torstai 24. huhtikuuta 2014

Vanhan ajan makaronilaatikkoa

Hetkonen, näkeekö tässä nyt ihan kahtena? Ei sentään ihan näin ole kuitenkaan käynyt, vaan keittiön pöydällä oikeasti ON makaronilaatikkoaineet tuplana. Sillä erotuksella, että pöydän toisella puolella on myös jauhelijaa ja toisella ei. Tuplasti siis tekemistä ja tuplasti syötävää, mutta kirjoittamista ei tarvitse harrastaa tuplana.


Makaronilaatikko ei todellakaan ole ihan yhtä vanha perinneruoka, mitä vaikkapa Lemin särä, mutta on se melkolailla vakiintunut kotiruoka. Itselle se ainakin tulee lähestulkoon aina ensimmäisenä mieleen, kun joku kysyy jotain tyypillisistä suomalaisista ruuista. Itselle se ainakin on läheisempi ruoka, kuin esimerkiksi karjalanpaisti. Hollannissa vaihto-opiskelijana ollessani tein itse lihamakaronilaatikkoa pariin otteeseen muille vaihto-opiskelijoille ja ainakin ruoka aina teki kauppansa. Helpommin tämä alas menee varmasti kuin mämmi tai joku muu vastaava, mitä aina tuputetaan vierailijoille erikoisherkkuna.

Oli kyseessä sitten kumpi versio vaan, niin makaronit vaan kiehumaan kypsäksi. Suolaa vähän keitinveteen mukaan ja antaa kiehua. Näitä laatikoita varten haettiin kaupasta perinteisen mallista putkispagettia, joka on siis loogisesti isompaa, putkimaista spagettia. Sen voi katkaista keitinveteen vaikkapa neljään osaan, niin ei tule liian pitkiä pätkiä. 


Makaronien keittyessä valmistaudutaan eri laatikoihin. Otetaan ensiksi vaikka lihamakaronilaatikko. Ruskista jauheliha ja lisää suola ja pippuri. Vatkaa kananmunat ja sekoita joukkoon maito. Jauhelihan ruskistuttua ja makaronien keityttyä voidaan nämä sekoittaa keskenään ja latoa rasvattuun paistovuokaan. Kaada joukkoon munamaitoseos ja ripottele päälle ohut kerros korppujauhoja. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Lihattoman makaronilaatikon kanssa toimitaan silti lähestulkoon samoin. Vatkataan kananmunat ja sekoitetaan joukkoon maito sekä suola, sokeri ja muskottipähkinä. Keitettyjä makaroneja ladotaan voideltuun vuokaan ja juustoraastetta ripotellaan kerrosten väliin. Itse käytimme juustoa tuollaisen desin verran, mutta sitä voi laittaa oman maun mukaan. Kaada munamaito vuokaan ja päälle voit vielä laittaa jokusen voinokareen. Paista 175-asteisessa uunissa 50 minuuttia.

Resepti:

Makaronilaatikko

200 g makaroneja
0,5 l maitoa
2 kananmunaa
0,5 rkl suolaa
1,5 rukl sokeria
1/4 tl muskottipähkinää
2 rkl voita tai margariinia
Juustoraastetta

Lihamakaronilaatikko

150 g makaroneja
400 g jauhelihaa
0,5 l maitoa
2 kananmunaa
Suolaa
Pippuria
2 rkl voita tai margariinia
1-2 rkl korppujauhoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit