sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Äidin raparperipiirakka

marenki raparperi
Pikainen visiitti maalla vanhempien luona ja sieltähän tarttui mukaan taas kivasti kaikkea. Kotosalla oli raparperipenkki jo täynnä satoa ja siitä tietysti olisi hyvä tehdä jotain. Kokki puolestaan oli napannut äidiltään ohjeen raparperipiirakkaan, joten nämä kaksi asiaahan sopivat täydellisesti yhteen. Raparperista saisi aikaan mehua, kiisseliä ja vaikka mitä, mutta piirakka on nyt se mitä tekee mieli. Seuraavalla kotivisiitillä voi ehkä ottaa lisää raparperia matkaan mukaan.

Sekoita keskenään 150 grammaa voita, 1,5 desiä sokeria ja ruokalusikallinen vaniljasokeria. Ne voivat rauhassa sekoittua yleiskoneessa ja sillä aikaa voit erotella toisistaan kolme kananmunankeltuaista ja -valkuaista. Kumpiakin tullaan vielä tarvitsemaan. Taikinan joukkoon lisätään nuo kolme keltuaista ja sen lisäksi vielä kaksi kokonaista kananmunaa yksitellen. Siis ei kuorineen. Ihan vain nyt varmuuden vuoksi mainitaan tämäkin.

Taikinan taas surratessa koneessa voi uunin pistää lämpiämään 175:een asteeseen. Tämän äärimmäisen rasittavan operaation jälkeen sekoitetaan keskenään 2,5 desiä vehnäjauhoja, desi perunajauhoja ja kaksi teelusikallista leivinjauhetta. Tämä jauhoseos lisätään taikinaan siivilän läpi ja pistetään kone pyörimään jälleen hetkeksi. Taikina on näin valmista.

Sitten otetaan esiin irtopohjavuoka (tai uunipeltikin käy, mutta lopputulos on toki erilainen) ja voidellaan sen pohja ja reunat voilla. Pinnoitetaan vielä korppujauhoilla ja vuoka on valmis. Valmis taikina levitetään tasaiseksi kerrokseksi vuuan pohjalle. Se tulee siitä vielä jonkin verran kohoamaan.


Tämän jälkeen käydään käsiksi raparperiin. Sitä tarvitaan noin puoli kiloa. Tämä puoli kiloa raparperia kuoritaan ja kuorimisen voi hoitaa ihan käsin, että sen kummempia apuvälineitä ei tarvita. Kuorittu raparperi hienonnetaan pieniksi palasiksi ja palaset ripotellaan vuokaan taikinan päälle. Piirakka laitetaan 175-asteiseen uuniin, jossa se saa paistua 40 minuuttia. 

Piirakan ollessa uunissa päästään seuraavan vaiheen kimppuun. Kokki otti esiin kaksi desiä sokeria,  aiemmin erotellut kananmunanvalkuaiset, 50 grammaa mantelilastuja ja sitruunamehua. Näistä aineksista tulee nyt ensihätään marenkia. Valmistelut kannattaa siis aloittaa noin kymmenisen minuuttia ennen, kun piirakka tulee uunista.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi ja lisää sokeria vähän kerrallaan mukaan. Loppuvaiheessa seokseen vatkataan mukaan mantelilastut ja ruokalusikallinen sitruunamehua. Valmis marenki lapataan uunista otetun piirakan päälle ja tasoitetaan lastalla. Tämän jälkeen piirakka lähtee vielä uuniin 20 minuutiksi. Marenki saa tässä ajassa pintaansa kauniin ruskahtavan värin. Uunista tullessaan piirakka onkin valmis.

Piirakasta tuli varsin onnistunut ja maukas, eikä sitä ihan hirveän kauaa tarvinnut jääkaapissakaan säilyttää. Etenkin kun oli vielä vieraitakin sitä nauttimassa. Kokkia hieman mietitytti se, että raparperien päälle ei ripoteltu sokeria, mutta toisaalta sitä tuli ihan tarpeeksi pohjassa sekä marengissa, joten se tasapainotti kyllä raparperien kirpeyttä ihan riittävästi. Perunajauho tekee taikinasta mukavan kuohkean ja raparperit hilloutuivat hienosti marengin ja pohjan välissä.

Resepti

150 g voita
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 kananmunan keltuaista
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
400 grammaa raparperia

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl hienoa sokeria
50 g mantelilastuja
1 rkl sitruunamehua

Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Erottele kolme kananmunan keltuaista ja säästä valkuaiset. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokeriseokseen. Lisää tämän lisäksi kaksi kokonaista kananmunaa myös yksi kerrallaan. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja seos lisätään taikinaan. Taikina kaadetaan ja levitetään voideltuun ja korppujauhoilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Raparperin palaset ripotellaan päälle. Paistetaan 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Piirakan ollessa uunissa jonkin aikaa valmistetaan marenki. Vaahdota kananmunan valkuaiset ja sokeri kiinteäksi massaksi. Sekoita mukaan mantelilastut ja sitruunamehu. Lusikoi marenki uunista tulleen piirakan päälle, tasoita ja laita takaisin uuniin 20:n minuutin ajaksi, kunnes marenki on kauniin ruskettunutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit