tiistai 18. helmikuuta 2014

Täytetty hauki vei voiton


Nyt on vuorossa reseptikilpailun antia ja tässä siis voittajamme, jonka meille lähetti Pia. Kiitos siis tästä reseptistä. Hauki ei välttämättä ole kaloista se kaunein, mutta sopii silti vallan mainiosti ruokapöytään. Kotona maalla sitä onkin ollut aika usein ruokapöydässä, mutta ei koskaan tässä muodossa. Enkä nyt taaskaan voi sanoa, että hauki olisi lemppareihini kuulunut.

Ilmeisesti en ole ainoa, jonka lempikala hauki ei ole, sillä reseptin lähettäjä myös ilmaisi, että tämä kyseinen resepti on ainoa tapa, jollaisena hauki maistuu. Ohjeen alkuperästä ei ollut sen kummemmin tietoa, mutta Pian äiti on kalaa näin valmistanut usein viikonloppuherkkuna.

Tässä oli oiva tilaisuus päästä tutustumaan taas kauppahallin toimintaan. Ihan oikeasti pitäisi kyllä käydä siellä paljon useammin, sillä kaikki on tuoretta ja saat usein juuri sen kokoisen kalan, lihanpalasen tai muun vastaavan kuin haluat. Ei tarvitse koota vakuumipakatuista palasista sopivaa määrää.

Tällä kertaa olimme siis menossa haukea onkimaan ja tarttuihan sieltä sellainen puolitoistakiloinen mukaan. Kauppahallin täti sen vielä suomusti ja perkasi siinä samalla, niin ei tarvinnut sitäkään enää tehdä kotona. Kala siis kassiin ja kotiin tekemään ruokaa.


Sekoita keskenään keitetty riisi, keitetyt ja pilkotut kananmunat, pilkottu tilli ja puolikkaan sitruunan mehu. Sekaan hulahti vielä puolisen teelusikallista suolaa ja ripaus valkopippuria. Loppusilauksena seokseen lisätään vielä 50 grammaa voisulaa. Kun tämä täyte on valmista, niin päästään hauen kimppuun taas. Laita hauen sisään suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan. Täytteessähän on toki vähän suolaa, mutta ei tarpeeksi, että se korvaisi kokonaan suolaamisen.

Suolaamisen ja pippuroinnin jälkeen täytetään hauki täytteellä. Pinnalle ripotellaan kerros korppujauhoja ja tämän kerroksen päälle laitetaan vielä voinokareita tasaisin välimatkoin. Niitä saa oikeastaan laittaa niin paljon kuin itse haluaa. Hauki laitetaan 200-asteiseen uuniin lämmittelemään noin puoleksi tunniksi. Isompi kala vaatii tietysti enemmän aikaa ja pienempi ehkä vähemmän. Tämä fisu ehti loppujen lopuksi olla uunissa 35 minuuttia.

Kun hauki on kypsä ja otettu uunista ulos, on se valmis tarjoiltavaksi. Ruotojahan siinä on jonkin verran, mutta ne ovat melko suuria ja ainakin tässä hauessa ne pysyivät aika hyvin kiinni. Ei siis ole hirveän vaikeata niitä mukana tulevia sieltä noukkia. Kokkihan innostui hauesta niin, että meinasi koko kala mennä kerralla. Vähän piti jo toppuutella, että jättää muillekin.

Resepti:


1 hauki
4 dl keitettyä riisiä
2 keitettyä kananmunaa
1 dl silputtua tilliä
Suolaa
Valkopippuria
n. 50 g voita
Korppujauhoja 

Ota hauki ja laita se uunivuokaan tai syvälle uunipellille. Yhdistä keitetty riisi, keitetyt kanamunat, tilli, sulatettu voi ja mausteet seokseksi, jolla hauki täytetään. Lisää suolaa ja valkopippuria myös hauen pintaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja laita kalan päälle vielä voinokareita. Paista 200:ssa asteessa puolisen tuntia, kunnes hauki on kypsä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit