lauantai 7. syyskuuta 2013

Nyt ollaan liemessä... Lihaliemessä

Prisman kutsu kuului taas ja siellä erityisesti kasvisosasto ja lihatiski alkoivat vetää puoleensa. Lihatiskiltä (siis ihan oikealta sellaiselta, eikä mistään perjantai-illan menomestasta) metsästettiin mukavan kokoinen ydinluun palanen ja pieni härän häntä. Vihannespuolelta puolestaan tarvittiin juuriselleriä, porkkanaa, palsternakkaa, purjoa ja tavallista sipulia. Ei taida olla ihan perinteiset nuorten miesten perjantaiostokset, mutta voihan sen viinipänikän näilläkin korvata.


Kotio päästyä heti vaan kattila esiin ja kylmää vettä reilu annos. Luu ja häntä sekaan vaan ja anna kiehua. Kattilahan pääsi toki hieman kuohahtamaan yli tuossa yhdessä vaiheessa. Normaalisti siis pinnalta pitäisi kerätä pois siihen muodostunutta vaahtoa lusikalla tai kauhalla, mutta nyt se hoitui kätevästi sen kummemmin asiaan itse puuttumatta. Jos fiksuina ihmisinä kuitenkin vahditte kattilatilannetta vähän paremmin kuin allekirjoittaneet, niin vaahtoa saa aika tiuhaan kauhoa liemen pinnalta. Keittele lihoja kunnes liemi ei enää vaikuta vesikauhuiselta ja vaahdon määrä siis laantuu. Muista lisätä vettä myös matkan varrella, sillä se hupenee kyllä varmasti, kun kauhot vaahtoa pois kattilasta.


Vihannesten kanssa voi toimia parilla eri tavalla, mutta kokki kolmonen leikkasi kaikki kuutioiksi ja paahtoi niitä jonkin aikaa paistinpannulla ennen kattilaan lisäämistä. Voita pannulle, vihannekset kuorineen, mutta ilman multaa, perään ja paahda niitä jokunen minuutti. Sellainen pieni ruskistuminen ihan hyväksi, joten aurinkorasvat voi säästää itselleen seuraavaa kesää tai lomaa varten. Kun kasvikset on jo viskattu sekaan, lisää pannulle pieni tilkka vettä (ehkä noin desi) ja "kaavi" loputkin maut irti pannun pinnasta ja liemen sekaan nämäkin.



Tämän jälkeen liemen tulisi pulputtaa mukavasti nelisen tuntia. Kiehua sen ei pidä kummemmin, kunhan nyt jonkinlaista eloa kattilassa on silti havaittavissa. Suolaa tulee lisätä hyvin maltillisesti, sillä lientä kuitenkin keitetään vielä kasaan. Tällä vältytään "kuollut meri" -ilmiöltä.

Liemen hauduttamiseen menee kaiken kaikkiaan kolmisen tuntia. Kasviksia ei kannata liian kauaa keitellä, tai muuten niiden maku tulee liian vahvaksi lihaliemessä. Kun lihaliemi on saanut olla tarpeeksi kauan kattilassa maustumassa, tulee se siivilöidä puhtaaksi kasviksista ja lihasta. Jos haluat, niin kasviksista voit tehdä vaikka sosekeiton tms. Anna siivilöidyn lihaliemen olla jäähyllä jääkaapissa yön yli, jolloin sen työstämistä voi jatkaa.

Aamulla, tai mihin aikaan nyt vaan sängystä pääsetkään ylös, lihaliemi vaan ulos jääkapista ja jatkoa seuraa. Yön aikana rasvakerros on kivasti jämähtänyt pintaan, joten se on helppo myös siitä kaapia pois. Älä silti mene sekoittamaan lientä missään nimessä pohjaan asti, sillä pohjalle kertyy yön aikana sakkaa, jota et välttämättä lopputuotokseen halua mukaan. Kauho siis liemi vaikka kattilaan varovasti sekoittelematta turhia.Tässä on hyvä pohja vaikkapa lihakeitolle tai keittämällä kasaan (redusoimalla) siitä saa aikaiseksi myös herkullisen kastikkeen pohjan. Mikäli et juuri tällä hetkellä ole suunnittelemassa kumpaakaan näistä, voit pakastaa lihaliemen myöhempää käyttöä varten.


Lihaliemi


300g härän häntää
700g ydinluuta
2-3 l vettä
10 valkopippuria
10 mustapippuria
4 laakerinlehteä
2 mausteneilikkaa
kuorallinen persiljaa
2 porkkanaa
100g juuriselleriä
100g palsternakkaa
puolikas purjo
2 sipulia
1 rkl sokeria
(suolaa)


Kolmen askeleen lihaliemi

Vaihtoehtoinen tapa on keittää puoli litraa vettä ja heittää sekaan lihaliemikuutio. Se vie noin neljän tunnin sijasta vain neljä minuuttia.



Ainekset


5 dl vettä
lihaliemikuutio





2 kommenttia:

  1. Kuinka paljon parempaa oli muuten tuo ite tekemä lihaliemi verrattuna tuohon kuutioon? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa. No siis omasta mielestäni lihaliemi oli kyllä erittäin hyvää, mutta ongelmana meillä oli se, että itse lihaa oli vähän turhan vähän. Kasvisten maku pääsi siis voitolle makumaailmassa. Mutta jos viitseliäisyyttä riittää, niin onhan aito lihaliemi kuitenkin ihan eri maailmasta kuin nuo valmiit kuutiot. Eli kerralla vaan kun tekee enemmän, niin sitä voi sitten pakastaa ja voi ottaa esille sitä mukaa, kun tarvitsee.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit