keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hyvää munkkia kaikille!!

Työväen juhlaa pukkaa, sillä sehän on nyt vappu. Ja näin ylioppilaana pitää kaivaa ylioppilaslakki kaapin perukoilta ja valmistautua vappupäivän rientoihin. Vappua tavalla tai toisella juhlitaan myös monissa muissa Euroopan maissa, mutta ainakaan käsittääkseni samanlaisia perinteitä ei ole muualla kuin täällä.

Vappuun kuitenkin kuuluvat ruokapuolelta tietyt asiat kuten sima, tippaleivät ja tietysti ne munkit. Niitä lähdetään tekemään tällä kertaa. Kun nyt ensin on selviytynyt jo melkoisesta vappuruuhkasta kaupassa. Se on jännä miten sinne aina vaan änkeää pahimpaan aikaan, jolloin kaikki muutkin ovat siellä. Ennakointi olisi hyvä asia, mutta ehkä sitten ensivuonna. Kokki alkaa väsyneenä kuitenkin vääntää munkkeja vappuista illanviettoa varten. Ystäville on saatava murua rinnan alle.

Kaikki alkaa tietysti taikinalla. Viisi desiä maitoa lämmitetään kädenlämpöiseksi 0 gramman tuorehiivaa varten. Samalla vatkataan kaksi kananmunaa ja puolentoista desiä sokeria kevyesti keskenään. Tähän vatkattuun kananmunaan ja kaadetaan mukaan lämmitetty maito ja murennettu hiiva sekä tietysti mausteet. Mausteina mukaan menee kaksi teelusikallista suolaa, ruokalusikallinen vaniljasokeria, puolikas putkilollinen kardemummaa sekä yhden appelsiinin raastettu kuori. Jos on todella tehokas raastin, pitää olla tarkka, ettei raasta sormiaan mukaan.


Kunhan edellä mainitut ainekset ovat saaneet rauhassa seota keskenään, lisätään joukkoon pikkuhiljaa suunnilleen kilon verran vehnäjauhoja, eli toisin sanoen 14 desiä. Tässä vaiheessa tämän keittiön yleiskoneen kapasiteetti alkoi tulla äärirajoilleen, eikä jauhoja olisi mahtunut kyllä enää yhtään mukaan. Eikä koneen moottorikaan sitä olisi kestänyt. Jauhojen lisäksi mukaan lisätään myös 150 grammaa pehmeää rasvaa ja sitten taikina alustetaan. Anna valmiin taikinan kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa.

Kohonneesta taikinasta pyöritellään pyöreitä pullia leivinpaperin päälle kohottumaan taas joksikin aikaa. Myöhemmässä vaiheessa ehtii vielä päättää, että tekeekö niistä rinkeleitä vai antaako olla pyöreinä. Anna kohota noin varttin verran. Pullien kohotessa voi laittaa paistorasvan kuumenemaan. Vuosi sitten juuri tähän tarkoitukseen ostettu rasvakeitinkin voidaan nyt kaivaa kaapista. Rypsiöljy käy, mutta täällä napattiin kaupasta mukaan paisto- ja friteerausöljyä.

Munkkien paistamiseen menee tässä operaatiossa se suurin aika, joten ei kannata turhaan hötkyillä. Rasvakeittimellä lämpötilan kun nostaa tuonne 175:n asteen kieppeille, niin munkkirinkilät saa hyvin paistettua. Tee munkkeihin reiät juuri kun olet laittamassa ne rasvaan. Paista molemmilta puolilta kypsiksi asti. Parhaiten sen näkee väristä, kun munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta ne talouspaperin päälle lautasella, jotta ylimääräinen rasva jää pois kyydistä. Pienen hetken viilennyksen jälkeen, pyörittele munkit hienossa sokerissa.

Munkit ovat kyllä aika pitkälti parhaimmillaan heti paistamisen ja sokeroimisen jälkeen lämpiminä, mutta kyllä niitä sen jälkeenkin vielä voi syödä. Nyt kun tupa on tulossa täyteen ystäviä vappua viettämään, niin taikina tehtiin täällä talossa tuplana. Jos ihan vain omalle perheelle tekee, niin silloin ei kannata tuplata taikinaa. Niin ja mausta vielä pari sanaa, tähän kun laitettiin tosiaan tuota appelsiinin kuorta, niin se tuo kyllä hienon vivahteen munkkiin. Jotenkin sellaisen raikkaan maun. Eli suosittelen näitä jo muutaman syöneenä tätä ihan täysin.

Resepti: 


5 dl maitoa
2 munaa
1,5 dl hienoa sokeria
50 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
n. 14 dl vehnäjauhoja
150 g pehmeää tai juoksevaa rasvaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit