perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kääretorttua appelsiinihillolla

Makeannälkä, mikä ihana tekosyy. Jos on sellainen kutina vatsassa, että jotain herkkua olisi saatava, niin miksipä ei tekisi kääretorttua. Se on herkullista, perinteistä ja silti aina ajankohtainen. Ja kas kummaa, kaapistahan sattuu löytymään appelsiinihilloa, niin siitä saadaan kääretorttuun täytettä. Ja kääretorttupohja itsessään on hyvinkin perinteinen. Isoisoäidin kirjaa tuli taas vähän konsultoitua.

Kaapista tarvitsisi löytyä 5 kananmunaa, desi sokeria ja 1 1/4 desiä vehnäjauhoja. Ja sitä hilloa tietysti. Ei ole siis mikään kovin monimutkainen herkku.

Aloita ottamalla kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Jatka vatkaamalla kanamunat sokerin kera. Niitä saa oikeasti sitten vatkata hyvän aikaa, että taikinasta tulee todella kuohkea. (Tähän taikinaan ei tule mitään nostatusainetta, joten perinpohjainen vatkaaminen on tärkeätä. Käsin ei kannata missään nimessä tätä vaihetta tekemään.) Lopuksi sekoitaan varovasti nostelemalla mukaan siivilöidyt vehnäjauhotkin. Tässä vaiheessa ei siis saa olla liian kovakourainen, vaan taikinan tulee pysyä edelleenkin kuohkeana ja ilmavana.


Taikina on näin valmista ja se voidaan levittää pellille tasaiseksi levyksi. Paista 200-asteisessa uunissa suunnilleen 7 minuutin ajan, kunnes taikina on kypsynyt kauniin ruskeaksi. Levitä pöydälle toinen leivinpaperi ja levitä sen päälle hienoa sokeria. Kumoa uunista tullut paistettu taikinalevy sokerikerroksen päälle. Nyt päälle jäävän leivinpaperin irtoamista edesauttaa esimerkiksi viileän ja kostean pyyheliinan käyttäminen sen päällä.

Kun leivinpaperi on poissa taikinalevyn päältä, voit levittää sen päälle hillon ohueksi kerrokseksi. Kieritä levy rullaksi leivinpaperin avulla ja varmista, että se on tiivis. Anna jäähtyä ja nauti. Tämä kääretorttu menee todella hyvin sellaisenaan, mutta voi siihen tietysti seuraksi ottaa vaikka vielä vähän hilloa, kermavaahtoa ja vaikka mitä muuta.

Resepti: 


5 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/4 vehnäjauhoja
2 dl hilloa

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele varovasti sekaan vehnäjauhota. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 200:ssa asteessa n. 7 minuuttia. Levitä pöydälle toinen leivinpaperi ja ripottele päälle sokeria. Ota taikina uunista ja nosta se sokeroidun leivinpaperin päälle. Nosta päälle jäävä leivinpaperi irti kääretorttulevystä. Levitä pinnalle hilloa ja kääri rullalle. Anna jäähtyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit