perjantai 15. elokuuta 2014

Porkkana-timjamisämpylät

Olipa kerran sämpylä; pehmeä ja maistuva. No, todellisuudessa sämpylöitä on varmasti ollut joka kodin ruokapöydässä useammin kuin kerran. Ne varmaan melko helposti tarttuvat mukaan tavallisen mallisen leivän korvikkeena kaupan leipähyllystä, mutta oikeastaan ne ovat kyllä sen verran helposti valmistettavia, että kannattaa harkita itse tekevänsä niitä joskus. Siitä saa mukavan säväyksen ateriaan kuin ateriaan, kun voi tarjota itsetehtyjä sämpylöitä. Ja parasta niissä on se, että erilaisia variaatioita saa vaikka kuinka helposti. Mukaan voi laittaa käytännössä katsoen mitä vaan... Tai no, ei nyt oteta aivan kirjaimellisesti sitten tuota lausetta, eihän? Mutta esimerkiksi porkkanat ja timjami sopivat varsin oivasti sämpylöihin makua tuomaan.

Sekoita hiiva noin 42-asteiseen maitoon ja anna sen vaikka olla siinä hetki, että hiiva alkaa heräillä henkiin. Jos on yleiskone käytössä, niin sinne siis kannattaa maito ja hiiva kipata pohjalle. Tuon jälkeen lisätään sokeria kaksi ruokalusikallista ja suolaa kolme teelusikallista. Sokerin tilalla voi käyttää myös hunajaa.


Nämä mausteet kun on saatu mukaan, niin voidaan jauhoista laittaa suunnilleen puolet nesteen sekaan. Tämän jälkeen laitetaan joukkoon kolme porkkanaa raastettuna. Eli siis porkkanat tietysti raastetaan ja tämä olisi voinut olla hyvä mainita jo vähän aiemmin. Ja siinä samassa on hyvä hienontaa tuoretta timjamia sen verran mitä sitä taikinaan haluaa lisätä. Jos nyt jonkinlaista määrää haluaa valmiiksi, niin ota sellainen kourallinen timjamia ja hienonna ne.  Nämä kun ovat hienommassa muodossa, niin ne siis lisätään taikinan joukkoon. Loput jauhot lisätään tämän jälkeen pikkuhiljaa. Yhteensä niitä taikinaan uppoaa suunnilleen tuollainen 14 desiä, mutta koko ajan kannattaa tarkastella taikinan koostumusta ja lisätä sen mukaan loppuvaiheessa.  Lopuksi taikinaan lisätään vielä puolikas desi öljyä, jolla taikina siis alustetaan.

Vaivaa taikinaa kunnolla ja anna sen tämän jälkeen istuskella kelmun ja pyyheen alla lämpimässä puolisen tuntia. Taikina ehtii tuossa ajassa hyvin kohota. Kohotuksen jälkeen sen voi jakaa noin viiteentoista osaan ja pyöritellä sämpylät valmiiksi. Anna niiden tämän jälkeen taas kohota puolisen tuntia pyyheen alla. Uuni lämmitetään tällä välin 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä 10-12 minuuttia ja tarkkaile taas niiden väriä.

Valmiit sämpylät olivat suorastaan taivaallisia voinokareen... no hyvä on... ihan kunnon voikimpaleen kanssa. Niistä tulee siis verotettua aika hyvä osa sellaisenaan. Jäi näistä nyt muutama seuraavillekin päiville, mutta jos on isompi määrä ihmisiä, niin sitä voi harkita jo, että tarvitseeko tehdä enemmän sämpylöitä.

Resepti:

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
3 tl suolaa
3 porkkanaa
12-14 dl jauhoja
0,5 dl öljyä
Tuoretta timjamia

Lämmitä maito ja sekoita hiiva siihen. Lisää sokeri ja suola ja noin puolet jauhoista. Pyörittele taikinaa jo vähäsen ja lisää raastettu porkkana ja hienonnetut timjamit. Tämän jälkeen lisätään vielä loput jauhot. Lopuksi taikina alustetaan öljyllä. Vaivaa taikinaa kunnolla ja tämän jälkeen anna sen nousta puolisen tuntia. Jaa taikina noin 15 osaan, pyörittele sämpylöiksi ja anna nousta taas puolisen tuntia. Paista 225:essä asteessa 10-12 minuuttia.





4 kommenttia:

  1. Mitenkähän kävisi jos raastasi kesäkurpitsaa porkkanan sijaan? Oisi tuon anopilta saatu kilonen kurpitsa käyttöä vailla? Oon tässä katellut reseptejä, mitä kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Voisiko käyttää kuivattua timjamia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siitä saa ihan yhtä hyvin makua. Joku kaksi teelusikallista kuivattua timjamia olisi tähän määrään sopiva.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit