perjantai 11. heinäkuuta 2014

Vaniljaista mansikkahilloa ja pienet lettukestit

Ei kesää ilman mansikoita. Se on ainakin oma mielipide. Siinä tosin tulee jonkinlaisia ongelmia vastaan jos yrittää säilyttää mansikoita jääkaapissa pari päivää ennen kuin niistä tekee jotain. Melkoista katoa tapahtunut jo täältä löytyvässä erässä ainakin. Onneksi noita saa lisää ostettua torilta tai lähimmän kaupan parkkipaikalta löytyvältä kojulta.

Mansikoistahan saa kaikkea mahdollista aikaiseksi tai ne voi tosiaan syödä sellaisenaan. Nyt jos yrittäisi kuitenkin tehdä niistä taas jotain; vaikkapa mansikkahilloa. Sitä voi sitten käyttää taas monissa eri tilanteissa. Ja tämän hetkisen suunnitelman mukaan tuo tilanne olisi lettukestit.

Aloita perkaamalla mansikat, niin että tämän operaation jälkeen sinulla on kilon verran mansikkaa jossakin kulhossa. Hillon voi tehdä näistä melkolailla kokonaisista mansikoista, mutta tällä kertaa ne pienennetään. Tuo sujuu loistavasti kananmunaleikkurilla. Paitsi tietysti jos leikkuri menee rikki kesken kaiken... Silloin loput pienennetään ihan perinteisesti veitsellä.

Laita kattilaan puoli desiä vettä ja heitä sinne sekaan nuo vaniljatangon puolikkaat. Näin saadaan tuo vaniljan maku parhaiten mukaan. Kun vesi on kuumaa, lisätään sinne mansikat. Annetaan mansikoidenkin kunnolla kuumentua, jonka jälkeen perään lisätään puoli kiloa hillosokeria. Keitä seosta kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Päälle muodostuu vaahtoa ja se on hyvä lusikoida pois. Tosin tässähän ilmeni se, että vaniljasiemenet viihtyvät kovin tuossa pinnassa ja pyrkivät pois kattilasta vaahdon mukana.

Kun hillon on sen kymmenisen minuuttia pulputellut, anna sen jäähtyä puolen tunnin ajan. Pari kertaa ehkä vähän voi pyöräyttää kauhalla. Siinä vaiheessa kun marjat eivät enää nouse hillon pintaa, alkaa hillo olla valmista. Nappaa tässä vaiheessa vaniljatangon puolikkaat pois hillosta. Hillo voidaan nyt purkittaa.

Nyt sitten vielä niitä lettuja. Eli viisi desiä maitoa, kaksi kananmunaa, ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen suolaa sekä tietysti vehnäjauhoja 2,5 desiä. Sekoita kaikki nuo muut ainekset maidon sekaan kunnolla, anna seistä hetki ja paista pannulla voin kanssa.

Lettujen kanssa mansikkahillo on kyllä parhaimmillaan. Jäätelö, kermavaahto ja sokeri käyvät myös hyvin lisukkeiksi näille letuille. Nyt siis nauttimaan auringosta, mansikkahillosta ja letuista.

Resepti:

1 kg mansikoita
0,5 dl vettä
0,5 kg hillosokeria
1 vaniljatanko

Perkaa mansikat ja leikkaa pienemmiksi. Halkaise vaniljatanko ja riivi irti siemenet. Laita vesi kattilan pohjalle ja levy päälle. Lisää vaniljatangon siemenet ja puolikkaat. Tämän jälkeen lisätään mansikat ja kuumennetaan. Keittele hilloa noin 10 minuutin ajan. Poista päälle muodostuva vaahto. Ota pois levyltä, poista vaniljatangon puolikkaat ja anna jäähtyä puolen tunnin ajan. Sekoita pariin otteeseen. Purkita ja nauti.

Letut:

5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset maitoon, anna olla hetki ja paista voin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit