sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Luukku 9: Joulukakku

Taas on makean jouluherkun vuoro. Jonkinlainen joulukakku tai -pulla tuli mieleen, kun leivottavaa mietti, mutta tästä tulee jonkinlainen hybridi parinkin kakun väliltä. Bostonkakku, joulupulla ja briossi tässä ainakin yhdistyvät mukavasti. Kutsutaan tätä vaikka jouluiseksi briossi-bostoniksi.

Taikinan tekeminen aloitetaan lämmittämällä maito ja liotetaan siihen hiiva. Mikäli käytät tuorehiivaa, kuuluu maidon olla kädenlämpöistä ja pussihiivan kanssa 42 asteista. Kuivahiiva sekoitetaan pieneen jauhomäärään ja vasta sen jälkeen maitoon. Lisää sekaan sokeri, kananmunat ja mausteet sekä lopuksi jauhot. Jauhojen lisäämisen jälkeen alustetaan taikina voilla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Ajallisesti tämä vie vähän reilut 30 minuuttia.



Valmistele vuoat sillä välin. Ei sattunut nyt olemaan kaapissa kahta samanlaista vuokaa, niin toinen kakku tehdään uunivuokaan ja toinen irtopohjavuokaan. Ota leivinpaperista sopivan kokoinen pala, rytistele se ja "liimaa" voilla vuokaan. Irtopohjavuoan kanssa suikaleet, jotka tulevat reunoille voi "liimata" myös samalla tavalla.




Ota taikinasta noin kolmasosa ja jaa se kahtia. Kaulitse taikinanpuolikkaat noin sentin paksuisiksi pohjiksi kakuille. Laita pohjat vuokiin leivinpaperin päälle. Levitä pohjan päälle ohut kerros seosta, jossa mantelimassa, eli marsipaani, on sekoitettu veden kanssa yhteen.

Jaa loppu taikina myös kahteen osaan ja kaulitse molemmat noin 30*60 cm kokoisiksi levyiksi. Levitä puolet jäljelle jääneestä marsipaani-vesiseoksesta sen päälle ja rullaa. Leikkaa rulla ohuehkoiksi palasiksi, jotka asetellaan vuoan pohjalla olevan taikinalevyn päälle. Toista sama operaatio myös toiselle taikinanpalaselle. Vuoan pohjan pitäisi peittyä kokonaan näillä rullan palasilla.


Kun taikinalevypohja on päällystetty taikinarullan palasilla, voidellaan kakku kananmunalla. Aseta vielä sokeroidut kirsikat jokaisen rullanpalasen päälle. Ripottele vielä mantelilastuja ja raesokeria pinnalle ennen uuniin laittamista. Uunissa kakku saa olla 200:ssa asteessa puolisen tuntia.


Kakun ollessa uunissa ehtii hyvin valmistaa kuorrutteen vatkaamalla noin ruokalusikallinen kananmunanvalkuaista ja tomusokeria keskenään. Tämä kakku saa lisäksi koristeekseen vielä pieniä pipareita. Kun kakku on otettu uunista ja se on ehtinyt jäähtyä, asettele pikkupiparit kakun pinnalle ja pursota tomusokeri-kananmunaseos päälle.




Kakku maistui kyllä todella hyvältä ja vaikka makeutta löytyy paljon niin se ei haittaa. Sitäpaitsi, ei näin joulunaikaan pidä vahtia kaloreita ja muita vastaavia. Yksi osa, mikä tuo kakkuun oman vivahteensa on sahrami. Sen mukanaolon kyllä huomaa sekä väristä, että mausta ja ilman sitä kakku olisi tylsempi.






Resepti:


5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 pss sahramia
2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
15 dl vehnäjauhoja
200 g voita

Lämmitä maito ja liuota siihen hiiva. Lisää sekaan sokeri, kananmunat , mausteet sekä lopuksi jauhot. Alusta taikina voilla. Anna kohota puolen tuntia kunnes taikina on kaksinkertainen. Ota taikinasta kolmasosa ja jaa se kahtia. Kaulitse siitä kaksi noin sentin paksuista pohjaa kakuille. Levitä päälle marsipaani-vesiseosta. Jaa loppuosa taikinasta myös kahteen osaan, kaulitse levyksi ja päällystä jälleen marsipaani-vesiseoksella. Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa siitä palasia, jotka asetellaan pohjan päälle. Voitele kakku kananmunalla, asettele kirsikat ja ripottele mantelilastuja ja raesokeria päälle. Paista 200:ssa asteessa puolen tunnin ajan. Päälle voit vielä laittaa pipareita ja valkuais-tomusokerikuorrutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit