maanantai 9. syyskuuta 2013

Sunnuntain keitto, hirveä!
Siis hirvikeitto; luontainen jatkumo eiliselle lihaliemelle. Hirvenmetsästyskausikin alkaa jo lähestyä, niin siihen voi ottaa jo varaslähdön. Ei siis hirvenmetsästykseen, koska nyt vielä parin viikon ajan se on melko lailla laitonta, mutta siis itse kausifiilikseen. Jokatapauksessa tähän tarvitaan hirvenlihaa. Kasvispuolelta riittää hyvin peruna, porkkana, juuriselleri, purjo palsternakka.


Aloitetaan keittämällä hirvenliha aiemmin tehdyssä lihaliemessä. Lisää siis hirvi kylmään lihaliemeen (yleensä kokonaisena palasena, mutta pakkasesta löytyi enää vain valmiiksi palastittua hirveä) ja anna kiehua noin tunti. Kauho pinnalle kertynyt vaahto pois sitä mukaa kuin sitä ilmenee keittämisen aikana. Kun liha on keitetty, ota se pois liemestä vaikkapa leikkuulaudalle. Liemen voit siivilöidä tavalla tai toisella, niin että sakka erottuu siitä. Pressopannullakin se onnistuu, vaikka ei sitä varmaan ole tätä varten kehitelty.


Nyt kun liha on jo ehtinyt hetken viilentyä niin voit tehdä siitä pienempiä palasia keittoa varten. Ja kun kerta veitsikin on jo kätevästi kätösissä, niin samantien voit pilkkoa vihanneksetkin. Kaikki vaan hienoiksi kuutioiksi, mutta ihan yhtä tarkkaa jälkeä ei ole saatava aikaan, kuin mitä meidän keittiössä tuli. Porkkanat sun muut kun saivat luvan toimia nyt treeniapuna kokkikoulua varten. Freesaa vielä vihannekset paistinpannulla voissa (ei perunoita, mutta porkkanat, juuriselleri ja palsternakka) ennen siirtymistä eteenpäin.

Seuraavaksi taas kaikki ainekset pulahtavat poreammeeseen keittymään. Liha, peruna ja muut kuutioidut vihannekset ensimmäisenä. Purjosipulin ja persiljan voit lisätä aika loppuvaiheessa, sillä ne ei liiemmin välitä kiehuvassa liemessä lilluskelusta. Lisää vettä niin, että keiton ainekset polskivat mukavan vapaasti liemessä ja lisää oman maun mukaan suolaa ja pippuria maustamaan keittoa. Perunat kun olivat omassa keitossamme ne suurimmat palaset, niin niiden kypsyttyä on aika selvää, että keitto on valmista.


Tarjoile kuumana ja nauti ohessa vaikkapa pari palasta herkullista ruisleipää, jota tehtiinkin jo vähän aiemmin. Tai jos ei huvita tehdä ruisleipiä itse, niin käyhän tässä kaveriksi toki ruispalat, puikulat tai muut vastaavat. Ja eikun syömään.

Resepti:


1-2 l lihalientä
400g hirveä
1kg perunaa
200g palsternakkaa
200g porkkanaa
200g juuriselleriä
pala purjoa
suolaa
pippuria
(vettä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit