lauantai 18. tammikuuta 2014

Siskonmakkarakeitto vielä parempana

Siskonmakkarakeitto on varmaan näitä "uusperinteisiä" ruokia. Kaikki sen varmasti tietävät ja ainakin itselle se tulee mieleen, kun miettii jotain tyypillistä suomalaista ruokaa. Ilmeisesti se ei kuitenkaan ole ihan hirveän vanha ruoka. Eikä siitä nyt pikaisesti katsomalla kauheasti löytynyt mitään tietoa noin muutenkaan.

Perinteisestihän se valmistetaan niin, että ensin kuumennetaan lihaliemi, jonne sitten lisätään kasvikset ja perunat. Kun perunat ja kasvikset ovat kypsiä, niin sitten lisätään makkaran palaset mukaan ja annetaan kypsyä hetki. Nyt kuitenkin tehdään jotain kauhistuttavaa ja tehdään tästä muunnelma.

Tämä keitto tehdäänkin nyt niin, että ensin kiehautetaan lihaliemi, jonne sitten puserretaan makkarankuoresta lihaklönttejä. Kun olet lisännyt viimeisenkin klöntin kiehuvaan veteen, voitkin samantien ottaa ne sieltä pois. Nostele ne paistinpannulle, jossa on nokare voita ja ruskista. Ei siis tosiaankaan se perinteinen tapa.

Ruskistetut siskonmakkaraklöntit (on kyllä niin ruokahalua herättävä sana, että huh huh. Käytetäänpä makkarapaloja tästä eteenpäin) laitetaan johonkin kulhoon tai kippoon odottelemaan hetkeksi. Äläkä vain pese pannua tässä välissä, siitä nimittäin voidaan ottaa talteen kaikki makkaroista jääneet maut.

Makkarapalojen viettäessä laatuaikaa kipossa, pilkotaan kasvikset ja freesataan ne pannulla. Tähän keittoon tulee porkkanaa, selleriä, lanttua, palsternakkaa ja purjoa. Lähimmästä S-Marketista löytyy ainakin sellainen tuore pakkaus, mikä sisältää useimmat näistä kasviksista. Näin ei tarvitse lähteä ostamaan kaikkea erikseen, mutta ei myöskään tarvitse turvautua pakasteisiin jos ei niin halua tehdä. Laita tässä vaiheessa myös mausteet pannulle ja anna kasvisten ihan vähän ruskistua. Sen jälkeen kaadetaankin pannun sisältö lihaliemen sekaan.


Sitten annetaankin kasvisten kiehua vähän aikaa lihaliemessä. Riippuu täysin kuutioitujen kasvisten koosta kauanko tässä menee. Tämän keiton vihannekset ovat melkolaillakin pienenä, joten niiden kypsyminen ei kovin kauaa vienyt. Jos pinnalle näyttää muodostuvan vaahtoa, niin se kauhotaan pois. Niin ja perunat tietyst mukaan kattilaan, että ne ehtivät kypsyä myös.

Kun perunat ovat kypsiä, niin lisätään makkarat keittoon ja annetaan kiehua hetki. Loppusilauksena lisätään vielä persilja ja sitten onkin valmista. Keitto vaan pois levyltä ja syömään. Tai vähän aikaa kannattaa antaa jäähtyä, ettei suu pala.

En nyt muista, koska (jos koskaan) on itse tullut syötyä siskonmakkarasoppaa, joten vertailukohtaa ei itseltä hirveästi löydy. Kokki piti itse tätä kuitenkin parempana kuin sitä perinteistä versiota, ihan jo visuaalisista syistä. Makkaroiden koostumus ja ulkonäkö ovat paljon paremmat näin ja keitto kokonaisuutena oli oikein maukasta.Resepti: 


500g siskonmakkaraa
500g perunaa
1 porkkanaa
50 g lanttua
50 g purjoa
50 g palsternakkaa
50 g selleriä
1,5l lihalientä (1,5l vettä ja 3 lihaliemikuutiota)
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
persiljaa
voita tai öljyä ruskistamiseen

Kiehauta lihaliemi ja puserra sekaan palasia makkarankuoresta. Kun viimeinenkin palanen on lisätty, ota makkarat samantien paistinpannulle ja ruskista. Ota ne seuraavaksi talteen johonkin kippoon. Älä pese paistinpannua tässä välissä. Pilko ja freesaa kasvikset voin kera samalla pannulla, missä makkarat ruskistettiin. Lisää mausteet pannulle. Kaada pannun sisältö lihaliemen sekaan. Lisää perunat ja anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää makkaranpalaset ja anna kiehua vielä hetki. Loppusilauksena lisää persilja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit