keskiviikko 27. elokuuta 2014

Uuniomenat kotoa tuoduista omenista

Omenasatoa taitaa tällä hetkellä olla jo aika mukavasti tarjolla ympäri maata. Ainakin viikonloppuna kotona maalla käydessä tuli jo jokunen kypsä omena maistettua puusta ja lähtihän niitä siis korillinen tietysti mukaan kaupunkiinkin. Vähän kirpeämmät hillo-omenat olivat vielä kohtalaisen raakoja, joten nyt kokki pääsee tekemään uuniomenia hieman makeammista versioista.  Paras kuitenkin olisi, mikäli omenissa olisi jonkin verran tuota kirpeyttä.

Sitten otetaan omenat käsittelyyn. Ota omenien kodat pois omenaporalla. Näitä kotoa tuotuja omenia mahtuu pannuun 14, mutta ne ovatkin melko pieniä. Tähän hommaan siis käytännössä mikä vaan uuninkestävä astia tai vuoka. Siinä omenat pysyvät vähän paremmin kasassa, eikä ainakaan tarvitse pelätä, että joku niistä pyllähtäisi kyljelleen.

Sulata 50 grammaa voita ja sekoita se desiin kaurahiutaleita. Näiden lisäksi seokseen tulee puoli desiä siirappia, toinen puolikas sokeria ja teelusikallinen kanelia. Eli makeaa ja maukasta on luvassa. Mikäli omenat tosiaan ovat melko makeita, kannattaa seokseen lisätä vähän sitruunamehua happamuutta tuomaan. Jos nyt onnistut siinä, ettei seosta tule maisteltua ihan liikaa, niin täytä omenoiden keskustat tällä seoksella. Ei haittaa jos seosta valuu yli, mutta tietysti se enemmän siellä sisällä tuo makua.

Kun omenat on täytetty, paistetaan niitä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Tämän jälkeen omenat ovat valmiita nautittaviksi. Kannattaa tietysti vähän aikaa varrota, ettei polta suutansa. Vaniljajäätelöä vaikka vähän kaveriksi vielä niin maistuu varmasti. Mitenkään älyttömän kauniita nämä eivät uunista tulon jälkeen ole, mutta jos keskitytään vaikka siihen makuun enemmän tällä kertaa.

Jos muuten kaurahiutaleet eivät oikein jostain syystä säväytä, niin ne voi korvata vaikkapa pähkinärouheella tai muulla vastaavalla. Mutta tuota... jos tätä tekee muille, niin kannattaa muistaa tarkistaa se, että onko kellään pähkinäallergiaa. Muuten voi tulla ikäviä yllätyksiä illan mittaan.

Jos mieli tekee muutakin hyvää omenasta, niin blogista löytyvät myös puolukkainen omenapiiras ja omenakiisseli.


Resepti:

1 dl kaurahiutaleita
50 g voita
0,5 dl siirappia
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia

Poista omenien siemenkodat. Valmista täyte sulattamalla voi, sekoittamalla se kaurahiutaleiden kanssa ja lisäämällä loput ainekset samaan seokeen. Täytä omenat ja paista 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit