keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Vuokaleipä on yksinkertaista ja helposti muokattavaa leipää

Jälleen tekee leipää mieli. Nyt voisi tehdä jotain yksinkertaista ja sellaista, josta jokainen voi tehdä taas omanlaisensa version helposti. Vuokaleipä sopii tähän tarkoitukseen varsin mainiosti. Voit hyvinkin vapaasti lisätä siihen erilaisia siemeniä ja jyviä. Jauhojenkin kanssa on helppo kokeilla erilaisia yhdistelmiä.

Kaada kädenlämpöistä vettä taikinakulhoon ja lisää hiiva. Anna sen seota veteen, jonka jälkeen voit lisätä jauhoja ja hiutaleita. Älä tosin lisää vehnäjauhoja vielä tässä vaiheessa, ne pistetään vasta viimeisenä. Samaan syssyyn voidaan laittaa suola, siirappi ja öljykin. Sekoita jo vähäsen seosta tässä vaiheessa ja lisää sitten vasta vehnäjauhot. Nyt on hyvä aika viskellä sekaan myös kaikenlaisia siemeniä, jos niitä haluaa lisätä.

Sekoita taikinaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Tästä taikinasta ei kuitenkaan tule perinteisen jämäkkää taikinaa vaan se jää hyvinkin notkeaksi, lähes juoksevaksi. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla.

Voitele vuuat valmiiksi ja kaada taikina vuokiin. Muista jättää hyvin tilaa, sillä leivät saavat kohota vielä hetken ennen uuniin menemistä. Uunissa ne myös kohoavat vielä aika hyvin. Ripottele päälle erilaisia siemeniä ennen leipien uuniin laittamista. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa tuollainen 45 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. Ota leivät pois uunista ja tarjoile.

Nämä leivät ainakin maistuivat todella hyviltä, eikä niistä meinannut jäädä mitään edes kuvattavaksi. Joten tätä voin kyllä suositella kokeiltavaksi. Kokki heitteli jos jonkinlaista ideaa, mitä tuohon voisi lisätä ja varmasti näitä tulee kokeiltua jossain vaiheessa. Tarvitsee vaan käydä siemenostoksilla ensin jossain. Periaatteessa voit siis laittaa sekaan lähes mitä vain siemeniä, yrttejä, juustoja, rusinoita ja vaikka mitä muuta. Vain mielikuvitus on (pääosin) rajana. 

Lisää bloggauksia löydät osoitteesta www.maku.fi/perinneruokaa-prkl.

Resepti:

(2 leipää)

6 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutale
50g hiivaa
loraus siirappia
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä

0,5 dl seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää muut jauhot ja hiutaleet paitsi vehnäjauhot. Kaada sekaan myös suola, siirappi ja öljy ja sekoita keskenään. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Anna kohota tunnin verran. Voitele leipävuuat ja kaada taikina niihin. Anna vielä kohota puolisen tuntia ja ripottele päälle siemeniä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit