perjantai 28. helmikuuta 2014

Leipäjuustoa niin, että hampaat narskuu

Leipäjuusto on itselle aina ollut se vähän kyseenalainen "ruoka" joka vaan narskuu hampaissa, eikä kauheasti maistu miltään. No, tästä määritelmän luomisesta on tietysti kulunut jo useampi vuosi, joten nyt on taas hyvä aika kokeilla sitä uudestaan. Ja ehkäpä se auttaa, että kyseessä on itsetehty juusto.

Tämä on käytännössä hyvinkin sama asia, kuin kotijuusto, mutta juustolle vaan näytetään uunia lopuksi, jolloin sen koostumus muuttuu hieman. Eli maitokauppaan vaan taas. Kolme litraa täysmaitoa ja vähän juustonjuoksutinta kuuluu ostoslistalle, jollei niitä kotoa jo löydy. Suolaa tarvitaan hieman myös.


Lämmitä maito kattilassa 37-asteiseksi ja lisää siihen ruokalusikallinen suolaa ja toinen juustonjuoksutinta. Nosta lämpötila 42:een asteeseen ja ota kattila levyltä. Laita kansi päälle ja anna juuston saostua 20-30 minuuttia.

Leikkaan pinnalle muodostuneeseen juustoon viillot veitsellä ja anna heran erottua vielä kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen juuston voikin laittaa muottiin. Täällä taas hieman sovellettiin ja käytössä oli irtopohjavuoka. Harso vaan vuokaan ja lapa kattilasta juustoa harson päälle. Kun kaikki juusto on vuuassa, harso taitellaan päälle. Sitten juustoa voikin alkaa painella, niin kaikki ylimääräinen neste valuu pois.

Kun juusto on tiivistä ja ei enää kummemmin valuta nestettä, voidaan se paistaa uunissa. Eli ota juusto pois vuuasta ja nosta varovasti uunipellille. Kannattaa ottaa jokin apuväline avuksi tai vaikkapa lisäkädet, niin ettei se pääse tosiaankaan murenemaan.  


Juusto laitetaan seuraavaksi 250-asteiseen uuniin ylätasolle paistumaan. Tämä kyseinen uunijuusto oli folion päällä, sillä leivinpaperi lehahti pikaisesti kulmasta palamaan, kun otti osumaa kuumiin vastuksiin. Juustosta lähti kohtalaisin hyvin nestettä myös irti, joten sitä piti pariin otteeseen kaataa pois. Kymmenisen minuuttia oli juustolle sopiva aika olla uunissa.

Mikäli uunista löytyy grillivastukset, niin niitä voi hyvin käyttää tähän tarkoitukseen. Lämpötilakin voisi silloin olla jopa 275 astetta. Juuston tulisi jokatapauksessa saada pintaansa vähän väriä. Juustosta tuli tosi hyvänmakuista. Sitä voi tarjoilla esimerkiksi hillon kanssa ja ainakin itse tykkäsin kovasti vadelmahillosta kumppanina.

Resepti:

3 l täysmaitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
1 rkl suolaa

Lämmitä maito 37-asteiseksi, lisää suola ja juustonjuoksutin. Nosta lämpötila 42:een asteeseen ja ota pois hellalta. Laita kansi päälle ja anna juuston saostua 20-30 minuuttia. Laikkaa juustoon ristikkäisiä viiltoja ja anna olla vielä 10 minuuttia. Nostele juusto muottiin, painele tiiviiksi ja anna nesteiden valua pois. Nosta juusto uunipellille folion päälle. Paista uunin ylätasolla 250-275 asteessa kymmenisen minuuttia. Saatat joutua kaatamaan välillä juustosta poistuvaa nestettä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit