keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kaalilaatikko. Juuri sitä mitä nimi lupaa sen olevan.


Kaalilaatikkoa lienee tehty jo kauan aikaa ja kaali itsessään on tunnettu Suomessa hyvinkin kauan. Onhan sitä aika helppoa kasvattaakin. Ja laihduttajan unelmaruokaahan se on sillä siitä ei pahemmin kaloreita löydy. Ei sillä, että laihduttaminen ja perinneruoka kovinkaan usein löytyisivät samasta lauseesta. 

Tämä on nyt ihan noista yleisimmistä kaalilaatikoista jonkin verran eroava laatikko, mutta ainakin keittokirjan iästä päätellen tämän uskaltaa silti määritellä perinteiseksi. Varmaan useimmissa kotikeittiöissä kaalilaatikko saa lisäkseen jauhelihaa. Tähän versioon sitä ei kuitenkaan tule. Alkuasetelma epäilytti ehkä hieman, mutta toisaalta, miksipä se ei toimisi näinkin?

Tämä kaalilaatikko vaatii ainoastaan kaalia, maitoa, kananmunia ja vehnäjauhoja. Ja mikä perinteinen ruoka nyt jäisi ilman voita, suolaa ja sokeria. Muskottipähkinääkin voi tähän lisätä ihan pikkuisen. Kaikki ainekset vaan esiin ja kokkaamaan.

Ensimmäiseksi pilkotaan yksi pienehkö kaali pieneksi silpuksi ja keitetään se kevyesti suolatussa vedessä. Sillä välin kun kaalit keittyvät, vatkataan kaksi kananmunaa hyvin. Lisää mukaan litra maitoa, kolme desiä vehnäjauhoja sekä mausteet. Eli siis hyppysellinen sokeria, toinen suolaa ja pieni ripaus muskottipähkinää. Siivilöity kaali vielä sekaan ennen kuin lisätään 100 grammaa sulatettua voita mukaan loppusilauksena.


Kun seos on valmista, niin voitele uunivuoka. Kaada seos vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi. Laatikon koosta ja paksuudesta riippuen tuollainen noin 45 minuuttia on sopiva. Valmis kaalilaatikko toimii hyvin lisäkkeenä vähän lanttu-, porkkana- tai perunalaatikoiden tapaan, mutta voihan sitä syödä ihan sellaisenaankin. Maku oli mukavan pehmeä ja mausta tuli välillä mieleen makaronilaatikko.

Resepti:

(n. 10 annosta)

1 pieni kaali
1 l maitoa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Suolaa
Sokeria
Muskottipähkinää

Pilko kaali silpuksi ja keitä kevyesti suolatussa vedessä. Vatkaa kananmuna, lisää maito, jauhot ja mausteet. Lisää mukaan siivilöity kaali ja voi. Voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Paista 200:ssa asteessa noin 45 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Jes, tämä ruoka kunniaan! Ei ole kuuman kaalilaatikon voittanutta kylmänä talvipäivänä (tai muutenkaan)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä erittäin ruokaisaa ja hyvää. Perinteinen koulun kaalilaatikko ei ole koskaan päässyt millekään suosikkilistalle, mutta itse syön tätä ihan mielellään. :)

      Poista
    2. Siis oikeesti KOLME DESII vehnäjauhoi,miks ihmees,ku munamaitoki sen sakeuttaa ? Joteski miälenkiibtost,että tarttee vissiin kokeilla,muttem mää kyl ilman jauhelihaa tota tee :)

      Poista
    3. Kyllä, kolmisen desiä sitä sinne upposi. Tämä tosiaan poikkeaa aavistuksen verran useimmista kaalilaatikoista. Mutta kaiken kaikkiaan toimi tosi hyvin tuo resepti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit