sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Perunalimppu täynnä haasteita

valmis perunalimppuPerunalimppu... Ihan simppeli ja helposti tehtävä leipä. Tai niin sitä ainakin luulisi. Tämä kanssa oli vähän ongelmia, mutta aina ei kaikki voi mennä kuten Strömsössä. Toisaalta, olihan tässä pari sellaista kohtaa missä saatettiin mennä vikaan.

Käsitelläänpä nyt pikaisesti tätä epäonnistunutta kertaa, niin tietää sitten miten ei kannata ainakaan tehdä. Tai ainakaan siis kaikkia näitä yhdessä. Perunat raastettiin ja paistettiin pikaisesti pannulla voin kanssa, mikä periaatteessa ei välttämättä ollut huono juttu. Taikinan sekoittamisen jälkeen se sai nousta ja oleskella vähän turhankin kauan lämpimässä, useamman tunnin itseasiassa. Ei siis kannata tehdä taikinaa ennen töihiin tai kouluun lähtemistä. Todennäköisesti tästä syystä leipä maistui turhan happamalta. Ja viimeisenä kohtana, leipä jäi osittain raa'aksi, mikä ei sekään parantanut makuelämystä.

Ei-niin-onnistunut perunalimppu
Uusi erä vaan kehiin. Josko tällä kertaa onnistuisi paremmin. Aloitetaan perunalla. Kaapissa oli vielä yksi iso Rosamunda-peruna ja sen voi keittää kuorineen, jonka jälkeen se kuoritaan ja murskataan haarukalla. Pikaversiona voi perunan valmistaa mikrossa. Murskaamisen jälkeen päälle kaadetaan puolen litraa piimää. Seos lämmitetään vielä 42-asteiseksi kuivahiivaa varten. 

Pussillinen kuivahiivaa sekoitettiin kahdeksaan desiin vehnäjauhoja ja viiteen desiin ruisjauhoja. Sekoita jauho-hiivaseos lämpimään piimään ja vaivaa jonkin aikaa. Alusta taikina vielä voilla; 60 grammaa riittänee. Taikinan vaivaannuttua annetaan sen nousta kulhossa liinan alla noin tunnin verran.

Kohottamisen jälkeen taikinasta muotoillaan kaksi leipää ja anna niiden vielä kohota puolisen tuntia. Laita leipien kohotessa uuni lämpiämään 200:aan asteeseen ja paista leipiä kyseisessä lämpötilassa noin 40:en minuutin ajan. Valele leivät vielä uunista tultuaan siirappivesiseoksella. Tässä seoksessa oli vielä lisäksi ripaus suolaa.

kotitekoinen perunalimppu

Voitelun jälkeen leivät kannattaa jättää ilman liinaa jäähtymään. Näihin tuli kohtalaisen tumma pinta, mutta palaneelta leipä ei missään nimessä maistu. Perunaa olisi kenties voinut vähän lisätä, sillä se ei hirveän vahvasti tule esiin. Mutta toisaalta, maku voi vielä tulla paremmin esiin, jos malttaisi antaa leivän jäähtyä. Kaiken kaikkiaan tämä toinen "vedos" onnistui nyt ensimmäistä yritelmää paremmin.

Resepti: 


(2 leipää)

5 dl piimää 
1 pss kuivahiivaa
1 iso jauhoinen peruna (2-3 pienempää)
8 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
60 g voita

Siirappia ja vettä voiteluun

Keitä peruna kuorineen. Kuori ja murskaa se haarukalla. Kaada piimä kuuman perunamurskan päälle ja laita mikroon. Lämmitä 42-asteiseksi. Sekoita jauhot ja hiiva perunan ja piimän kanssa. Vaivaa taikina ja alusta se voilla. Anna kohota tunnin verran liinan alla lämpimässä. Tee leivät ja anna niiden kohota vielä puolisen tuntia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voitele siirappivesiseoksella, jossa on vielä ripaus suolaa.

3 kommenttia:

 1. Jes, testiin. Miksen ole tehnyt perunalimppua, vaikka se on yks lempparini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunalimppu on tosiaan hyvää ja silti sitä tulee tehtyä (tai ihan vaan ostettuakin) liian harvoin.

   Poista
 2. hyvä ohje. itte kyllä lisään hieman enempi perunaa ja suhteutan jauhojen määrän tuota vastaavaks, sekä rkl sokeria ja tl kärjen suolaa tasapainottamaan maun, (nousee paremmin) t.Pertsa

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit