keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luukku 4: Riisipuuro ja glögi-rusinakeitto

rusinasoppa
"Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo..." Puuroista riisipuuro on tietysti se kaikkein jouluisin, joten sitä ei voi jättää väliin missään nimessä. Se on kaiken lisäksi melko yksinkertaista valmistaa. Perinteisesti sen kanssa sopii rusinakeitto, mutta tästä rusinakeitosta tehdään vielä astetta jouluisempi ottamalla siihen mukaan glögiä.

riisipuuron tekeminen
Ensin kuitenkin puuron kimppuun. Aloita kiehauttamalla neljän desin verran vettä kattilassa ja lisää sekaan riisi. Anna kiehua viitisen minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisinjyviin. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia, mutta muista sekoittaa hyvin ahkeraan, jotta puuro ei pala pohjaan. Se nimittäin tekee sen hyvin helposti. Vesihauteessa hauduttaminen toki poistaa tämän ongelman tehokkaasti, joten sitä kannattaa harkita. Keittämisen loppupuolella mausta puuro suolalla.

Puuron voit tarjoilla rusinakeiton ja kanelisokerin kera.

Resepti: 


Riisipuuro:
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
2 l maitoa
2 tl suolaa

Glögi-rusinakeitto


Puuron kanssa tarjoiltavaksi tehdään tällä kertaa glögipohjaista rusinakeittoa. Glögin voit tehdä helposti itse ja käyttää sitä pohjana. Kuumenna puolen litraa glögiä ja puolen litraa vettä (tai vaihtoehtoisesti litra kaupan valmisglögiä) kiehuvaksi ja heitä mukaan pari desiä rusinoita. Keitä kunnes rusinat pullistuvat. Mikäli haluat, niin jouluisia mausteita voi vielä lisätä sekaan oman maun mukaan.

Sekoita maissijauhot pieneen määrään kylmää vettä ja valuta seos ohuena nauhana keiton sekaan. Kiehauta kolmen minuutin ajan, koko ajan sekoittaen. Ripottele vähän sokeria pinnalle ja laita keitto jäähtymään.

Resepti:


0,5 l glögiä
0,5 l vettä
2 dl rusinoita
3 rkl maissijauhoja

Kuumenna glögi ja lisää rusinat. Keitä kunnes rusinat pullistuvat. Jos haluat, lisää mausteita. Sekoita  maissijauhot pieneen määrään kylmää vettä ja valuta seos keiton sekaan. Kiehauta 3 minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit