perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kesäinen viili

Kesä se vaan ei nyt oikein osaa päättää, että tuleeko vai eikö. Tai no, onhan sekin kai kesä vaikka vettä sataa ja on kylmä. Ainakin nimellisesti siis. Jotta nyt saisi vähän tätä tunnelmaa tasapainottumaan, niin ammennetaan kokin perheen kesäperinteistä apua. Siellä kuulemma valmistetaan kesäisin aina viiliä itse. Tietysti maatilalla kun on tätä on tehty, niin plussana on se, että voi käyttää raakamaitoa. Näin tulee viilistäkin tietysti maukkaampaa.

Kun nyt miettii tätä viilin tekoa, niin eipä se kovin vaikeata ole. Viilin valmistukseen nimitäin tarvitaan viiliä ja maitoa. Kuulostaa jollakin tapaa ehkä tyhmältä, että toinen raaka-aineista on se, mitä ollaan itseasiassa valmistamassa. Mutta näillä mennään jokatapauksessa. Saisihan sitä siis maidosta suoraankin, mutta kuulemma bakteereista, mikrobeista tai muista vastaavista ja muista ei voi olla varma siinä tapauksessa. Joten se voi onnistua tai sitten ei onnistu.

Nyt kaupasta napattiin kuitenkin yksi purkillinen viiliä ja purkillinen vanhanajan luomumaitoa.Viili otetaan purkistaan esiin ja sekoitetaan koko maitopurkillinen sen kanssa. Vähän sekoitellaan lusikalla tai vastaavalla ja sen jälkeen annostellaan viili astioihin. Toinen vaihtoehto on se, että nappaat lusikallisen viiliä kipon pohjalle ja kaadat maitoa päälle ja sekoitat.

Viiliastiat jätetään yön yli huoneenlämpöön, jolloin pinnalle muodostuu lähestulkoon kermainen kerros. Kannattaa laittaa toki viili jääkaappiin ennen sen tarjoilemista. Valmiin viilin pintaan kannattaa ripotella vähän sokeria ja nauttia kokonaisuus marjojen kanssa. Tai talkkunajauhojen. Hyvää ja helppoa.

Resepti:

1 prk viiliä
1 prk maitoa

Sekoita maito ja viili. Annostele kulhoihin ja anna olla yön yli. Viilennä jääkaapissa ja viili on valmista tarjoiltavaksi.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin tehtiin usein viiliä tuollatavallani kun olin pikkulapsi. Ei liity aiheeseen, mutta osaisiko joku kertoa miksi sokerisirottimessa on aina tuo putki joka menee melkein pohjalle asti? Sehän on ihan mahdoton kun kapistuksesta ei meinaa tulla mitään ulos sen jälkeen kun se ei ole enää täysi! Aina tuskastelen omani kanssa ja suunnittelen putken sahaamista rautasahalla, kun purkkia pitäisi olla kokoajan täyttämässä äärimmilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tämä kommentti on jäänyt huomaamatta. En osaa pätevää vastausta antaa tuohon sokerisirotin-kysymykseen, mutta taitaahan se vähän sitä jotenkin annostella sitä sokeria, ettei humpsahda kaikki kerralla. Mutta totta puhut, että tyhjemmän sirottimen kanssa on välillä hankaluuksia, kun sokeria tulee vain pieni ripaus kerrallaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit