torstai 9. tammikuuta 2014

Hiivaleipä; perusleipää parhaimmillaan

Nyt olisi vuorossa yksi ihan perusleivistä, nimittäin hiivaleipä. Se on ehkäpä jopa niin perusleipä, että sen ottaa täysin itsestäänselvyytenä ja siksi sitä ei aina tulekaan tehtynä. Sen valmistaminen on kuitenkin hyvin simppeliä ja paljon nopeampaa, kuin esimerkiksi ruisleipien.


Murenna ja sekoita 50 grammaa hiivaa kahdeksaan desiin kädenlämpöistä maitoa. Kun hiiva on seonnut, lisää suolaa 25 grammaa (eli noin 1,5 ruokalusikallista), sokeria kaksi ruokalusikallista sekä ruisjauhot, joita on 250 grammaa. Mukaan laitetaan vielä lisäksi fenkolia ja anista, kumpaakin teelusikallinen. Sekoita kaikki nämä ainekset yhteen. Ja tässähän nyt saattoi käydä niin, että sokeri unohtui, joten muistakaa siis lisätä se.

Kun edellä mainitut aineet on sekoitettu keskenään, lisätään seokseen noin 800 grammaa vehnäjauhoja ja vaivaa hyvin. Alusta vielä taikinan vaivaannuttua voilla ja vaivaa vielä hieman lisää. Tämän jälkeen taikina saa kohota liinan alla noin tunnin verran, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kohonnut taikina jaetaan neljään osaan ja siitä voi sitten muotoilla sen mallisen leivän, kuin haluaa. Kiva pyöreä limppumainen muoto toimii aina, mutta voi siitä tehdä soikionmallisiakin leipiä. Soikionmallisista leivistä saa helpommin suuhun sopivia palasia. Kun leivät on muotoiltu, viillä vielä päälle muutama viilto ja kohota puolen tunnin ajan. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin puolen tunnin ajan ja leivät ovat kauniin ruskeita. 

Hiivaleipä on todella hyvää vielä lämpimänä ja pelkän voin kanssa. Hyvin simppeliä, mutta niin maukasta. Fenkoli ja anis tuovat siihen mukavia makuvivahteita. Ja kuten tuli tuossa aikaisemminkin mainittua, niin tästä erästä pääsi unohtumaan tuo sokeri, mutta ei se mitenkään hirveätä vahinkoa maun osalta tehnyt. Silti, olisi sen sinne voinut lisätäkin. Tätä voikin taas tarjota vaikka erilaisten keittojen kanssa, mutta oikeastaan se sopii kyllä melkein minkä vain ruuan kanssa.

Resepti: 

(4 leipää)

8 dl maitoo
50 g hiiva
250 g ruisjauhoja
800 g vehnäjauhoja
25 g suolaa
50 g voi
1 tl anista
1 tl fenkolia
2 rkl sokeria/siirappia 

Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita mukaan suola, sokeri ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaksi. Alusta voilla. Anna kohota liinan alla tunnin verran. Jaa taikina neljään osaa, muotoile leiväksi ja vedä veitsellä muutama viilto päälle. Anna nousta vielä 30 minuuttia, jonka jälkeen paista leipiä 200-asteisessa uunissa alatasolla 30 minuutin ajan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit