sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lihapullat ja perunamuusia; herkkuruokaa päivään kuin päivään

Nyt on tekeillä kyllä niin perinteistä kotiruokaa, kuin vain olla voi. Ja hyvä niin. Lihapullat ja perunamuusia sekä lisäksi vähän kermakastiketta. Kyllä näillä nälkä lähtee. Tämä on jo niin perusruokaa, että se ei siitä syystä välttämättä saa aina ansaitsemaansa arvostusta. Lihapullien tekeminen alusta vaatii kuitenkin jo vähän aikaa ja vaivaa, mutta on todellakin sen arvoista.

Kuori ja pilko sipuli melko pieneksi. Jauha pippurit jauheeksi (tai osta kaupasta valmiita jauheita jos muistat). Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää sille nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää teelusikallinen pippurijauhetta ja toinen paprikajauhetta. Lisää tämän jälkeen pannulle pilkotut sipulit ja ruskista ne. Näin mausteet niin sanotusti heräävät henkiin ja antavat runsaasti makua.

Jatketaan sekoittamalla kermaviili ja korppujauhot keskenään vaikkapa haarukalla. Seoksen pitäisi antaa olla noin kymmenen minuuttia. Tämään jälkeen voi sekoittaa keskenään 700 grammaa jauhelihaa, kaksi kananmunaa, kermaviili-korppujauhoseoksen sekä ruskistetut sipulit. Muista lisätä myös suola seokseen. Sitä voi lisätä maun mukaan, mutta tähän lihapullataikinaan tuli nyt kolme teelusikallista. Voit tässä välissä paistaa koepalan maun tarkistamiseksi.

Ala pyöritellä valmiista taikinasta pyöryköitä käsin. Kannattaa ottaa viereen kulhollinen kylmää vettä, niin voi siinä välillä hiukan kostuttaa käsiä. Näin lihapullataikinan ei pitäisi tarttua niin hanakasti käsiin kiinni. Kauhean suuria pullia ei kannata pyöritellä tai niiden paistaminen kestää turhan kauan.


Paista lihapullat pannulla voin kanssa. Kypsyyden voi tarkistaa halkaisemalla lihapullan. Vaihtoehtoisesti voit paistaa ne myös uunissa. 250 astetta ja noin viisitoista minuuttia riittänee hyvin ja kypsyyttä voi tarkkailla välillä.




Resepti:

700 g jauhelihaa
200 g kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 keskikokoinen sipuli
2 kananmunaa
3 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl pippuriseosta (mustapippuria, maustepippuria ja valkopippuria)

Perunamuusi:

Kuori jauhoisia perunoita ja keitä ne kypsiksi. Muussaa perunat ja kaada sekaan maitoa. Sekoita seosta ja lisää maitoa, kunnes muussin koostumus on mielestäsi sopiva. Lisää vielä suolaa ja vaikkapa nokare voita makua tuomaan.

Jauhoisia perunoita
Maitoa
Suolaa
Voita

Kermakastike:

Kun viimeisetkin lihapyörykät on paistettu pannulla, älä pese pannua vaan lisää ruokalusikallinen voita, kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja, kaksi ja puoli desiä vettä ja desi kermaa. Anna siis voin sulaa ennen jauhojen lisäämistä. Anna jauhojen ruskistua hieman voissa ja lisätään vesi sen jälkeen. Kun kastike on vähän ehtinyt siinä hautua, niin lisää vielä kerma ja sekoita tasaisesti. Ripottele sekaan vielä mustapippuria, suolaa, paprikaa ja currya ja anna maustua hetki, niin kastike alkaa olla valmista.

1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
1 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
paprikaa
currya

5 kommenttia:

  1. No, nyt tuli nälkä! Perinteiset lihapullat uppoaa aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka vähän taidan olla puolueellinen, niin näistä tuli kyllä todella hyviä paistinpannulla tehtynä. Voittaa IKEAn lihapullat. :)

      Poista
  2. Kuka idiootti käy syömässä ikea-lihapullia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä idiootteja on maailmanlaajuisesti varmaan aika paljon. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit