sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Haukipullat napsahti haaviin

Koskas tässä onkaan viimeksi syöty kalaa? Siitä on jo aikaa. Ei sinänsä tosin ihme, kun kalaruuat eivät ole niitä omia lemppareita aina. Mutta ihme silti, että kokkikaan ei ole hetkeen aikaan intoillut kalasta. No, nyt jokatapauksessa korjataan tämä tilanne. Jos ei muusta syystä, niin ainakin siksi että jääkaapissa on hauki odottelemassa.

Vanhempien luona käydessä tarjottiin heti nelikiloista haukea käytettäväksi, mutta se ei siinä vaiheessa vielä kiinnostanut. Ennen takaisin kaupunkiin palaamista kokki kuitenkin ehti ilmoittaa, että ehkä sittenkin voisi tehdä haukipullia. Joten pikakatsaus katiskaan ja löytyihän sieltä yksi hauki. Verkoilla olisi varmaan saanut muitakin vaihtoehtoja, mutta kun niitä ei tähän aikaan vuodesta saa käyttää. Hauki kuitenkin siis lähti mukaan.


Kokki pääsi leikkelemään hauesta pari filettä (tai ainakin se oli ajatuksena... tärkeintä ei nyt ollut ulkonäkö vaan, se että saa kalaa) ja nämä leikattiin pienemmiksi palasiksi ja vedettiin lihamyllyn läpi hauenjauhelihaksi. Kylkiruodot tietysti leikattiin ennen jauhamista pois. Pienemmät eivät jauhettuna enää olekaan niin paha asia. Mukaan voi jauhaa perunan tai pari jos siltä tuntuu ja sillä saa lopuksi viimeisetkin kalat myllystä ulos. 

Pullia varten tarvittaisiin jauhettua haukea 400 grammaa. Voi sitä enemmänkin olla, mutta tästä hauesta vaan ei riittänyt enempää. Korppujauhoja otetaan 1,5 desiä ja se sekoitetaan kahden kermadesin kanssa yhteen. Siihen samaan syssyyn sekoitetaan vielä yksi kananmuna. Ja jauhettu hauki pääsee myös samoihin bileisiin. Silppua vielä pari desiä kevätsipulia ja hieman tilliäkin mukaan. Jos käytät tavallista sipulia, niin sitä ei tarvita sitten kahta desiä. Loppusilauksena lisätään ruokalusikallinen sitruunamehua ja sekoitetaan vielä tehokkaasti koko mössö.

Haukipullataikinan teko olikin sitten siinä. Seuraavaksi tarvitaan vain kuuma paistinpannu ja voita tai kuuma uuni. Kannattaa paistaa koepala jokatapauksessa pannulla, niin tietää että ovatko suolan määrä ja muutenkin maku kohdillaan. Nämä pullat paistettiin  200-asteisessa uunissa 20 minuutissa. Riippuu vähän pullien koosta ja siitä onko pullat valmiiksi huoneenlämpöisiä vai viileitä. Lopuksi niitä paistettiin voin kera paistinpannulla vielä hetkinen, mutta tämä oli täysin visuaalisista syistä. Uunissa pullat jäävät vähän aneemisen värisiksi.

Haukipullia voi syödä kuten mitä vaan pullia tai pyöryköitä, eli esimerkiksi perunamuusin kanssa. Ja seuraksi sopii myös kermaviilikastike. Kermaviilipurkkiin siis sekoitetaan oman maun mukaan tilliä, sitruunaa, suolaa ja sokeria ja kastike on valmista. Hauki saattaa kalana jakaa vähän mielipiteitä, mutta muutaman tutun kanssa jutellessa haukipullista, huomasin, että haukipullat maistuvat, vaikka hauki itsessään ei maistuisikaan. Itse kuulun tähän ryhmään myös, eli jos haukea syödään, niin pullien muodossa mieluiten.

Resepti:

500 g jauhettua haukea
1,5 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 kananmuna
kevätsipulia
tilliä
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
Valkopippuria

Haukifileet pienennetään ja vedetään lihamyllyn läpi. Lopuksi mukaan voi jauhaa perunan tai pari. Kerma ja korppujauhot sekoitetaan keskenään ja mukaan lisätään kananmuna, kevätsipuli, tilli, sitruunamehu, suola ja valkopippuri. Myös jauhettu hauki sekoitetaan lopuksi joukkoon. Anna asettua hetken aikaa. Taikinasta pyöritellään pullia, joita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Vastaavasti haukipullat voi paistaa myös paistinpannulla voin kera.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit