perjantai 22. elokuuta 2014

Kaurakeksit kahdella tapaa; kauneus on katsojan silmässä

Joskus ajatukset ja ideat tulevat täysin puskista. Tai sitten ne tulevat Instagramista, jossa tuttava on tehnyt kaurakeksejä ja ne eivät aivan ole onnistuneet. Siinähän on siis hyvä lähtökohta koittaa kuinka hyvin sitä itse epäonnistuisi näissä. Kaurakeksejä nimittäin jotenkin pitää aina hyvin helppoina ja simppeleinä, mutta aina näin ei välttämättä silti ole. Epäonnistuminen kasvattaa luonnetta vai miten se nyt oli?

Tuo isomummun keittokirja tarjoaa taas muutamankin erilaisen ohjeen ja näitä kun katselee, niin ihmettelee kyllä miksi asiat on pitänyt tehdä niin monimutkaisesti. Tässä siis alla yksi esimerkki siitä kuinka näitä on tehty ennenvanhaan.  Alempana myös toinen resepti, joka on hieman nopeampi.

Erottele kahden kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Keltuaiset vaahdotetaan sokerin kanssa ja niiden joukkoon vatkataan kevyesti 200 grammaa sulatettua voita. Seuraavaksi mitataan toiseen kulhoon 200 grammaa kauraryynejä. Meillä oli nyt noita Elovenan isoja kaurahiutaleita, joten näistä voi tulla jänniä. Kaurahiutaleiden sekaan jokatapauksessa lisätään ja sekoitetaan voi-keltuaisseos. Tämän annetaankin sitten olla omissa oloissaan jopa seuraavat kaksi tuntia, jotta kaurahiutaleet pehmiävät ja imaisevat tuon nesteen.


Tässä odotteluajan loppupuolella vatkataan vielä kananmunanvalkuaiset vaahdoksi ja nostellaan sekin kaurahiutaleiden sekaan. Sen jälkeen voidaan kaurakeksiseosta alkaa lusikoiden avulla nostella leivinpaperilla päällystetylle pellille. Nostele siis tuollaisia ruokalusikan kokoisia nokareita, mutta älä levitä niitä hirveästi. Tarkoitus olisi, että ne leviävät siitä sitten itsellään uunissa.

Uunista puheenollen... Se lämmitetään 200:aan asteeseen ja kaurakeksejä paistetaan tuossa lämmössä 8 minuutin ajan. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Hassustihan näille kävi muutoin. Eivät ne oikein levinneet ja niistä tuli vähän jännittävän mallisia. Itse pidän silti niiden mausta, joten samapa tuo miltä ne näyttävät.

Ne toiset keksit

Ja ihan vain siksi, kun näin voi tehdä, niin tehdään toinen erä eri ohjeella. Tämä on paljon nopeampi (ja pienempikin), joten jos on ajan kanssa vähän tiukkaa, niin tietääpä kumman valita. Tässä versiossa sekoitetaan kuivat aineet eli desi sokeria, kaksi desiä kaurahiutaleita, ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja teelusikallinen leivinjauhetta keskenään. Joukkoon lisätään 50 grammaa sulatettua voita ja sekoitetaan hyvin. Sekoituksen jälkeen mukaan rikotaan vielä yksi kananmuna ja taas sekoitetaan lisää. Taikina kauhotaan suoraan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja keksejä paistetaan 5-7 minuutin ajan 200:ssa asteessa.

Tämän jälkimmäisen erän kanssa iski ehkä jonkinlainen suuruudenhulluus ja kokki teki taikinasta vain kuusi keksiä pellille. Nuohan lähtivät tietysti kovasti lähentelemään toisiaan ja vaikutti jossain vaiheessa jo siltä, että tästä tulisi käytännössä vain yksi suuri keksi. Maku miellytti kokkia jo enemmän ja kunhan nuo nyt sai vähän irti toisistaan, niin eipä se ulkonäkökään nyt niin kauhea ollut.

Resepti:

Kaurakeksit 1
(n. 24 kpl)

200 g voita
200 g kaurahiutaleita
100 g sokeria
2 kananmunaa

Erottele kananmunankeltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa ja lisää joukkoon sulatettu voi. Ota esiin kaurahiutaleet ja sekoita voi-keltuaisseos niiden joukkoon. Anna imeytyä jopa 2 tuntia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita nekin hiutaleiden sekaan. Annostele pellille lusikalla ja paista 200:ssa asteessa n. 8 minuuttia.


Kaurakeksit 2
(n. 16 kpl)

50 g voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet ja kaada joukkoon sulatettu voi. Sekoita seos ja lisää vielä kananmuna. Annostele pellille ja paista 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia.2 kommenttia:

  1. HIh, mellä ei kannata näitä tehdä, kun ei tahdo itelle riittää edes maistiaisia, tosin muksut tekee näitä jo itekin...pitääpä ehdottomasti kokeilla tuota ensimmäistä versiota. Tämä on yksi niistä lapsuuden muistoista, mitä ei kyllä mikään muu keksiversio päihitä...no ehkä siirappileivät....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytää kääntää siis roolit ympäri ja leikkiä verottajaa, kun lapsesi tekevät kaurakeksejä. :) Mutta hienoa, jos he ovat jo aktiivisesti tekemässä näitä itse.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit