sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Charlotte russessa yhdistyy monta herkullista asiaa

Tässä viimeaikoina kun on valmistunut appelsiinihilloa ja sitä hyväksikäyttäen kääretorttua, niin kohtalaisen looginen jatkumo löytyy charlotte russesta. Sillä on jo pitkät perinteet, sillä sehän kehitelty 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Ranskalainen hovikeittiömestari Marie-Antoine Carême loi herkun suosikkityönantajiensa kunniaksi. Toki tämä Suomessa tunnettu kakku on matkan varrella hieman muuttunut alkuperäisestä.

Charlotte Russea varten tarvitaan kääretorttua, kermaa, (maustamatonta jogurttia), liivatelehtiä, vaniljatanko ja vanilliinisokeria. Kääretortun voi ostaa kaupasta tai tehdä itse, kuten täällä tehtiin. Jos alkaa tehdä kääretottua alusta tässä vaiheessa, niin charlotte russen tekemiseen saattaa mennä vähän kauemminkin.

Laita heti aluksi kuusi liivatelehteä kylmään veteen pehmentymään. Sen jälkeen voidaankin käydä vatkaamaan kerma vaahdoksi. Vatkaamisen jälkeen kermaan sekoitetaan 200 grammaa rahkaa. Tietysti voit vatkata suoraan neljä desiä kermaakin, mutta rahka tuo vähän erilaista makua seokseen. Lisää mukaan vielä neljä teelusikallista sokeria ja pyörittele sekaan.

Leikkaa kääretorttu siivuiksi ja asettele palat tiiviisti kelmulla vuoratun pyöreähkön kulhon pohjalle ja reunoille. Kelmun laittaminen kulhoon etukäteen on huomattavasti helpompaa, kuin kaiken purkaminen ja uudelleen asetteleminen. Ihan vaan näin pikkuisena vinkkinä. Mutta olisihan se nyt ollut liikaa vaadittu, jos kaikki olisi mennyt putkeen.

Asettele kääretortun palaset tosiaan niin tiiviiksi kuin mahdollista, aina reunoihin asti. Kauhean isoa kulhoa ei tätä varten kannata ottaa. Sitten vaniljatangon kimppuun. Riivi ja raavi tangosta siemenet erilleen ja kaada kattilaan, jossa on puoli desiä vettä ja kiehauta.

Lisää pehmenneet liivatelehdet kuuman veden sekaan ja anna niiden nopeasti sulaa. Kaada tämä seos puolestaan kermanvaahtoseokseen ja sekoita hyvin. Näin maku alkaa olla kohdallaan. Kaada valmis seos kulhoon kääretorttupalojen päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään ja asettumaan.


Ota jähmettynyt kakku ulos jääkaapista, leikkaa mahdolliset reunat ja kumoa se tarjottimelle. Riippuen kulhon koosta, makeannälästä ja muutamasta muusta muuttavasta tekijästä, täytettä kannattaa ehkä tehdä tuplamäärä. Tai ainakin puolitoistakertainen.

Lopputulos oli varsin mukavan makuinen. Rahka, kerma ja kääretortut vaan ovat hyvä yhdistelmä. Tietysti jos haluaa, niin täytteeseenhän voi lisätä makua vaikka sitruunamehulla tai muulla vastaavalla.

Resepti: 


Kääretorttuviipaleita
2 dl kermaa
200 g rahkaa
4 tl sokeria
1 vaniljatanko
6 liivatelehteä
0,5 dl vettä

Aloita liottamalla liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kermavaahto ja sekoita sekaan rahka. Lisää sokeri. Vuoraa pienehkö ja pyöreä kulho kelmulla. Leikkaa kääretorttu noin sentin levyisiksi siivuiksi ja vuoraa kulho tiiviisti siivuilla. Riivi vaniljatangosta siemenet ja kiehauta ne vedessä. Ota pois levyltä ja sulata sekaan pehmenneet liivatelehdet. Sekoita kermarahkaseoksen kanssa ja kaada vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Kiva luomus. Olen hulluna Charlottesta. Tunti sitten postitin oma versioni. Käy katsomassa, ihastut varmasti :
    http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2014/03/lempi-charlotte.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan näyttää herkulliselta. Mielellään siitä siivun jos toisenkin maistaisi. :)

      Poista
  2. Ihana! Pitäis tehdä... Viimeks 90-luvun alussa tehnyt koulun köksätunnilla :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit