sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Suppilovahveropiirakka; ei niin suppea iltapala.

Nythän on aikalailla hyvä aika lähteä sienimetsään ja sinnehän kokki sukelsikin aiemmin päivällä. Saaliiksi tarttui suppilovahveroita muutaman litran verran, joten niistä on luvassa jotain "herkkua". Saaliin määrä ei ollut kai mikään erityinen ilon aihe, kun samasta metsästä on aiemmin saanut kantaa sieniä saavikaupalla. Niin ja sana "herkku" on sitaateissa siksi, että kirjoittaja ei itse juurikaan sienistä välitä. Mutta kai tätäkin maistaa täytyy.


Nypi 2,5 desiä vehnäjauhoja pehmeän voin sekaan ja voitahan oli se 100 grammaa. Lisää vielä pari ruokalusikallista vettä ja varmista, että sekin imeytyy taikinaan. Anna taikinan asettua vähän aikaa. Sillä välin voit vaikka puhdistaa sienet kaikesta ylimääräisestä roinasta. Kaksi litraa suppilovahveroita riittänee tähän piirakkaan. Ja siis tähän väliin huomautus; tuoreita sieniä on tuo kaksi litraa. Jos sienet on jo valmiiksi käsiteltyjä, niin silloin oikea määrä on noin kolme desiä. Halkaise sienet myös, jotta selviää löytyykö niistä matoyllätyksiä, havuneulasia tai muuta mukavaa.. Pesua ei suositella, sillä ne imevät vettä kuin... niin... sienet.

Kun sienet on puhdistettu, niin palasiksi vaan kaikki. Siis sienet. Tee sellaista silppua kuin itse haluat, mutta oma näkökulma on se, että mitä pienempänä silppuna ne ovat, niin sen parempi. Niiden koostumus kun on mielestäni melko nihkeä, niin näin se ei tule niin paljoa esille. Ehkä. Jokatapauksessa sienet vaan seuraavaksi paistinpannulle paistumaan, jotta niistä lähtee ylimääräinen neste. Ja sitähän siis on etenkin mikäli sienet on pesty.

Sienten hytkyessä (ne oikeasti näyttää hytkyvän... en tuota osaa paremminkaan kuvailla) voikin valmistella muut piirakan ainekset eli sipulin ja paprikan. Sipuli kivasti vaan kuutioiksi ja paprikaa pienentämään vähän samalla mentaliteetilla. Ja taikinankin voit painella jo valmiiksi vuokaan.


Siinä vaiheessa, kun sienet ovat vapauttaneet suurimman osan niiden varastoimasta vedestä, voit lisätä paprika- ja sipulikuutiot paistinpannulle. Lisää sekaan vielä nokare voita paistamiseen ja mausta suolalla ja vaikkapa valkopippurilla. Tässä vaiheessa voi taas tietysti maustaa ihan oman mielensä mukaan. Kuullota parin minuutin ajan ja ota seos jäähtymään. Persilja sopinee mainiosti myös sekaan.


Valmistele munamaito (tai -kerma), eli sekoita kaksi kananmunaa ja maito. Kaada täytteet vuokaan ja perään vielä munamaito, jonka jälkeen piirakka on lähestulkoon valmis uuniin. Päälle on hyvä raastaa vähän juustoa, joka tuo piirakkaan mukavan pinnan. Piirakka siis uuniin noin 40 minuutiksi 200:aan asteeseen.


Ota valmis piirakka uunista, anna vähän jäähtyä ja nauti hyvässä seurassa.


Resepti


pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä

täyte:
2 litraa puhdistettuja sieniä
1 keskikokoinen sipuli
1 paprika
1,5 tl suolaa
valkopippuria

2 kananmunaa
2,5 dl maitoa tai ruokakermaa

1 kommentti:

  1. Kuola alkaa valua, kun on niin herkullisen näköinen pirukas, nam!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit