sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Jauheliha-perunasoselaatikko; perusruokaa parhaimmillaan

Laatikkoruuat ovat yleensä aika takuuvarmoja, eikä tämä jauheliha-perunasoselaatikko ole mitenkään poikkeus. Se ei siis ole innovatiivisin ruoka, mutta helppo, kohtalaisen edullinen ja siitä voit helposti tehdä itsesi näköisen. Siis... varmaan siitä jonkinlaisen näköispatsaankin aikaiseksi saa jos on viitseliäs, mutta lähinnä nyt tarkoitetaan sitä, että sitä saa muokattua oman maun mukaan.


Ruuanteko aloitetaan kuorimalla perunat, keittämällä ja survomalla ne muusiksi. Perunat saavat olla mielellään vähän jauhoisia, niin niistä saa parempaa muusia. Tuollainen 1,2 kiloa perunoita riittää hyvin ja se määrähän vähän vähenee, etenkin jos kuorii suurpiirteisesti. Lisää 50 grammaa voita muusiin ja sekoita se sekaan. Tämän jälkeen lisää myös 3 desiä maitoa, teelusikallinen suolaa ja viimeisenä 2 kananmunaa muusiin ja muussaa kaikki hyvin yhteen. 

Samaan aikaan paistetaan 700 grammaa jauhelihaa. Ruskista jauheliha 50 voigramman avulla. Lisää sipulit paistamisen loppuvaiheessa ja mausta jauheliha pippurilla ja suolalla. Suolaa meni yhteensä 3 teelusikallista ja murskattuja pippureita joku kymmenkunta. 

Perunamuusi ja jauheliha voidaankin seuraavaksi latoa voideltuun uunivuokaan kerroksittain. Tähän ruokaan ei kuulu yhteen sekottaminen, vaan kerroksellisuus on oma osansa koko ohjetta. Eli jauheliha, muusi, jauheliha, muusi, jauheliha... Ja sitä rataa. Päällimmäiseksi pitää jäädä perunamuusikerros. Päälle ripotellaan ohut kerros korppujauhoja ja pintaan voi painella vaikkapa lusikalla kuviointia, niin se tuo myös iloa silmälle. Laatikko laitetaan uuniin 200:aan asteeseen ja 30-45 minuutin paistoaika riittää. Tarkkaile taas tilannetta, ettei laatikko pala.

Jauheliha-perunasoselaatikon kanssa sopii hyvin yhteen vaikkapa puolukkahillo. Tämä on siis todellakin sellainen ruoka, mitä jokaisen on helppo muokata omaan makuun sopivaksi, mutta tämä ohje on melkolailla se perinteisin.

Resepti: 


1,2 kg perunoita (n. 1 l kuorittuina ja keitettyinä)
700 g jauhelihaa
100 g voita
1 sipuli
3 dl maitoa
2 munaa
4 tl suolaa
pippuria
korppujauhoja

Kuori perunat, keitä ja survo ne. Sekoita puolet voista muusiin ja lisää maito, suola ja kananmunat. Paista jauheliha jäljelle jääneessä voimääräässä ja lisää hienonnetut sipulit paiston loppuvaiheessa. Mausta pippurilla ja suolalla. Voitele uunivuoka ja lado jauhelihaa ja perunamuusia kerroksittain. Aloita jauhelihalla ja lopeta perunamuusiin. Ripottele päällimmäiseksi ohut kerros korppujauhoja ja painele pintakuviot lusikalla. Paista 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, nyt löytyi se juju eli kerroksellisuus!

    VastaaPoista
  2. Poijaan nappulat värkkäävät perinneruuat uusiksi! Prkle, tarvittoohan siinä "Eskon" puumerkki näkyä! Kas kun eivät pannehet nimeksi perinteinen savolainen "Moussaka"!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit