lauantai 31. elokuuta 2013

Omenapuusta hyvää päivää! Puolukkainen omenapiiras




Omenapiiraan ei pitänyt välttämättä päästä avajaistohinoihin mukaan, mutta menköön tämän kerran, sillä omenoistahan tämä kaikki lähti.

Kotipuutarhan omenasatoa









Taikinan kimppuun siis...Sekoita 2 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja, 1 teelusikallinen leivinjauhetta ja 2 ruokalusikallista sokeria keskenään. Lisää margariini ja nypi sormenpäillä ryynimäiseksi massaksi. 






Hyvänä niksinä kannattaa ottaa irtopohjavuoka käyttöön perinteisen piirasvuuan sijasta. Sen pohjalle on helppo asettaa leivinpaperia (huom. valkaisematon leivinpaperi, se perinteinen vaihtoehto) ja leikata vain ylitse tulevat reunat. Voitele reunat, paperi kun ei voitelua kaipaa. Painele taikina pohjaan ja reunoille ja esipaista noin 10 minuuttia.



Irrota vaniljatangosta siemenet veitsen hamarapuolella ja sekoita pieneen määrään sokeria.Tai isoon, jos sokerihammasta kolottaa. Viipaloi omenat ja laita veden ja sokerin kanssa kattilaan.Laita vaniljatangon puolikkaat myös mukaan, ettei ne tunne oloaan hylätyksi. Hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja muista noukkia vaniljatangon puolikkaat pois seoksesta. (Ne voit vaikka laittaa sokeripurkkiin ja tadaa... sinulla on itsetehtyä "vaniljasokeria"). Mausta seos parilla hyppysellisellä kanelia ja levitä se taikinapohjalle.




Kuutioi tai viipaloi noin 300 grammaa omenoita piiraan päällistä ajatellen. Heitä mukaan shottilasillinen sitruunamehua omenoiden tummumisen estämiseksi.Ripottele omenakuutiot ja puolukat vielä pinnalle ja mausta makusi mukaan sokerilla (tähän upeaan teokseen lisäsimme 4 ruokalusikallista sokeria). Ja ei muuta kuin uuniin. 200 astetta ja 30 minuuttia ja piiraan pitäisi olla valmista. Jäähdytä vaikka parvekkeen kukkahyllyllä. Koristele piiras tomusokerilla.


Resepti

taikina:
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
75 g margariinia

seos/täyte:
400 g omenaa
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
1 vaniljatanko

päälle:
300 g omenaa
4 cl sitruunamehua
1 dl puolukoita
4 rkl sokeria

Omenakiisseli (koska vielä on omenoita jäljellä)



Ylijäämäomenista valmistuu vielä herkullinen kiisseli. Laita kattilaan noin litra vettä ja puolen litraa omenaa sekä 1,5 desiä sokeria ja tilkka kanelia (tai kanelitanko). Anna kiehua, kunnes omenoiden rakenne rikkoutuu ja kattilassa on hurmaava mössö. Maistessasi seosta, muista että se on kuumaa. Tämä pieni fakta unohtui kokilta tällä kertaa. Omenat voit soseuttaa tai jättää palasiksi, mutta tässä versiossa ne soseutetaan, sillä allekirjoittanut ei välitä klimpeistä. Siivilöintiä kannattaa myös harkita.




Lorauta sitruunamehua reilu loraus kattilassa valmistuvan kiisselin sekaan ja anna kiehua. Sekoita 5 ruokalusikallista perunajauhoja pieneen määrään vettä, niin että seos on kuitenkin hyvin juoksevaa. Kaada perunajauhovesi tasaisena lorona kiisselin sekaan sen mukaan kuinka paksua kiisseliä haluat. Muista sekoittaa kiisseliä hyvin kun lisäät jauhoseosta tai muuten tulee paakkuja. Nosta kattila, kaada tarjoiluastiaan, kaada päälle sokeria tai laita kelmu kulhon päälle kuorettumisen estämiseksi ja anna jäähtyä.

Kiisselin voit tarjoilla vaikkapa lasista maitovaahdon kera tai ihan vain miten itse haluat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit