maanantai 27. tammikuuta 2014

Klimppisoppa; juuri sitä miltä se kuulostaa

klimppikeitto
Vielä on monta erilaista keittoa jäljellä kokeiltavaksi, mutta tänään vuoronsa saa klimppisoppa. Tämä on taas näitä ruokia, mitkä eivät välttämättä imagoltaan ole ihan niitä parhaimpia, sillä pelkkä nimi jo tuo vähän jännän maun suuhun. Mutta ei ole koiraakaan karvoihin katsominen, joten kokeillaan nyt kuitenkin. On tätä kuitenkin tehty lähes joka puolella Suomea aikojen saatossa.

Tätä keittoa varten tarvitsee taas pikaisesti käydä kaupassa, sillä naudanlihaa ei nyt sattunut olemaan jääkaapissa. Muita tarvittavia aineksia ovat meirami, sipuli, maustepippuri, suola ja persilja. Klimppejä varten puolestaan tarvitaan voita, maitoa, munaa, sokeria, suolaa ja vehnäjauhoja.

Aloitetaan keiton teko kiehauttamalla keittoliha kattilassa. Kaada siis kattilaan kaksi litraa vettä ja lisää lihat heti perään kylmään veteen. Kauho pois pinnalle muodostuva vaahto. Kun vaahtoa ei enää muodostu, niin voit heittääkin teelusikallisen meiramia, kaksi teelusikallista suolaa, kuusi maustepippuria ja persiljaa sekaan. Niin ja yksi sipuli pilkottuna pariin osaan. Kuoria sitä ei tarvitse, kunhan otat vaan kannat pois. Tähän keittoon tipahti vielä yksi lihaliemikuutiokin mukaan. Anna keiton hautua tuollainen 45-60 minuuttia, kunnes liha alkaa pehmetä.

Keiton hautuessa ehtii hyvin valmistaa klimpit, jotka siis käytännössä ovat eräänlaisia taikinapalleroita. Sulata voita pari ruokalusikallista, eli noin 20 grammaa. Lisää sen joukkoon kananmuna ja sekoita ne keskenään. Lisää kaksi teelusikallista sokeria, puolikas teelusikallinen suolaa, 2,5 desiä maitoa ja 4 desiä vehnäjauhoja. Sekoita kaikki keskenään.

Sitten kun lihat ovat ehtineet hautua tarpeeksi, ota ne pois liemestä ja leikkele niistä pienempiä palasia. Leikkaa samalla pois kaikki epämiellyttävät sitkeät kohdat. Siivilöi pois myös mausteet liemestä, ne kun ovat jo jättäneet makunsa siihen.


Nyt päästäänkin siihen jännittävimpää osuuteen, eli klimppien lisäämiseen. En ole vielä tähän päivään mennessä tajunnut täysin tätä näiden funktiota, mutta ehkä se tästä pikkuhiljaa aukeaa. Eli pyörittele lusikalla taikinasta klimppejä. Klimpin voi ihan hyvin laskea keittoon lusikalla, sillä se irtoaa siellä hyvin ja jää liemeen lillumaan.

klimppien teko
Kun olet pyöräyttänyt viimeisenkin klimpin keittoon (Oikeasti, miksei tälle ole keksitty jotakin houkuttelevampaa nimeä? Onhan se nyt toisaalta aika todenmukainen, mutta silti.), voit lisätä leikellyt lihat takaisin. Klimpit nimittäin kypsyvät samantien, kun ne veteen laskee. Silppua päälle vielä persiljaa, jos ei muuten niin esteettisistä syistä, ja nauti.

Nyt on sanottava, että vaikka tästä ei houkuttelevan näköistä varmaan saa millään, niin maku ei ole paha. Klimppejä hieman vierastin alussa, kun kokki vertasi niiden koostumusta sieniin. Maku kuitenkin muistuttaa enemmänkin pastaa, joten keiton syöminen ei ollut ongelma eikä mikään. Kyllä tätä toistekin syö ja klimppisoppa on nyt siirtynyt syötävien ruokien listalle.


Resepti:

(8 annosta)

500 g keittolihaa
2 l vettä
1 sipuli
1 tl meiramia
2 tl suolaa
6 maustepippuria
Persiljaa

Klimppeihin:

20 g voita
2,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Kaada vesi kattilaan ja lisää liha. Kiehauta ja kaavi pois muodostuva vaahto. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää mausteet ja sipuli. Keitä kunnes liha pehmenee, vajaan tunnin verran. Poista liha liemestä ja pilko pienemmiksi palasiksi. Siivilöi pois mausteet ja sipuli. Sekoita klimppiainekset keskenään taikinaksi. Pyörittele lusikalla klimppejä kiehyvaan keittoliemeen. Lisää klimppien tekemisen jälkeen leikellyt lihat takaisin keittoon.

2 kommenttia:

  1. ..ehkä tekisin keitosta perinteisen lihakeiton ja laittaisin klimpit sinne. Muistaisin syöneeni lapsena sellaista keittoa. Täytyy taas kokeilla.

    VastaaPoista
  2. En ikinä oo syöny,mutta kokeilimisen arvoinen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit