon. Laita 3,5 desiä riisiä keittymään kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan tuollainen 12 desiä suunnilleen. Lisää vielä teelusikallinen suolaa keittyvien riisien sekaan. Sekoittele aina välillä, etteivät riisit pala pohjaan ja kymmenen minuuttia pitäisi olla riittävä aika riisille. Hienonna neljä pientä sipulia ja kuullota sipulit voissa. Voita saa olla noin 50 grammaa.

Kun sipulit on kuullotettu ja riisi kiehunut kymmenisen minuuttia, laitetaan kaikki muut ainekset yhteen ja sekoitetaan. Ei voi väittää, että tämä vaihe olisi mitenkään kauhean kaunis, mutta minkäs teet. Laittaa vaikka tonttulakin silmille, jos ei tykkää katsella. Sekoita lopuksi vielä sipulit ja riisit mukaan.

Voitele vuuat ja annostele maksalaatikko vuokiin. Laita uuni 200:aan asteeseen ja paista maksalaatikkoja tunnin verran.

Laatikoista tuli kyllä hyvänmakuisia. Ihan sellaisenaan jos tätä syö, niin suolaa saa lisätä valmistusvaiheessa ehkä puolen teelusikallista lisää, mutta muiden jouluruokien kanssa nautittuna tämä ei välttämättä ole tarpeellista. Puolukkahilloa vielä hieman lisukkeeksi, niin valmista on. 

Resepti: 

3,5 dl puuroriisiä
12 dl vettä
4 sipulia
4 rkl voita (50 g)
6 dl täysmaitoa
5 dl kuohukermaa
700 g jauhettua maksaa 
2 dl rusinoita
3 kananmunaa
0,75 dl siirappia
3 tl suolaa (1 riisien kanssa ja 2 seokseen)
1 tl valkopippuria
1 tl inkivääriä
2 tl meiramia

Keitä riisi lisäten siihen teelusikallinen suolaa. Anna keittyä 10 minuutin ajan. Kuullota hienonnetut sipulit voissa. Sekoita kaikki muut ainesosat keskenään. Lisää lopuksi myös kuullotetut sipulit ja keitetyt riisit. Annostele voideltuihin vuokiin ja paista 200:ssa asteessa noin tunnin ajan. 

1 kommentti:

  1. Tehkää ihmeessä maksalaatikon resepti englanniksi! Vastahan oli Hesarissa juttu siitä brittilehdestä, jossa esiteltiin "suomalaisia jouluruokia", joskin ne kaikki osoittautui vähän erikoisiksi muunnelmiksi. Saisi aidompaa reseptiä jakoon. :)
    Paitsi että sitä brittiversiota suomalaisesta maksalaatikosta pitää kyllä joskus kokeilla, näytti sen verran hyvältä. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit