Lusikkaleipiä on omassa suvussa tehty varmaan jos jonkinlaiseen juhlatilaisuuteen. Eikä siinä mitään, ne sopivat kyllä hyvin niin juhlatilaisuuksiin kuin enemmän vapaamuotoisiinkin kekkereihin. Kaiken lisäksi niiden ohje on vielä kohtalaisen yksinkertainen, joten miksi et kokeilisi niitä.
Aloitetaan kuumentamalla 200 grammaa voita. Anna sen kutakuinkin kiehahtaa, jonka jälkeen voit vähentää levyn kuumuutta. Voi saa siis poreilla, mutta kunnon kiehuminen pitemmän aikaa ei ole erityisen hyvä idea. Kun voi on saanut itseensä hieman punertavan sävyn, on se aika ottaa pois levyltä. Lisää sokerit, eli puolitoista desiä hienoa sokeria ja kaksi teelusikallista vaniljasokeria voihin ja sekoita.
Anna seoksen jäähtyä haaleaksi, jolloin on aika käydä jauhojen kimppuun. Sekoita siis 1 teelusikallinen soodaa ja jauhot. Ensin niitä tuli lisättyä 4,5 desiä, mutta taikina jäi jotenkin kauhean veteläksi, joten sekaan hulahti vielä ainakin puolen desin verran lisää. Paras tulos tulee jälleen kerran, kun jauhot siivilöidään voin sekaan.
Tämä taikina jätettiin jääkaappiin jäähtymään, mutta sehän jämähti sitten sellaiseen kuntoon, että siitä olisi saanut hyvän korvikkeen tiiliskiville rakennustyömaalla. Päivän opetuksena siis on, että älä laita taikinaa jääkaappiin. Uuttakaan ei viitsinyt alkaa tehdä, joten tiiliskiven kanssa täytyi vaan tehdä töitä.
Ensiapuna siihen lisättiin vähän voita, mutta sen jälkeen siitä tuli taas liian vetelää. Joten taas lisättiin jauhoja. Eli käytännössä alkuperäinen taikina olisi ollut ihan hyvä, mutta jääkaappireissu ei selkeästikään ollut se oikea valinta. Epävarmuus taikinan koostumuksen suhteen vain iski ja sitä seurasi pari huonoa päätöstä.
Kun taikina on valmista, otetaan sitä teelusikkaan ja painellaan tasaiseksi. Lusikaksi kannattaa valita melko syvä lusikkamalli. Taikina irrotetaan lusikasta ja laitetaan leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä ainakin sentti kunkin lusikkaleivän väliin. Paista 175:ssä asteessa 10-12 minuuttia tai kunnes "lusikat" ovat vaalean ruskeita.
Anna lusikkaleipien jäähtyä hieman, jaa ne kahteen kekoon ja levitä toisen keon "lusikoihin" tasaiselle puolelle omenahilloa tai mitä muuta täytettä mielesi tekeekään. Yleisimmät maut taitavat olla juuri omenahillo sekä vadelmahillo. Liimaa puolikkaat toisiinsa hillon avulla. Kierittele lopuksi lusikkaleivät vielä sokerissa, niin ne saavat tunnusomaisen pintansa.
Hillon voi ihan hyvin ostaa valmiinakin, mutta kaapissa oli omenoita ja hillosokeria, joten niistä sai aikaiseksi oman omenahillon. Sekaan laitettiin vielä vähän limemehua tuomaan luonnetta hilloon, mutta itsehän voit maustaa hillon ihan miten haluat.
Resepti:
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4,5-5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
Sulata voi ja anna sen kuplia kunnes siitä tulee punertavaa ja ota pois levyltä. Sekoita sokerit voihin ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää jauhot. Ota taikinasta teelusikalla paloja ja tasoita pinta tasaiseksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes "lusikat" ovat vaalean ruskeita. Anna jäähtyä. Levitä tasaiselle pinnalle omenahilloa ja liimaa puolikkaat yhteen. Kieritä sokerissa.
Omenahilloon:
3 keskikokoista omenaa
3/4 dl hillosokeria
1 limen mehu
1 limen mehu
tilkka vettä
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutio palasiksi ja laita kattilaan veden ja sokerin kanssa ja keittele hilloksi. Lisää limen mehu sekaan hillon kiehuessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti