perjantai 14. helmikuuta 2014

Donitseja ystäville. Tai ihan vaan itselle.

Donitsit ovat varmasti kaikille tuttuja, jos ei muuten niin ainakin amerikkalaisista poliisisarjoista. Tavalla tai toisella ne ovat pitkään olleet jo suomalaistenkin herkkua. Ehkä perinteisempi versio olisi se sokeroitu versio, mutta tällä kertaa tehdään jotain erityistä. Ystävänpäivän kunniaksi donitsit saavat kinuskikuorrutteen.

Nyt siis herkkuja tekemään. Aloita pehmittämällä voi mikroaaltouunissa. Ei siis juoksevaksi, mutta sellaiseksi mukavan pehmeäksi. Lisää sekaan tavallinen sokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa. Kananmunat lisätään joukkoon yksi kerrallaan tasaisesti vatkaten.

Kun olet lisännyt kananmunat, kaada sekaan kerma. Yhdistele muut kuivat ainekset eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja suola keskenään ja kaada seokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta vatkata ei kuitenkaan tarvitse.

Ota kaulin kauniiseen käteen ja kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Niin ja käytä ihmeessä jauhoja apuna, ettei taikina tarraa kiinni kaikkeen mahdolliseen 10 metrin säteellä. Ideaalitilanteessa sinulla olisi tietysti reiällinen donitsimuotti, jolla taikinalevystä saadaan otettua irti donitseja. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, niin esimerkiksi juomalasi ja pullon korkki auttavat asiassa. Ylitse jääneet taikinapalaset voi uusiokäyttää samantien kaulitsemalla ne jälleen levyksi ja leikkaamalla donitseiksi. Toista kunnes taikinasta ei saa enää mitään järkevää aikaiseksi. Loppupaloista saa aikaiseksi vaikka pötkön, aivan kuten vieraileva kokki, Emmi, osoittaa taidoillaan alla olevassa kuvassa.



Sitten seuraavaksi päästäänkin käyttämään ainoastaan kerran aikaisemmin käytettyä rasvakeitintä. Ei ollut siis turha ostos. Ihan kattilakin käy, eli tätä varten ei tarvitse ostoksille lähteä. Kattilaan vaan öljyä ja lämmitetään se päälle 170-asteiseksi. Paista donitsit molemmin puolin niin, että kummankin puolen värit ovat kutakuinkin samaa sävyä. Ja mielellään tietysti niin, että donitsit ovat kauttaaltaan kypsiä. Ajallisesti siis noin 1-2 minuuttia per puoli, mutta tee koeversio, jolla voit testata sopivan kypsyyden.


Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle valumaan. Kannattaa laittaa talouspaperi vielä lautasen tai jonkin muun alustan päälle niin, ettei mitään tärkeätä rasvoitu alla. Anna donitsien jäähtyä ihan kunnolla ennen kuorruttamista. Jos nyt ei innostu kuorruttamisesta, niin donitsit voi yhtä hyvin sokeroida. Se tosin tulee tehdä niiden ollessa vielä lämpimiä.

Kuorruttamista varten tehdään kinuskikuorrutus. Ota taas kattila esiin (ei mikään viiden litran kattila vaan pienempi ja paksupohjainen) ja kaada sinne kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä ja sekoittele sitä aina välillä. Ajallisesti se saa kiehuskella tuollaiset 15-20 minuuttia. Lopputuloksena pitäisi olla sakeaa ja hyvännäköistä kinuskia. Kovin kovaksi sitä ei kuitenkaan kannata keittää. Sekoita lopuksi vielä voi muuten valmiiseen kinuskiin.


Sitten seuraakin se sormia kuumottava osuus, eli donitsien kuorruttaminen. Se pitää tietysti tehdä, kun kinuski on vielä lämmintä ja notkeaa. Samalla se tarkoittaa sitä, että sormet kyllä palaa mukavasti mikäli ne ottavat kontaktia kinuskin kanssa. Toisaalta taas kinuski alkaa jähmettyä helposti, joten ei sen jäähtymistäkään kannata odotella. Aseta donitsit jähmettymään leivinpaperin päälle. Loppuhuipennuksena voit vielä sulattaa valkosuklaata ja koristella kuorrutuksen sillä.

Donitsitkin taipuvat Olympiakisojen logoksi.

Resepti: 

40 g voita
0,8 dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
2 kanamunaamunaa
7 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa

Kuorrutus

2 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Pehmitä voi mikrossa. Vatkaa joukkoon sokerit ja lisää kananmunat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää kerma ja kuivat aineet seokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaulitse taikina sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa donitsin mallisia paloja. Kuumenna öljy yli 170-asteiseksi ja paista kypsiksi molemmin puolin. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja anna jäähtyä. Valmista kinuskikuorrutus sekoittamalla kerma ja fariinisokeri ja keittämällä 15-20 minuuttia. Sekoita aina välillä. Sekoita mukaan voi. Kasta donitsit valmiiseen kinuskiin ja anna jähmettyä.


3 kommenttia:

  1. Tein ensimmäistä kertaa donitseja ja täytyy kyllä kehaista, että on oikein hyvä ja helppo ohje, kiitokset siitä. Mites muuten tuo sitruuna, kun tuolla kuvassa möllöttää, olisiko sitä pitänyt raapia vielä taikinan sekaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että lopputulos onnistui sielläkin. Ja sitruunaahan tosiaankin piti tulla tuohon, mutta se jäi tekstistä pois. Pitääkin korjata heti. Kiitos, että huomasit tämän.

      Poista
  2. Eipä näy sitä sitruunaa vieläkään, ei reseptissä eikä tekstissä :-(

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit