maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ruuanlaitto voi olla "veristä" touhua; verilettuja

Verta. Sitä ei ollakaan vielä käytetty missään ruuassa, joten nyt alkaa olla jo korkea aika tehdä niin. Tämä resepti ei siis sovi heikkohermoisimmille. Veri ei nyt muutenkaan välttämättä ole ihan kaikkien lempiaines ruokaa tehtäessä. Siinä taitaa olla se ajatus pahempi kuin maku tai mikään. Veripalttu nimittäin ainakin on herkullista. Meillä kotona sitä tosin kutsuttiin aina Mustin Murkinaksi. Olihan niissä ehkä samankaltaista näköä. Mustin Murkinan mausta ei ole harmainta aavistustakaan.

Tämä aloitus toimii jo hyvänä vinkkinä siitä, että mitä kaupasta tarvitsee ostaa. Veripurkki ja olutta siis ainakin. Muut ainesosat saattavat hyvällä tuurilla löytyä keittiöstä muutenkin. Tai no, mistä sitä tietää vaikka nämäkin siellä jo olisivat valmiiksi. Kananmuna, ohra,- vehnä- ja ruisjauhoja tarvitaan myös. Sekä tietysti voita, suolaa ja meiramia.

Kaada kulhoon kolme desiä verta ja kolme desiä olutta. Ihan saa itse valita mieluisensa maun. Oluen suhteen siis. Kannattaa ehkä huolestua jos itsellä on jonkinlainen oma verisuosikki. Sekoita nesteeseen myös puoli ruokalusikallista suolaa ja toinen samanmoinen meiramia. Jauhoja vielä mukaan yhteensä 1,75 desiä. Tästä määrästä näissä letuissa 0,75 desiä on ruisjauhoja, puoli desiä ohrajauhoja ja puoli desiä vehnäjauhoja, mutta suhdelukuja voi hyvinkin vaihdella. Tai voi vaikka laittaa pelkkiä vehnäjauhoja. Sekoita jauhot nesteeseen tasaisesti ja jätä seos asettumaan reiluksi puoleksi tunniksi.

Tämän jälkeen lettutaikinaan sekoitetaan vielä yksi kananmuna sekä 50 grammaa voisulaa. Ja sitten päästään paistamaan lettuja. Se helpottaa elämää kummasti, jos on lettupannu, sillä muuten letuista ei kovin helposti saa esittelykelpoisia. Paista letut voin kera ja muista sekoittaa taikinaa aina välillä kulhossa. Siitä tulee muussa tapauksessa ikävän klöntikästä. Se ei ole hurmaava näky. Paista letut kypsiksi molemmin puolin.

Verilettujen kanssa tarvitaan puolukkasurvosta tai -hilloa. Pikaversion saa tehtyä hyvin helposti pakastepuolukoista. Laitetaan niitä vain mikroaaltouunin kestävään kulhoon, lisätään reilusti sokeria päälle ja pistetään mikro päälle noin kuudeksi tai seitsemäksi minuutiksi. Jäähdytä ja pikasurvos on valmis. Nauti letuista ja katsele vaikka jokin mukava vampyyrileffa samalla.

Resepti


3 dl verta
3 dl olutta (tai maitoa)
0,75 dl ruisjauhoja
0,5 dl ohrajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 rkl meiramia

Kaada veri ja olut kulhoon. Lisää suola, meirami ja jauhot. Sekoita niin, etteivät jauhot jää klönteiksi. Anna asettua puolen tuntia. Lopuksi seokseen sekoitetaan kananmuna ja voisula. Paista letut lettupannulla voin kera. Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kera.

2 kommenttia:

  1. Eihän veriletuista ilman paljoa sipulia "oikeita" tule... No joo, taitaa olla niitä makuasioita. Ovat muuten niiiin hyviä, minäkin olen nyt talvella tehnyt noin kerran viikossa, kun Roinilan liha-autosta saa tuoretta verta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioita varmaan hyvinkin. Näin sipulivastaisena olen itse tietysti eri mieltä tuosta, mutta tiedän, että monet ne letut sipulilla haluavat. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit