tiistai 8. huhtikuuta 2014

Mansikkainen lihapastavuoka, Suomen paras uusi kotiruoka

Tässä taannoin tuli eteen tilanne, jossa piti lähteä kehittelemään uutta kotiruokaa Ruoka.fi:n Suomen Parasta Kotiruokaa kilpailuun. Siinähän sai kokki sitten laittaa mietintämyssyä päähän, itse kun en ole taidoiltani sillä tasolla, että osaisin lähteä kehittelemään jotain uutta ja innovatiivista. Ideoita kuitenkin tuli ja lopulta tätä yhtä ideaa lähdettiin jalostamaan pidemmälle.

Mansikkainen lihapastavuoka kuulostaa kyllä sangen eksoottiselta ajatukselta, mutta sehän ei ole välttämättä huono asia. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään monimutkainen ruoka vaan kohtalaisen helppotekoinen ja nopeakin vielä. Uunissaoloaikaa jos ei siis oteta huomioon.


Yksi perusedellytys kilpailussa on se, että siinä käytetään "Hyvää Suomesta" merkin saaneita tuotteita. Tämä siis tarkoittaa sitä, että elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Liha, kala ja muut vastaavat ovat täysin suomalaisia ja valmis tuotekin on vähintään 75-prosenttisesti suomalainen.

Reseptistä saa siis hyvinkin suomalaisen tietyillä aineksilla. Pastana kisareseptissä on suomalaista spelttipastaa, mutta sen voi korvata myös muulla pastalla, jos speltin maku ei miellytä. Muuta Hyvää Suomesta -merkin omaavaa pastaa ei tosin taida löytyä. Blogiin tämä versio tehtiin nyt täysjyväpastalla. Jauheliha, pakastemansikat ja juustoraaste omasivat myös kyseisen merkin ja löytyyhän se tuosta ruokakermapurkistakin.


Laita vesi kiehumaan ja mausta se suolalla. Kun vesi kiehuu, keitä pasta al denteksi, eli ei aivan täysin kypsäksi. Pastan keittyessä, ehtii hyvin ruskistaa jauhelihan. Mausteeksi pilkotaan yksi sipuli, yksi chili ja yksikyntinen valkosipuli. Ne siis lisätään jauhelihan sekaan paistumaan. Lisäämällä kaksi lusikallista savustettua paprikajauhetta paistettavan jauhelihan joukkoon, saadaan siihen herkullista savunmakua. Suola ja pippuri tietysti tuovat omat makunsa mukaan, sillä suolaa lisätään teelusikallinen ja pippuria oman maun mukaan.


Pakastemansikat on hyvä ottaa sulamaan jo aiemmin, mutta saahan ne mikrossakin suliksi, jos aikaa ei ole. Survo sulatetut mansikat sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää sekaan 2,5 desiä Kolme Juustoa -kermaa, jolla saadaan laatikkoon hieman juustoista vivahdetta. Balsamicoa laitetaan vajaa desi, tarkalleen 0,75 desiä, mutta tätä määrää voi vaihdella oman maun mukaan. Lisää vielä puolikas teelusikallinen suolaa ja kolme ruokalusikallista sokeria ja sekoita kaikki yhteen.

Sekoita ainekset yhteen ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle vielä juustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valmiin vuuan päälle voi silputa hieman basilikan lehtiä koristeeksi.


Tämä vuoka siis sisältää useampaakin Hyvää Suomesta -merkin omaavaa tuotetta, mikä oli tehtävänannossa hyvinkin tärkeä. Suomalaisten raaka-aineiden käyttämisellä on monimuotoiset vaikutukset niin ruuanlaitossa, kuin taloudessakin. Puhtaat raaka-aineet takaavat myös puhtaat maut.


Resepti:

330 g pastaa
400 g jauhelihaa
500 g pakastemansikoita
2,5 dl Valio Crea Kolme Juustoa ruokakermaa
1 sipuli
1 chili siemenineen
1 yksikyntinen valkosipuli
0,75 dl balsamicoa
2 rkl savustettua paprikajauhetta
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
Pippuria
150 g juustoraastetta


Kiehauta vesi ja mausta suolalla. Keitä pasta al denteksi. Ruskista jauheliha. Pilko sipuli, chili ja valkosipuli pieneksi ja lisää ruskistettavan jauhelihan joukkoon. Mausta savustetullaa paprikajauheella ja suolalla, sekä tietysti pippurilla. Sulata ja survo mansikat tasaiseksi. Lisää kerma ja balsamico ja sekoita. Lisää vielä suola ja sokeri seokseen.

Sekoita ainekset yhteen ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle uustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valmiin vuuan päälle voi silputa hieman basilikan lehtiä koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit