lauantai 1. helmikuuta 2014

Uunijuustoa ternimaidosta, eli tuttavallisemmin uunijussi
Jospa kokeilisi taas jotain vähän "erikoisempaa" herkkua. Kyseessä on siis ihan perusruoka sinänsä, mutta tämä uunijuusto tehdään ternimaidosta ja sitä ei ole ihan niin helposti saatavilla. Kokin kotoa sitä kuitenkin saa, joten siitä on otettava kaikki hyöty irti. Ternimaitohan on maitoa, jota saadaan heti lehmän poikimisen jälkeen. Se sisältää erityisen paljon esimerkiksi vitamiineja ja hivenaineita, joskaan ne eivät säily kuumennuksen yli. Kaupoista tätä ei puolestaan löydy juuri siitä syystä, että pastöroimaton tai kuumentamaton maito luetellaan riskituotteeksi. Maitotiloilta sitä voidaan myydä pieniä määriä kuluttajillekin.

Ei kuitenkaan pidä lannistua, sillä uunijuustoa voi tehdä myös ilman ternimaitoa. Siihen vain tarvitaan maitojauhetta ja kananmunaa, joita ei tässä ternimaitoversiossa tarvita. Yksi tällainen versio löytyy esimerkiksi Kotilieden nettisivuilta.

Mutta sitten itse asiaan. Tämä pikku välipala on erittäin helppo valmistaa. Siis todella helppo. Ota vain litra ternimaitoa, kaada se uunivuokaan ja lisää puoli teelusikallista suolaa. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja anna uunijuuston kypsyä vajaan tunnin verran. Juuston pinnan tulisi näyttää kauniin ruskealta. 

Voit nauttia uunijuuston ihan sellaisenaan vaikkapa sokerin ja kanelin kera tai vaihtoehtoisesti jonkin hillon kanssa.

4 kommenttia:

 1. T'mä on suurta herkkua! Olen nahnyt pakastettua ternimaitoa myynnissä ainakin maatilatoreilla ja cittareissa. Eli kyllä sitä on mahdollista löytää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Kuulin juuri tuossa, että myös kauppahalleista on ternimaitoa löytynyt. :)

   Poista
 2. Lapsusmuistoja, eikun lapsuusmuistoja. Mitenkähän tämän päivittäisi, syntyikö teille ideoita haarukoidessa?

  VastaaPoista
 3. Lapsuusmusitoja tääläkin! Mummolassa saatiin aina uunijuustoa tai sitten pannukakkuja ternimaidosta! Valitettavasti täälä saksassa ei saa myydä ternimaitoa, enkä tunne ketään, jolla olisi lehmiä. Täytyy kai odottaa, kunnes pääsen kesällä mökille, käyn sitten katsomassa, jos jostain löytyisi ternimaitoa. Meli tekisi heti näitä herkkuja!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit