sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Laskiaispullaa, ettei laihtumaan pääse

Kappas, laskiainenhan se sieltä tuli. Ja se tarkoittaa tietysti sitä, että pitää tehdä laskiaispullia ja ennenkaikkea syödä niitä. Tämä aika on Etelä-Euroopassa karnevaalien aikaa, mutta täällä kyseessä on enemmänkin kirkollinen kevätpaaston alkajaisjuhla. Suomessa laskiaisena lähdetään laskemaan mäkeä, syödään hernekeittoa ja tietysti laskiaispullia. Joten ei mikään hassumpi perinne.

Lämmitä viisi desiä maitoa kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen 50 grammaa tuorehiivaa. Tämän jälkeen lisätään sekaan pari teelusikallista suolaa, kaksi desiä sokeria ja ruokalusikallinen kardemummaa sekä kananmunat. Lisää vehnäjauhoja muutama desi kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes mukana on noin 15 desiä jauhoja. Vaivaa taikinaa rauhassa ja alusta se margariinilla.

Kun kaikki ainekset on vaivattu yhteen taikinaksi, annetaan pullataikinan kohota lämpimässä suunnilleen kaksinkertaiseksi. Eli taas on hyvä kiikuttaa se tuonne saunaan lämmittelemään. Siellä se nousee hyvin. Ja sillä välin ehtii itse vaikka hypätä kuntopyörän selkään. Näissä perinteisissä ruuissa kun ei voita, sokeria ja muita niin terveellisiä aineksia säästellä, niin pieni liikunta tekee nyt tässä taloudessa hyvää.

Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi otetaan se jälleen käsiteltäväksi. Ripottele leivonta-alustalle kunnolla vehnäjauhoja ja kippaa taikina päälle. Ala pyöritellä taikinaa käsilläsi niin, että siitä lähtee turha ilmavuus pois. Jauhojenkäyttö apuna on sallittua tai muuten taikina jää käsiin kiinni.

Pyörittele taikinasta pyöreitä palleroita ja asettele ne sopivan välimatkan päähän toisistaan uunipellille. Ne nimittäin kohoavat vielä, joten välimatkaa saa olla kyllä riittävästi. Meidän uuni ei ole mitenkään hirveän laaja, joten pellille mahtui vain viisi pullaa kerrallaan. Anna kohota pyyhkeen alla vielä kaksinkertaisiksi ennen paistamista.

Lämmitä uuni valmiiksi 225:een asteeseen. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 5-10 minuuttia pullien koosta riippuen. Tarkkaile siis tilannetta aktiivisesti ja ota pullat uunista heti kun ne ovat sopivan värisiä. Ja musta ei ole sopiva väri. 100 grammaa painavalle pullalle 10 minuuttia oli aika sopiva aika.


Pullien tultua uunista annetaan niiden jäähtyä. Tällä välin ehtii hyvinkin valmistaa mantelimassatäytteen, vatkata kerman ja ottaa vadelmahillon esille. Mantelimassaaa sekoitetaan kerman kanssa, ja sitä voidaan laittaa halkaistun laskiaispullan keskelle. Vaihtoehtoisesti keskelle sopii hillo. Reunoille kuitenkin tulee kermavaahtoa.


Resepti:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
14 dl vehnäjauhoja
150 g leivontamargariinia

Kananmuna voiteluun ja raesokeria koristeluun.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita mukaan vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa ja alusta margariinilla. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä. Pyörittele taikinasta pullapalleroita ja asettele pellille tarpeeksi kauas toisistaan. Anna kohota pyyhkeen alla jälleen kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 5-10 minuuttia.

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla kermaa ja mantelimassaa keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Tai mikäli haluat hillotäytteen, ota hillo esille. Laita halkaistun pullan päälle mantelimassaa tai hilloa ja pursota ympärille kermavaahtoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit