torstai 2. tammikuuta 2014

Hernekeitto; eroon joulukinkun tähteistä. Tai sitten ei.

hernekeiton tekeminen
Hernekeitolla on hyvä aloittaa tämä keittokuukausi (ei siis mitään tipatonta tammikuuta, nyt vedetään keittoa), mikäli sinulla on vielä jäljellä joulukinkun jämiä, joista pitäisi päästä eroon. Tämä kinkku oli viettänyt muutaman päivän pakastimessa, ettei se päässyt menemään huonoksi ennen keittoon päätymistä. Ja mikäli ei ole, niin se ei haittaa mitään. Hernekeiton saa aikaiseksi myös ilman lihaa tai sitten sitä voi ostaa ihan erikseen tätä tarkoitusta varten.

Aloita liottamalla herneitä yön yli. Ohjeiden mukaan ne laitetaan puoleen siitä veden kokonaismäärästä, mitä keittoon pitäisi tulla. Nyt olimme kuitenkin kapinallisia ja herneet saivat liota koko määrässä vettä. Ja vettähän oli siis 2,5 litraa ja herneitä 500 grammaa.

Seuraavana päivänä pääsee sitten itse keittohommiin. Kattila vaan levylle ja keitto kiehumaan. Kinkun loppu laitetaan myös sekaan. Anna keiton ensin kiehahtaa niin, että se siinä hetken aikaa poreilee, jonka jälkeen levyn voi vääntää pienemmälle. Kunhan se saa rauhassa hautua ja kuplia, niin hyvä tulee. Tämä keitto hautui kannen alla nelisen tuntia. Tarkkaile vesitilannetta ja jos näyttää siltä, että keitto alkaa "kuivua", niin lisää vähän vettä. Nyt ei tätä tarvetta ollut, mutta hyvä varautua kuitenkin, että näin voi käydä.

Tuossa keittämisen loppupuolella kinkun luut nostellaan myös pois ja irronnut liha, joka todennäköisesti on melko isoissa palasissa, rikotaan pienemmäksi. Helpoiten se onnistuu, kun kaikki lihapalaset kalastellaan kattilasta erilliseen astiaan. Lihan pienentämisen jälkeen voidaan palaset laittaa takaisin keittoon. Tämän tapahduttua hoidetaan vielä maustaminen. Kovin monimutkaista se ei tällä kertaa ollut, sillä mukaan tuli vain suolaa ja meiramia. Suolaa meni kaksi ja puoli teelusikallista ja meiramia vielä kaksi teelusikallista, niin mausteet on siinä.

Kun keitto alkaa olla valmista ja herneiden rakenne on rikkoontunut, voidaan se ottaa pois levyltä ja laittaa hernekeitto tarjoiltavaksi. Annoksissa mitattuna tästä tulee noin 12 annosta, että jää sitten seuraavallekin päivälle.

hernekeitto ainekset

Keiton kanssa tarjoiltavaksi sopii hyvin näkkileipä. Siihen onkin resepti luvassa hyvin pian. Keitto maistui todella hyvältä ja vaikka ajatus kinkun rääppeiden käytöstä ei ensialkuun ihan hirveästi viehättänyt, niin kyllä se vaan kokonaisuutena toimii. Tästä keitosta jäi pienten kiireiden aiheuttaman unohduksen takia sipuli uupumaan. Sitä voisi kuutioida alkuvaiheessa myös mukaan. Ja sama porkkanan kanssa. Eli tässäkin on taas pelivaraa tehdä keitosta sellainen kuin itse haluat. Kuten jo mainittiinkin, lihaahan ei ole mikään pakko myöskään käyttää ja jos käyttää, niin sen ei tosiaan tarvitse olla mitään kinkun jämiä. Pekoni ja muut vastaavat käyvät aivan yhtä hyvin.

Resepti

(12 annosta)

500 g herneitä
2,5 l vettä
2,5 tl suolaa
2 tl meiramia

Liota herneitä yön yli vedessä. Kiehauta ja anna hautua kannen alla kinkun kanssa nelisen tuntia miedolla lämmöllä. Lisää suola ja meirami. Poista luut ja pienennä liha. Keitto on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit