torstai 17. lokakuuta 2013

Kotijuusto; pistä juusto juoksemaan

maitojuusto
Tässä lähdetään liikkeelle nyt sit ihan perusteista. Eli lypsä lehmä. Tai jos ei nyt satu olemaan lehmiä lähettyvillä (ja naapurin lehmien lypsäminen luvatta taitaa olla lainvastaista), niin voit käydä ostamassa kaupasta 3 litraa täysmaitoa. Vähän tarvitaan suolaakin, sekä juustonjuoksutinta. Jälkimmäinen kuulostaa jollakin tavalla harrastukselta, ehkä vähän niin kuin koirien agility. No, juuston kanssa siis vain juoksemaan siitä. Täällä juusto tehdään noin 3 tuntia sitten lypsetystä maidosta. Sitä ei kaupasta saakaan, koska se on määritelty "riskielintarvikkeeksi", mutta perinneruokablogi haluaa nyt perinteistä maitoa. Tokihan huonosti säilytetystä tuoreesta maidosta voi saada joitakin tauteja, mutta uskon, että hengissä selviämme tästäkin koettelemuksesta. Ovat ihmiset ennenkin selvinneet.

miten kotijuusto tehdään

Kattila kaapista esiin ja levylle. Kaada maito kattilaan, lisää ruokalusikallinen suolaa ja lämmitä kädenlämpöiseksi (37 astetta). Sekoita joukkoon ruokalusikallinen juustonjuoksutinta ja kuumenna neste 40-42 asteiseksi. Kannattaa siis olla lämpömittari käytössä, sillä lämpö ei nimittäin saa missään nimessä mennä tuon yli. Nosta kattila levyltä ja anna juuston saostua 20-30 minuuttia ihan rauhassa kannen alla.

kotijuuston valmistaminen


Juuston hyydyttyä leikkaa siihen veitsellä ristiviillot. Anna heran vielä erottua kymmenisen minuuttia ja sen jälkeen voit alkaa lappaa juustoa reikäkauhalla juustomuottiin. Öö, niin siis muista hankkia juustomuotti. Tai no, lävikkö tai siivilä käyvät myös tähän toimenpiteeseen. Ohjeen mukaan juustomuotti tulisi vuorata kostutetulla sideharsolla, mutta oho, kun tuo kohta tuli ohitettua. Ihan hyvä lopputulos tulee ilmankin. Muista puristaa ja painella juusto muottiin ihan kunnolla, sillä ylimääräistä nestettä sieltä kyllä valuu paljon. Äänet toki ovat hyvinkin eksoottisia tämän seurauksena. Muutenkin juustosta on saatava mahdollisimman tiivis, jotta se pysyy kasassa.

perinteinen kotijuusto

Ota juusto pois muotista. Se saattaa vaatia muotin kääntämistä ylösalaisin ja hellää läpyttelyä. Jos päädyit ottamaan sideharson osaksi tätä juustoprojektia, sen voit taitella juuston päälle. Päälle vielä vaikka lautanen kevyeksi painoksi. Juuston voisi antaa valua jääkaapissa joitakin tunteja tai, jos oikein on malttia, vaikka yön yli. Tämä juusto kävi läpi hieman erilaisen prosessin ja se lillui vähän aikaa kylmässä ja voimakassuolaisessa vedessä. Vasta sen jälkeen juusto pääsi tarjoiltavaksi.

juustomuottikotijuuston teko

Itse hotkimme tätä ihan sellaisenaan, mutta juusto käy loistavasti vaikkapa kakon kanssa. Kylmät kala- ja liharuuat sopivat seuraksi myös. Ja niille, jotka eivät tiedä, mitä kakko on, niin se on pääosin Satakunnassa tuttu leipä, joka valmistetaan ohra- ja vehnäjauhoista. Kannattaa kokeilla, jos vielä ei ole maistanut. Blogissakin sitä varmasti tullaan näkemään. Kotijuusto sopii täydellisesti myös joulupöytään, joten tästäpä vinkki jo sinne.

Resepti:


3 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta

Kaada maito kattilaan ja lisää suola. Kuumenna kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon juoksutin. Kuumenna maito 40-42 asteiseksi, mutta ei kuumemmaksi. Ota kattila levyltä, peitä kannella ja anna saostua 20-30 min.
Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan veitsellä ristiviillot. Anna heran erottua n. 10 min ja nostele juustomassa reikäkauhan avulla juustomuottiin. Painele juusto tiiviiksi. Ota juusto pois muotista ja liota vähän aikaa suolavedessä.


5 kommenttia:

 1. Uhrasin vanhan puuvillatyynyliinan "harsoksi", laitoin sen siivilän päälle ja lapoin juustoaineksen siihen. Sitten nostin reunat ylös, kiersin tiukan pallon ja puristelin herat pois. Sen jälkeen juusto pois kankaasta ja pallukka suoraan suolaveteen ja jääkaappiin; se pysyi kasassa erinomaisesti. Tuli hyvä pallojuusto - rakenne samantyylinen kuin Ilves-juustossa ja luultavasti jollain savustuslämmityksellä maunkin saisi samanlaiseksi.
  Kiitos hienosta ohjeesta, joka toimi erinomaisesti - nyt on jo toinen juusto työn alla! =)

  VastaaPoista
 2. Juuston juoksuttimen kyljessä lukee 2tl 10l maitoa.. Laitanko silti ruokalusikallisen 3l maitoa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin oma kokemus oli se, että tuo ruokalusikallinen toimi paremmin ja maito "juoksi" paljon paremmin. :)

   Poista
 3. Uskon yllä olevaa ohjetta ennemmin kuin purkin kehuskeluja ;) kiitos! Terveisin Leenu

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtavaa.. no mä sain talosta maitoa tein kyseisen juuston 8 litrasta,emäntä moitti ettei kaupan maidosta tuu yhtä hyvää,,,levitin uunipellille,,uuniin grillitoiminnolla ja sain aikaiseksi juustoleivän ,,herasta leivoin sämpylöitä :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit