tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kantarellimuhennos

Kantarellikausi taitaa olla kutakuinkin parhaillaan tähän aikaan vuodesta. Ainakin niitä kovasti myydään toreilla. Tosin kaikki eivät taida olla kyllä paikallista kantarellia. Parhaita sieniä olisivat varmasti tietysti ne itsepoimitut, mutta kokilla ei juuri nyt ollut asiaa kotiseuduilleen, joten sienetkin jäivät täten poimimatta. Näitä paikallisia maastoja taas ei tunne tarpeeksi, jotta tietäisi, mistä sienikätköt löytyvät.

Tässä kohtaa on nyt hyvä pohtia hetki muuten sitäkin ihmeellistä asiaa, että pienenä varmaan moni meistä on oppinut sienestyksen kaksi perussääntöä, jotka ehkä jotenkin ajateltuna sotivat toisiaan vastaan. "Opettele tunnistamaan kaikki myrkkysienet" ja "poimi vain niitä sieniä, joita tunnet" ei jotenkin kuulosta kauheen tuotteliaalta yhdistelmältä sellaisenaan. Varmaan joitain syötäviäkin sieniä siis kannattaa opetella tunnistamaan.

Kantarellaja nyt jokatapauksessa pitää saada keittiöön tavalla tai toisella. Litran verran riittää jo aika hyvin muhennokseen, tosin jos sitä on useampikin kantarellien ystävä syömässä, sitten pitää hankkia enemmän sieniä. Puhdista kantarellit ja pilko ne pieneksi silpuksi. Yksi sipulikin kannattaa pilkkoa tässä vaiheessa. Kuumenna sienet kuumalla pannulla niin, että niistä lähtee ylimääräiset nesteet pois.

Kun sienet ovat luopuneet nesteistään, lisätään pannulle vähän voita tai öljyä ja kuullotetaan sienet ja myös sipulit. Kuullotuksen loppupuolella lisätään sienien ja sipulien sekaan vielä ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Pyörittele tätä seosta pannulla hetken aikaa ja lisää lopuksi pari desiä kermaa seokseen. Mausta vielä suolalla, valkopippurilla ja tuoreella timjamilla makusi mukaan. Valkopippurin ja timjamin kanssa saa tosin olla aika varovainen, etteivät ne täysin dominoi makumaailmaa.

Sieniä ei yleensä ottaen kannata maustaa kovinkaan paljon, eikä niistä kannata ruveta väsäämään mitään ylihienoja kehitelmiä. Niiden maut ovat pääsääntöisesti hyvin hentoisia ja peittyvät helposti muiden makujen alle. Eli jos pidät sienien mausta, älä peitä sitä kaikella muulla, vaan pidä ruoka simppelinä. Muhennos on siinä mielessä yksi parhaista vaihtoehdoista. 

Valmis kantarellimuhennos sopii erinomaisesti esimerkiksi paahdetun leivän kera. Kokki tuossa pohti, että varmasti toimisi hyvin myös vohveleiden kanssa, kunhan niistä ei tee makeita. Tämä muhennos tehtiin nyt tällä kertaa kevyestä ja paksusta ruokakermasta, jonka rasvapitoisuus oli vain 4%. Lopputulos oli silti oikein toimiva. Pakko sanoa, että itsekin näin sieniä hieman karttavana tyyppinä tuo lopputulos oli kyllä melkoisen maukas. Sienien koostumus nyt ei vieläkään oikein ole mieleen, mutta kantarellit nyt ovat ihan ok.

Resepti

1 l kantarelleja
1 sipuli
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
Timjamia
Suolaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit