sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Mannapuuroa ja molekyylimansikkaa, juuri oikeanlaista kemiaa...

Uudet tuulet puhaltaa. Ainakin hetkellisesti siis, sillä tänään kokeillaan tässä keittiössä molekyylikokkausta. Otetaan jotain perinteistä ja tehdään siitä vähän erikoisempaa. Tästä kokeilusta voimme kiittää Raisio Ekologiaa ja heidän viime elokuussa ollutta Kausiruokaa -reseptikilpailua. Sieltä tuli voitto kotiin ja palkintona kokki pääsi valitsemalleen Kulinaarisen Instituutin ruuanlaittokurssille. Ei ollut kauhean vaikea valinta, kun sieltä silmiin osui Molekyylikokkauskurssi osa 1. Jos kyseinen aihe kiinnostaa, niin noita kursseja näkyy olevan keväisin ja syksyisin tarjolla.

Kurssilaisia oli kaiken kaikkiaan reilu tusina, joten kaikilla oli mahdollisuus päästä hyvin jyvälle molekyylikokkauksen saloihin. Kurssin ohjaajana toimi Arto Rastas. Kurssilla tehtiin ja nautittiin kuuden ruokalajin menu, jossa jokaisessa ruokalajissa oli jonkinlainen molekyylielementti. Se saattoi olla tarkka kypsennyslämpötila, raakakypsennys tai jokin erilainen koostumus. Tätä jälkimmäistä sovelletaan nyt mansikoihin.

Molekyyligastronomia on jo parinkin vuoden ajan esillä ollut trendi ja parasta siinä on se, että sitä voi harrastaa kotioloissakin ilman sen kummempia taloudellisia rasitteita. Tietysti, jos haluaa ottaa asiaan vähän ammattimaisemman otteen, niin silloin rahaa saa palamaan helpostikin. Mutta, kuten Neon 2 lauloi, nyt vuorossa on mannapuuroa ja (molekyyli)mansikkaa.

Mannapuuro saadaan aloitettua kuumentamalla litra maitoa. Varo taas kerran, ettei se kiehu yli. Sitä kannattaa sekoitella kuumentamisen aikana vähän vispilällä. Lisää joukkoon desi ja neljäsosa mannasuurimoita ja sekoita ne reippain ottein maitoon. Täällä kattilaa sai ainakin välillä ottaa pois levyltä, kun muuten seos olisi pyrkinyt kovasti yli laidan ja vapauteen. Anna puuron hautua kymmenisen minuuttia aina välillä vispilällä sekoittaen, ettei se pääse palamaan pohjaan. Mausta vielä suolalla maun mukaan.

Resepti


1 l maitoa
1 1/4 desiä mannasuurimoita
Suolaa


Molekyylimansikoita


Sekoita teelusikallinen Melatin-jauhetta pienen vesimäärän kanssa. Valitse jauhe, joka on tarkoitettu hillon tekemiseen ilman keittämistä. Kun olet saanut jauheen sekoitettua veden kanssa, ota mansikoita noin sata grammaa ja sekoita ne sauvasekoittimella Melatin-seoksen kanssa. Melatin-jauheen voi halutessaan sekoittaa suoraan mansikoihinkin. Älä ylikäytä sauvasekoitinta, sillä lopputuloksesta ei pidä tulla vaahtoa vaan vähän kuin juoksevaa hunajaa muistuttava koostumus. Lisää sokeria seokseen oman maun mukaan niin, että mansikkaseos maistuu sinun suuhun hyvältä. Vettä voi lisätä myös matkan varrella sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi.

Seuraava askel on se, että otetaan kulhollinen (puolen litraa) kylmää vettä, johon lisätään kalsiumporetabletti. Tabletin liuottua veden joukkoon, kaadetaan veteen mansikkaliuosta teelusikalla. Mansikkaseos pitää kaataa lähestulkoon pinnan alla, jos mielii kauniin mallisia molekyylimansikoita saada aikaan.

Anna mansikkapalleroiden jähmettyä vedessä jonkin aikaa. Niihin siis tulee vahvempi kuori, mitä kauemmin niiden antaa kalsiumvedessä lillua. Sisushan säilyy liemevänä ja purskahtaa suuhun, kun sitä puraisee. Käytä valmiit pallerot vielä puhtaan kylmän veden kautta, että niistä saadaan pois ylimääräinen kalkkivesi.


Tarjoile mannapuuro molekyylimansikoiden kanssa.

Resepti:

100 g mansikoita
Vettä
1 tl Melatin-jauhetta
1 kalsiumporetabletti
Sokeria

1 kommentti:

  1. Onpa hauskan näköisiä mansikoita. Nopeasti vilkaisemalla ensimmäistä kuvaa en edes älynnyt että kyseessä on tälläiset mansikat.

    Selitettiinkö kurssilla kemia, mikä on kaikkien juttujen takana?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit