sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ranskalaiset vohvelit, mutta ei kuitenkaan Ranskasta?

jälkiruokaRanskalaiset vohvelit eivät välttämättä kuulosta erityisen perinteiseltä suomalaiselta ruualta, mutta pikainen googlettelu ei kyllä tue teoriaa, että ne Ranskastakaan olisivat. Täytynee tiedustella asiaa ranskalaisilta tuttavilta. Jokatapauksessa kyseessä on herkku vailla vertaansa. Ja ainakin kokin perheessä näitä on tehty vuosikymmenten ajan, joten perinteet tulevat mukaan viimeistään sitä kautta.

Aloita nyppimällä 200 grammaa voita ja 200 grammaa vehnäjauhoja taikinaksi. Nyt ei saa sitten vaivata taikinaa liikaa, ettei siitä tule liian sitkeää. Taikina laitetaan noin tunniksi jääkaappiin ja positiivista on tietysti myös muistaa ottaa taikina silloin tunnin päästä pois, ettei käy niin, että se unohtuu sinne seuraavaksi päiväksi. On vähän kankeahko taikina jatkokäsitellä, mutta se ei nyt viikonloppuaamun leivontahetkeä häiritse.

taikinan leikkaus
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kumpikin puolikas jauhojen avulla noin 2-3 millin paksuiseksi levyksi. Tee levystä mahdollisimman säännöllisen suorakaiteen muotoinen (neliökin käy), sillä siitä leikataan seuraavaksi noin 4x4 senttimertin kokoisia paloja. Pistele palasiin reikiä haarukalla ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle vielä sokeria ennen kuin palat paistetaan 220-asteisessa uunissa. 6 minuuttia lienee sopiva aika, mutta tarkkaile vohveleita, etteivät ne pala. Haluttu värisävy on sellainen kaunis vaalean/kullanruskea. Anna vohveleiden jäähtyä kunnolla.

taikina aineksetSeuraavaksi tarvitaan täytettä vohveleihin. Tai niiden väliin, jos nyt ihan tarkkoja ollaan. Sekoita 75 grammaa voita, 75 grammaa tomusokeria, kananmunankeltuainen, teelusikallinen vaniljasokeria ja 2 ruokalusikallista kahvia keskenään tasaiseksi kreemiksi.

kreemitäyteSitten pitää vielä täyttää vohvelit. Ota siis kaksi vohvelinpuolikasta, laita toisen tasaiseen puoleen kreemiä sopivaksi katsomasi määrä ja liimaa palat yhteen. Toista tämä toimenpide loppujen palasten kanssa. Ihan hirveän paljoa täytettä ei kyllä vohveleihin sovi tai muuten se pursuaa yli syödessä.

Resepti:


200 g voita
200 g jauhoja
6 rkl vettä

Nypi voi ja jauhot taikinaksi, mutta älä vaivaa. Laita taikina tunniksi jääkaappiin, jonka jälkeen jaa se kahteen osaan. Kaulitse palaset n. 3 millimetrin paksuisiksi levyiksi. Leikkaa 4x4 cm kokoisia palasia taikinasta ja painele niiden pintaan reikiä haarukalla. Sirottele päälle sokeria ja paista 220:ssa asteessa n. 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä. Täytä vohvelit kreemillä.

Täyte:
75 g voita
75 g tomusokeria
2 tl kahvia
1 tl vaniljasokeria
1 kananmunankeltuainen

Sekoita voi, tomusokeri, kahvi, vaniljasokeri ja kananmunankeltuainen keskenään.

Alla ohje, jonka pohjalta vohveleita lähdettiin tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit