sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Tuhansittain tuulihattuja.

Tällä kertaa ollaankin jännän äärellä vierailevan perinnekokin kanssa. Ystävämme on vierailulla, joten hän pääsee osallistumaan hauskanpitoon. Jos normaalistikin on jo naurussa ollut pitelemistä, niin tällä kertaa päästiin ihan uusiin sfääreihin. Naurukohtauksen vuoksi lattialle purskahtaneet vedet olivat yksi näistä kohokohdista. Iltaa varten piti siis kuitenkin saada vähän jotain naposteltavaa, koska talo tuli täyteen väkeä. Blogiin sopivaa tarjottavaa tehtiin nyt siis tuulihattujen muodossa.



Aloita kiehauttamalla vesi ja voi, jonka jälkeen lisätään jauhot ja sekoitetaan niin maan perkuleesti. Näyttää kovasti perunamuusilta muuten. Sekoita kunnes taikina on nujerrettu, eikä se enää jaksa tarttua reunoihin kiinni sen kummemmin. Tässä saa kyllä käyttää kunnon voimakeinoja jälleen kerran. Ilmeisesti pienimuotoinen kattilan paiskominen kuuluu myös asiaan. Seuraavaksi annetaan taikinan viilentyä rauhassa, joten parveke toimii hyvin tähän tarkoitukseen.



Vatkaa yhteensä 5 kananmunaa jäähtyneen taikinan sekaan yksi kerrallaan ja siis ihan tarpeeksi kauan, että kaikki varmasti vatkaantuu kunnolla. Taikinasta tulee kuohkeahko, kun apuna on vielä sähkösekoitin. Taikinan valmistuttua kannattaa ottaa käyttöön pursotin, jolla taikina on helppo pursottaa leivinpaperin päälle uunipellille kohtalaisen samankokoisiksi "klönteiksi". Pursottimen suhteen on pakko todeta, että IKEA:sta ostettu pursotin tuotti pienoisen pettymyksen ja alkoi vuotaa heti alkumetreillä... Kyllä sillä silti saatiin asiat hoidettua loppuun asti.



Mutta siis, klönttejä pellille. Saahan klöntit aikaiseksi ihan lusikkamenetelminkin, mutta ei ole mitään takeita, että ainakaan itse saisin niistä samankokoisia. Toisaalta, en ole kokki, joten ei ole minun huoleni nyt tällä kertaa. Ensimmäisen pellillisen hatuista näytti aluksi tulevan liiankin pieniä, joten niihin pursotettiin hieman lisää taikinaa. Lopputuloksen odottaminen oli melkein jännittävämpää kuin Kauniissa ja Rohkeissa Brooken lapsen isän selvittäminen. Tuulihatut jokatapauksessa uuniin noin 20-25 minuutiksi, mutta jälleen kerran kannattaa tarkkailla tilannetta.



Ihan hyvänkokoisia noista tyhjäpäistä kuitenkin lopulta tuli. Joskin myönnettävä on, että niissä näkyi tuon kaksikerroksisuus vähäsen. Joten seuraava pellillinen tehtiinkin suosiolla isompana. Tämä koski vain ensimmäistä pelliä onneksi ja loput näyttivät vähemmän pääsiäistipuilta. Kaikki kuitenkin kohosivat mukavasti ja olivat hyvinkin ilmavia. Hyvä puoli näissä on se, että ne viilenevät nopeasti, joten ne voi täyttää melko nopsaan.

Vaniljakreemi



Riivi vaniljatangosta siemenet ja sekoita sokerin kanssa. Sokeria piisaa sellainen ruokalusikallinen. Sekoita 2 kananmunan keltuaista 4:ään desiin kermaa kattilassa ja kaada sokeri-vaniljaseos mukaan. Perään vielä kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä hyvin sekoittaen ja sitten kiehauta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Tässä tapauksessa myös koko ajan sekoillen... Ja kun tuo seos on viilentynyt, voit alkaa tuulihattujen täyttämisen. Lapa kreemi pursottimeen, tökkää pursottimen pää tuulihatun sisään ja pursota. Voit vielä lisäksi sulattaa suklaata ja tehdä siitä ohuita raitoja tuulihattujen päälle.


Tällä kertaa fiksuina ajateltiin tehdä taikinaa tuplana, sillä isoisoäidin keittokirjahan ei määritellyt, että montako tuulihattua tästä suunnilleen tulisi. Noh, lopputuloshan oli sitten se, että nyt on kaapit täynnä tuulihattuja, sillä niitä tuli varmasti ainakin 200 yhteensä. Sinänsähän tuo ei ole huono juttu, mutta vähempikin olisi riittänyt. Joten älkää tuplatko taikinaa, ellei ole isommat kekkerit luvassa. Tuulihatuistahan saa kätevästi myös pikkusuolaista naposteltavaa, jos vaniljakreemin sijasta tekee vaikka jonkin kivan kasvisseoksen sulatejuuston kanssa. Jokainen voi itse kehitellä mieleisensä täytteen.

Resepti


6 dl vettä
230 g puolikarkeita vehnäjauhoja
230 grammaa voita tai margariinia
5 munaa

Kiehauta vesi ja voi. Vatkaa vehnäjauhot sekaan ja anna kiehua, kunnes taikina irtoaa helposti kattilan reunoista (ei siis mitenkään pysyvä ilmiö). Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan joukkoon. Pursota taikina klönteiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paista tuulihattuja 20-25 minuuttia 200 asteessa. Jäähtyneet tuulihatut täytetään valitsemallasi täytteellä pursottimen avulla.

Vaniljakreemi:
1 rkl sokeria
1 vaniljatanko
2 kananmunan keltuaista
4 dl kermaa
2 rkl maissitärkkelystä

Sekoita sokeri ja vaniljatangosta riivityt siemenet. Sekoita kerman ja kanamunien kanssa kattilassa ja lisää maissitärkkelys. Kiehauta miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä. 





3 kommenttia:

  1. Nämähän näyttää maukkailta. Tuulihatut on kyllä hyviä.

    VastaaPoista
  2. Mitä suolaista täytettä mummon kirjassa suositellaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja ei suolaisia vaihtoehtoja tarjonnut, mutta erilaisia kinkku- ja lohitäytteitä voi kokeilla. Itse sovelsimme seuraavanlaisen kasvistäytteen:
      -pippurinmakuinen tuorejuusto
      -omenaa ja kurkkua pieneksi kuutioituna
      -tacosalsaa
      -vähän sitruunamehua ja chilikastiketta
      -hyppysellinen suolaa

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit