lauantai 4. tammikuuta 2014

Näkkileipä vie nälän tunteen

Nyt kun nautitaan keittoa enemmänkin, niin näkkileipähän on kätevä yleisleipä, joka sopii keiton kuin keiton kanssa hyvin yhteen. Se on lisäksi jonkin verran terveellistä, joten mikäpä sen parempi näin joulumässäilyjen jälkeen. Vaikka ei tarvitsisikaan päästä "joulukiloista eroon", kuten iltapäivälehdissä otsikoidaan, niin tämä on siltikin hyvä vaihtoehto. Se sisältää hyvin kuituja ainakin.

Jännittävät hetket on muutenkin käsillä, sillä nyt päästään kokeilemaan ensimmäistä kertaa joululahjaksi saatua yleiskonetta. Ihan täyttä varmuutta ei ole, että onko se kuinka sopiva nyt tähän näkkileivän tekemiseen, mutta eiköhän sekin pian selviä.

Sekoita ruisrouhe, ruisjauhot, vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään, jonka jälkeen lisätään 42-asteinen vesi (saa olla lämpimämpääkin) ja sekoitetaan. Taikinaa vaivataan, kunnes se on melko raskas ja tiivis. Kun taikina on tarpeeksi vaivaantunut (heh heh...), pyörittele siitä pötkä ja jaa neljään osaan. Tästä siis tulee noin neljä pellillistä näkkäriä.


Kaulitse näkkäritaikina muutaman millin paksuiseksi. Nyt tässä vaiheessa se on hyvä voidella vedellä ja päälle voi heitellä erilaisia siemeniä, esimerkiksi seesaminsiemeniä, jotka tuovat lisää makua ja koostumusta. Rei'itä leipä lopuksi vaikka haarukalla ja leikkaa sen jälkeen pizzaleikkurilla neliöiksi. Anna näkkileipien kohota liinan alla tunnin verran. Paista näkkileivät 225-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Jotkin ohjeet höpisivät jotain seitsemästä minuutista, mutta eivät näkkileivät ehtineet siinä ajassa yhtään kuivahtaa. Mitä ohuempaa, sen parempaa oikeastaan.


Leivistä tuli kyllä maultaan tosi hyviä. Juuri näkkileivän makuisia. Alkuun ne olivat hieman sitkeähköjä, mutta kun ne ehtivät kunnolla kuivumaan, niin näkkileipämäinen rapsakkuuskin löytyi samalla. Anna siis niiden kuivua parin tunnin ajan tai jopa yön yli. Näkkileivät säilyvät sen jälkeen kuivassa purkissa tai paperipussissa.

Näkkäri toimii tosi hyvin eri keittojen kanssa ja kyllä tätä syö ihan tällaisenakin, voin kanssa. Kohtalaisen helppoa se on valmistaakin, joten voisi hyvinkin ajatella tekevänsä tätä vaikkapa kerran kuukaudessa. Näkkileivät säilyvät paremmin, kuin muut leivät, joten siitäkään ei tarvitse huolehtia, että kaikki leivät olisi syötävä saman tien tai pakastettava. Erilaisilla siemenillä ja leseillä siitä saa taas muokattua omanlaisensa.

Resepti:

(n. 36 näkkileipää)

450 g ruisrouhetta
150 g vehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1/2 l vettä
2 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä veden kanssa. Sekoita ja vaivaa, kunnes taikina on tiivis ja raskas. Tee taikinasta pötkö ja leikkaa siitä neljä yhtä suurta osaa. Kaulitse taikina parin millin paksuiseksi, voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Tee pintaan reikiä haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna kuivua muutaman tunnin ajan. 

1 kommentti:

  1. Voi hitsin pimpula,ku emmää omista keittiövaakaa.Desimittoi olis vino pino ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit