lauantai 21. kesäkuuta 2014

Mansikkakakku synttäreiden kunniaksi

Mikäs tässä juhannusta viettäessa. Ai niin, ne syntymäpäivätkin on sielta tulossa. Kummallakin, kokilla ja myös itsellä. Päivän erotuksella siis. Nyt siis kunnon kolmenkympin kriisi päälle. Sitä ennen pitää kuitenkin saada kakku tehtyä, että on jotain mitä tarjota vieraille, jotka tulevat soittelemaan ovikelloa hieman myöhemmin. Mansikkatäytekakku on täydellinen kesään ja syntymäpäivien viettoon. Itse olen aina ollut perso kakun perään ja taitaapa tuo kulkea muutenkin vähän suvussa. Mikään ei kyllä voita perinteistä mansikkakakkua. 

Tuumasta toimeen. Mittaa johonkin lasiin 6 kananmunaa. Toiseen samankokoiseen lasiin mitataan täsmälleen saman verran sokeria. Ja kolmanteen pistetään vajaa puolet määrästä perunajauhoja ja loput täytetään vehnäjauhoilla. Eli tässä ei niinkään pelata grammoilla vaan mitoilla. Kananmunat ja sokeri laitetaan pyörimään yleiskoneeseen keskenään, jotta ne vaahdottuvat mukavasti.


Kun sokeri ja kananmunat ovat vaahtoutuneet kuohkeaksi vaahdoksi, nostellaan niihin jauhot ja leivinjauhe. Nostelun jälkeen taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhoilla päällystettyyn kakkuvuokaan. Lämmitä uuni 175:een asteeseen ja paista kakkuapohjaa alatasolla noin 40 minuuttia. Hammastikullahan valmiin kakun pystyy testaamaan, sillä raa'asta kakusta jäisi hammastikkuun vielä taikinaa kiinni. Tämä versio vähän pyrki yli laitojen. Syynä lienee tuo leivinjauheen määrä. Teelusikallinen tai puolitoista voisi piisata ihan hyvin.

Kypsä kakkupohja otetaan uunista ulos ja sen annetaan jäähtyä rauhassa. Lämpimän kakkupohjan leikkaaminen kerroksiksi ei ole kovin käytännöllinen ajatus. Tämän pohjan olisi periaatteessa pystynyt leikkaamaan neljäksikin kerrokseksi, mutta kolme piisaa vallan hyvin.


Kosteuttamista, täyttämistä ja kuorruttamista varten tarvitaan maitoa, kermaa ja mansikoita. Kermaa makeututetaan parilla teelusikallisella vaniljasokeria. Eli vatkataanpa kermavaahto ensimmäiseksi. Siitä pitäisi tulla kauniin kuohkeaa, joten liikaa ei saa vatkata. Kakkulautaselle/tarjoiluastialle kannattaa nakata pieni annos kermavaahtoa ja asetetaan kakkupohjan alin kerros sen päälle. Näin se ei karkaile minnekään.


Kostuta pohjakerros maidolla. Täytemansikat on hyvä viipaloida kananmunaleikkurilla. Ne siinä hieman ehkä mössööntyvät, mutta se ei ole mitenkään huono asia täytteen suhteen. Siitä tulee näin kivan mehukas. Lusikoi mansikkaviipaleet alimman kakkupohjakerroksen päälle ja levitä tasaisesti. Lisää kermavaahtoa myös kunnon annos ja levitä sekin tasaisesti. Tämän jälkeen lisätään päälle toinen kerros ja toistetaan sama operaatio.

Kun tulee päällimmäisen kerroksen vuoro, on se hyvä kostuttaa ensin alapuolelta ja asettaa vasta sen jälkeen kerrosten päälle. Päällipuoleltakin sitä voi vielä vähän kostuttaa maidolla. Sitten otetaan kermavaahtoa ja läiskitään sitä vähän jokapuolelle ja "rapataan" kakku sillä. Mitään suurta kerrosta ei siis tarvitse olla, mutta pursotettu kerma pysyy kiinni kakussa paremmin, kun siinä on vähän kermapintaa jossain. Päälle laitettavat mansikat on hyvä laittaa paikoilleen tässä vaiheessa. Ne saa asetella ihan vapaasti mieluiseensa asetelmaan. Vasta tämän jälkeen otetaan esiin pursottimet ja koristellaan reunat ja päällystä kermavaahdolla.

Resepti: 

6 huoneenlämpöistä kananmunaa
yhtä paljon sokeria
yhtä paljon jauhoja (puolet vehnäjauhoja, puolet perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta 

n. 3 dl maitoa kostuttamiseen
2 litraa mansikoita
1 l kermaa vaahdotettuna

Vaahdota kakanmunat ja sokeri. Lisää seokseen kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 40 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä. 

Leikkaa kakkupohja kerroksiksi. Kostuta aina kerros kerrallaan maidolla, lado päälle mansikoita ja kermavaahtoa ja aseta päälle seuraava kerros. Kostuta päällimmäinen kerros vaikka molemmilta puolilta. Tasoita kakku kermavaahdolla, asettele päälle mansikat ja koristele reunoilta ja päältä pursottamalla kermavaahtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit