sunnuntai 31. elokuuta 2014

Suklaamousse, punaviinimarjasose ja blogin syntymäpäivä

Ohhoh, tiedättekös... Siitä on tänään kulunut tasan vuosi, kun tämä blogi tuli aloitettua. Vau! Ei sitä silloin tullut ajateltua, että tästä oikeasti tulisi tällainen ja että tämä olisi vielä näin voimissaan. Toiveena se toki oli, mutta koskaan ei osaa mitään kuitenkaan ottaa varman päälle. Täällä sitä jokatapauksessa ollaan ja paljon kaikkea kivaa ja jännittävää on suunnitteilla tulevaisuudellekin. Toivottavasti näitä syntymäpäiviä siis tulee vielä useita lisää.

Synttäreitä varten tarvitaan jotain herkkua, sillä eihän sitä nyt voi ihan täysin juhlimattakaan mennä. Lisäksi on vielä pari ystävääkin kylässä, joten onhan sitä jotain tarjottavaa oltava heillekin. Mikään kakku ei nyt juuri tule kysymykseen, sillä uuni on varattuna muutaman tunnin ajan. Joten pienen aanailun jälkeen lopputuloksena oli, että suklaamousse ja punaviinimarjamelba olisivat juuri sopiva vaihtoehto. Suklaa maistuu aina ja jääkaapissa on vielä maalta tuotuja punaviinimarjoja.

Moussea varten tarvitaan keltuaiset kuudesta kananmunasta sekä lisäksi yksi kananmuna kokonaisena. Ei siis tietystikään kuorineen, mutta tämä lienee itsestäänselvää. Keltuaiset vatkataan vaahdoksi tuon kokonaisen kananmunan kanssa ja siirrytään keittämään vesi-sokeriseosta. Siitä pitää saada 121-asteista.

Voi tätä jännitystä, ehtivätkö keltuaiset vatkaantua tarpeeksi ennen kuin sokerivesiseos kuumenee yli! Yhtä jännittäviä hetkiä ei ollakaan eletty hetkeen aikaan. 121-asteinen sokeriliemi valutetaan norona vielä vatkaantuvien keltuaisten sekaan. Eikä tässä vielä kaikki. Vielä kun on vähän aikaa vatkattu seosta niin joukkoon lisätään myös 300 grammaa vesihauteessa sulatettua suklaata ja sekoitetaan seos tasaiseksi.

Vatkaamisen makuun kun ollaan nyt päästy niin vatkataan 4 desiä kermaa vielä vaahdoksi. Kunhan tuo tätä ennen vatkattu suklaaseos on jäähtynyt, niin kermavaahto sekoitetaan käsivoimin lastan avulla suklaan kanssa.

Valmis mousseseos kaadetaan kelmulla vuorattuun astiaan ja tasoitetaan pinnasta. Siihen vielä kelmu päälle ja jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli. Moussen hyydyttyä, se voidaan kumota tarjoiluastialle ja nauttia jonkin kivan marjasoseen kera.


Tällä kertaa marjasose tehtiin punaviinimarjoista (eli punaherukoista). Niitä jos on tuollainen 400 grammaa, niin se olisi sopiva määrä. Sen lisäksi tarvitaan vielä sata grammaa sokeria. Marjat ja sokeri laitetaan kattilaan ja kiehautetaan. Marjoja vähän kannattaa kyllä puserrella rikki myös. Kiehautuksen jälkeen marjat paseerataan, eli puristetaan siivilän läpi. Tästä läpi tuleva neste jäähdytetään ja sitten se onkin jo tarjoiluvalmis.

Viinimarjat ovat sellaisenaan niin kirpeitä, että oma silmä alkaa yleensä vinkkaamaan siitä syystä. Eli kyseessä ei ole mikään flirttailu vaan ihan fyysinen reaktio kirpeyteen. Mutta tämä sose etenkin suklaamoussen kanssa, ei aiheuta kyseistä reaktiota.

Nyt siis vaan herkuttelemaan ja suunnittelemaan seuraavaa blogivuotta. Kiitos kaikille jo tästä ensimmäisestä vuodesta.

 Resepti: 

100 g sokeria
0,5 dl vettä
6 keltuaista
1 kananmuna
300 g tummaa suklaata
4 dl kuohukermaa

Erottele keltuaiset, vatkaa ne ja kananmuna vaahdoksi. Keitä sokeri ja vesi 121-asteiseksi. Kaada sokerivesiseos vaahdotettujen keltuaisten joukkoon ohuena norona ja vatkaa reippaasti samalla. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja kääntele mukaan kermavaahto. Vuoraa sopiva vuoka kelmulla, kaada seos ja jäähdytä. Tarjoile marjasoseen kanssa. 

Kiehauta marjat ja sokeri kattilassa. Paseeraa, eli painele siivilän läpi. Jäähdytä seos. 


4 kommenttia:

  1. Onnea yksivuotiaalle! t. 1v 10 kk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hieno ja kunnioitettava ikä tuo 1v 10kk. :) Kiitokset onnitteluista.

      Poista
  2. Vou,onnee jäbät ja onnea myös tuleville vuosille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kosolti paljon kiitoksia. Kyllä, nyt rullataan, kun on alkuun pääsy. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit