sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kaalikeitto; kevyttä ja yllättävän maukasta

Kaalikeitto taitaa olla yksi niistä yleisimmistä ruuista, joita käytetään dieettiä varten. Onhan se sellaisenaan aika vähäkalorista, eikä rasvaakaan kauheasti löydy. Se on myös yksi niistä ruuista, joista en itse ole koskaan juurikaan pitänyt. Toisaalta, en enää edes muista missä ja milloin sellaista on tullut maistettua, mutta hyvää se ei silloin ainakaan ollut. Joten vähän skeptinen suhtautuminen tähän oli alunperin.


Kaalikeittoa varten tarvitaan tietysti kaalia ja sitähän saa kyllä kutakuinkin jokaisesta kaupasta. Edullistakin se on. Sitä ei loppujen lopuksi tarvita hirveän paljon. Tähänkin meni vajaa kilo. Pienennä kaali suikaleiksi ja paahda sitä kuivalla pannulla. Samalla voi paahtaa pilkotun sipulin. Paahtaminen tuo esiin sellaisia aromeita, joita pelkkä keittäminen ei toisi esiin. Ehkäpä juuri tästä syystä aiemmin maistetut kaalikeitot eivät ole säväyttäneen. Paahtaminen nimittäin poistaa kaalista kitkeryyttä ja saa aikaan makeutta. Paahtaminen kannattaa siis pitää mielessä monta muutakin ruokaa tehdessä.

Paahdetut kaalit laitetaan kattilaan ja kaadetaan vettä päälle tuollainen litran verran. Ja sipulithan ovat tietysti automaattisesti mukana, jos ne paahdettiin kaalin kanssa. Tähän kaalikeittoon tulee lisäksi sianlihaa suikaleina (mutta sen voit taas korvata melkein millä vain haluat), joka paistetaan pannulla voissa tai öljyssä. Tai vaikka ilman. Kaada lihat kaalien kanssa kattilaan ja huuhdo pannu puolella litralla vettä. Huuhdontavesi kaadetaan myös kattilaan, jotta pannusta saadaan kaikki maut mukaan keittoon. Sekaan lisätään vielä pilkottu porkkana.

Kun pääainekset ovat kattilassa, voidaan aloittaa maustaminen. Sekaan pari teelusikallista suolaa, kolmisen ruokalusikallista siirappia, pari teelusikallista meiramia ja vielä laakerinlehti sekä kymmenkunta maustepippuria, niin eiköhän sillä saa jo keiton aikaan. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä reilu tunti, liki puolitoista. Tämä riippuu siitä minkä kokoisiksi kaalit on pilkottu. Voisi sanoa, että sen parempi mitä pienemmiksi ne on pilkottu. Helpottaa syömistäkin.

Lopputuloksesta voi sanoa, että kaalikeittoja vastaan ei ole enää yhtään mitään. Keitto oli todella hyvää ja siinä ole sopiva määrä makeutta. Kitkeryydestä ei ollut hajuakaan. Ja mikä parasta, nyt kun niistä muutamasta joulun aikana kertyneestä kilosta yrittää päästä eroon, niin yhdessä annoksessa (n. 300 g) tätä keittoa ei ole kuin inan päälle 100 kaloria. Ei sillä, että niitä laskisi, mutta jos jotakuta kiinnostaa. Oli miten oli, voin syödä kaalikeittoa tästä lähin ihan vapaaehtoisestikin. Jos nyt väkisin haluaa dieettiversion, niin lihan kun jättää pois, niin ei tästä tule kaloreita juuri mitään. Samalla keitosta tulee tietysti myös täysin kasvisversio. Ja seuraksi sopivat hyvin aiemmin tehdyt näkkileivät.

Resepti: 


 800 g kaalia
1 porkkana
1 keskikokoinen sipuli
400 g lihaa
2,5 tl suolaa
3 rkl siirappia
2 tl meiramia
1 laakerinlehti
10 maustepippuria

Silppua kaali ja sipuli ja paahda ne paistinpannulla ilman öljyä tai voita. Paahdetut kaalit voidaan kaataa kattilaan, johon on laitettu litra vettä. Tämän jälkeen paistetaan lihanpalat pikaisesti öljyssä (tai ilman), jonka jälkeen ne lisätään kattilaan. Huuhdo paistinpannu puolella litralla vettä ja kaada vesi kattilaan. Pilko sekaan vielä yksi porkkana ja lisää mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä 1-1,5 tuntia.

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia ja varsinkin tuo kaalin paahtaminen kuulostaa makoisalta idealta :) Täällä syyskaalista tuli jo borssikeittoa ja kaalikääryleitä, joten kaalikeitto voisi olla seuraavana ohjelmassa...

    VastaaPoista
  2. Hyvää tuli myös niin, että tuosta ohjeesta jätin suolan pois ja laitoin kaksi lihaliemikuutiota veden sekaan ja lisäsin vielä 1tl oreganoa ja 1tl kuivattuja chililastuja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit